News Ticker

“ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ”: Πεζοπορία στο πάρκο Παύλιανης την Κυριακή 21/11

Στο πάρκο Παύλιανης στην Οίτη θα εξορμήσει η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός την ερχόμενη Κυριακή 21/11.

Το λεωφορείο θα ξεκινήσει  στις 7.00 το πρωί της Κυριακής από το metro Δουκίσης Πλακεντίας για την Παύλιανη Φθιώτιδας(υψόμετρο 800μ) όπου βρίσκεται το πρότυπο πάρκο αναψυχής, διαμορφωμένο από τη νεολαία και τους κατοίκους του χωριού.

Ιδανικό μέρος για όλη την οικογένεια, το πάρκο κρύβει στους επισκέπτες ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα: Κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι, πρωτότυπες αθλοπαιδιές όπως το τεμπελοποδόσφαιρο, τραμπολίνα, ξύλινα τραπεζάκια και σημεία με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια.

Η κυκλική  διαδρομή θα  δώσει στους συμμετέχοντες  την ευκαιρία να δούν όλα τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες αλλά και να απολαύσουν πανέμορφη θέα στις πλαγιές της Οίτης, που έγινε εθνικός δρυμός το1966 και έχει έκταση πυρήνα 3.010 εκτ.και έκταση περιφερειακής ζώνης: 4.200 εκτ.

Ο δρυμός βρίσκεται εντός του νομού Φθιώτιδος και εκτείνεται υψομετρικά από τα 400 μ. μέχρι τα 2.116 μ. των κορυφών Γρεβενό, Σέμπεης (2.086 μ.) Αλούμπεης (2.058 μ.)και ο Πύργος (2.152 μ,) που είναι η ψηλότερη της Οίτης. Ανάμεσα στις τρεις τελευταίες κορυφές αρχίζει ο ονομαστός παραπόταμος του Σπερχειού, ο Γοργοπόταμος, που έγινε σύμβολο της αντίστασης του έθνους στις μέρες της Γερμανικής κατοχής.

Στην διαδρομή μας θα μαγευτούμε από τους καταρράκτες, τα δεντρόσπιτα , τις κούνιες που είναι κρεμασμένες σε δέντρα, θα περπατήσουμε ανάμεσα σε πλατάνια και πανύψηλα έλατα,πανέμορφα γεφυράκια (και η περίφημη μουσική κρεμαστή γέφυρα), αιώρες πάνω από το ποτάμι, ξύλινες πρωτότυπες κατασκευές και έξυπνα παιχνίδια, νερόμυλους,το μουσείο της υδροκίνησης (όπου θα γνωρίσουμε πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις εποχές των προγόνων μας) και πολλά άλλα.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας θα συναντήσουμε και τον περίφημο Iron Throne από τη σειρά Game of thrones.

Η πεζοπορία δεν είναι δύσκολη, προσφέρεται για αρχάριους έχοντες υγεία και την βασική φυσική κατάσταση.

Θα συναντήσουμε εύκολη ανηφόρα στο κομμάτι προς την κορυφή Μισόραχου όπου θα  θαυμάσουμε τη θέα όπως και στον «Θρόνο του Δία», όπου υπάρχει μια μικρή ξύλινη καλύβα. Το πάρκο διαθέτει και πολλά σημεία για πικνίκ,με ειδικούς διαμορφωμένους χώρους όπου θα ξαποστάσουμε και θα φάμε το σνακ –πρόχειρο φαγητό που θα έχουμε μαζί μας

Η συνολική διαδρομή  είναι περίπου 6 χλμ. είναι κυκλική (επιστρέφουμε δηλαδή πάλι στην εκκίνησή μας),  σχετικά ομαλή, μέσα σε πυκνό δάσος και ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δασικά δρομάκια και μονοπάτια.

Θα χρειαστούμε  από 2 εως 3 ώρες ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας και τις στάσεις για παιχνίδι. 

To  μονοπάτι είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Θα το περπατήσουν άνετα και μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες πρωτάρηδες στην πεζοπορία.

Για όσους θελήσουν μικρότερη διαδρομή υπάρχει η σχετική δυνατότητα εισόδου στο πάρκο απο την κατω μεριά με μικρό περπάτημα της επιλογής τους κ επιστροφή απο τα ίδια και περιήγηση στο πολύ ενδιαφέρον χωριό της Παύλιανης.

Η Οίτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μ. Διαθέτει πολύ πλούσια  βλάστηση, και εντυπωσιακά ποτάμια. Στα βόρεια και στα ανατολικά έχει πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο. Σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. Ψηλά καλύπτεται από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ χαμηλότερα συναντούμε πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κέδρους, κουμαριές, αγριολωτούς, πουρνάρια, φράξους, σφενδάμια, γαύρους και άλλα 1250 είδη χλωρίδας μεγάλης οικολογικής αξίας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κ.ά. Στη δυτική πλευρά της βρίσκεται ο ποταμός Ίναχος, ενώ στ’ ανατολικά οι ποταμοί Γοργοπόταμος και Ασωπός που καταλήγουν στον Σπερχειό. Στα νότια, η Οίτη βοηθάει με τα διάφορα ρέματα στον σχηματισμό του Μόρνου και της ομώνυμης λίμνης.

Η μετακίνηση θα γίνε με λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 7.00 από το  μετρό Δουκίσης Πλακεντίας – εκεί που κάνουν τέρμα τα λεωφορεία στο τέλος της οδού Γαρυττού. https://maps.app.goo.gl/jGac1VRMH3rjd2Zd6

Θα επιστρέψουμε το αργότερο στις 20.30 στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας

Για την μετακίνηση με το λεωφορείο ισχύουν ότι προβλέπεται από την πολιτεία(οι σχετικοί έλεγχοι θα γίνουν πριν την επιβίβαση στο λεωφορείο όπου υποχρεωτική είναι η μάσκα)

Δηλώσεις συμμετοχής με εξόφληση του ποσού την Τετάρτη στα γραφεία του συλλόγου από τις 19.30 έως τις 20.00

Αρχηγοί της εξόρμησης είναι ο Μανώλης Δάβαρης   τηλ 6944507723 και ο Μάνος Παναγιωτάκης τηλ 6974990997

περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του συλλόγου http://www.vrilisos.gr/

Αν και η Οίτη είναι εκτός από εθνικός δρυμός και  ενταγμένη στο  δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών που είναι σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αγνοείται επιδεικτικά η θέση των  ειδικών  επιστημόνων αλλά και των Δήμων Λαμίας, Δελφών και της Περιφέρειας Στερεάς προκειμένου ο ιερός και παγκόσμια αναγνωρισμένος για την περιβαλλοντική του αξία τόπος να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο παραγωγής κέρδους.

 Μόλις την περασμένη εβδομάδα ελικόπτερα και βαριά μηχανήματα βρέθηκαν στην  Οίτη για να βεβαιώσουν το ανοσιούργημα που επιχειρείται  σε βάρος του βουνού των λουλουδιών, του βουνού των νερών, του χρυσαετού, του Ηρακλή . Με ελικόπτερα και με νταλίκες μέσα στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, κοντά στη γνωστή Καταβόθρα της Οίτης και την Πυρά του Ηρακλέους, ανεβάζουν ανεμολογικούς ιστούς(προοίμιο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών).

Η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ δεν είναι ενάντια στις ανεμογεννήτριες και γενικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι όμως αντίθετη στην αλόγιστη και χωρίς σχέδιο τοποθέτηση τους σε περιοχές Νatura καθώς και σε σημαντικές και εμβληματικές οροσειρές και βουνοκορφές της χώρας μας. Ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε  όλες τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών