Βριλησσός: Στα μονοπάτια του Ολύμπου και στο φαράγγι του Ενιπέα το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου! (photo)
Στα φθινοπωρινά μονοπάτια του Ολύμπου και το Φαράγγι του Ενιπέα θα πεζοπορήσουν τα μέλη του Βριλησσού το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι διαδρομές του τριημέρου δεν έχουν τεχνική δυσκολία , απαιτούν όμως στοιχειώδη φυσική κατάσταση και πεζοπορικό εξοπλισμό.
Το πρόγραμμα της εκδρομής για την οποία υπάρχουν μόνο λίγες θέσεις (δηλώσεις στον Βριλησσό την Δευτέρα 19.00 έως 20.30) εχει ως εξής :
Παρασκευή: Μετάβαση στη θέση “Διασταύρωση” και ανάβαση στην Πετρόστρουγκα. Ω.Π.: 2,5. στη συνέχεια μέσω του συνδετικού μονοπατιού πορεία προς το καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” όπου και διανυκτέρευση. Ω.Π.: 3
Σάββατο: Κατάβαση στα Πριόνια Ω.Π.: 2,5 και για όσους επιθυμούν κατάβαση του Ενιπέα μέχρι το Λιτόχωρο. Ω.Π.: 5.
Μετάβαση στην παραλία του Λιτόχωρου για μπάνιο και διαμονή.
Κυριακή: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και επιστροφή.
Αναχώρηση: Σταθμός . Πλακεντίας, ΩΡΑ 6:30
Αρχηγοί: Δήμητρα Μαζαράκη, Δημήτρης Μπρίκας
Χτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα βρίσκεται το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Τα μέλη του Βριλησσού θα ξεκινήσουν την πεζοπορία στη θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση), 13χλμ από το Λιτόχωρο ,απ’ όπου ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί μετά από περίπου 2,5 ώρες πεζοπορίας στο καταφύγιο.
Η ανάβαση γίνεται από πολύ καλό μονοπάτι και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για όσους δεν έχουν εμπειρία . Το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί στο Οροπέδιο Μουσών του Ολύμπου και τις ψηλές κορυφές. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές, ενώ στη συνέχεια η οξιά αντικαθίσταται από υπεραιωνόβια ρόμπολα.
Το καταφύγιο είναι χτισμένο στα 1.940 μέτρα υψόμετρο και έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 72 ατόμων, ενώ έχει ανακαινισθεί με εθελοντική εργασία των μελών της Ελληνικής Ομάδας .
Μετά από περίπου 20 λεπτά περπάτημα ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη σπηλιά του Ιθακήσιου, του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος διέμενε μόνιμα επί 20 χρόνια σ’ ένα κοίλωμα του βράχου και εμπνεόμενος από τις Μούσες του Ολύμπου, φιλοτέχνησε σπουδαία έργα ζωγραφικής.
Στη συνέχεια η ομάδα θα περπατήσει τη διαδρομή που ενώνει την Πετρόστρουγγα με το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (2100μ),που είναι ίσως η ομορφότερη βεράντα της χώρας μας με θέα τον Μύτικα αλλά και την Χαλκιδική !
Tο καταφύγιο Α (Σπήλιος Αγαπητός) είναι ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή Ε4(διεθνές μονοπάτι). Το συναντάμε σε μια όμορφη τοποθεσία, σε ένα φυσικό μπαλκόνι σε υψόμετρο 2.100 μ, ιδανικό σημείο ξεκούρασης στο δρόμο προς την κορυφή.
Το καταφύγιο είναι καλά εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει το βράδυ μέχρι 110 επισκέπτες.
Το πρώτο του τμήμα χτίστηκε το 1930 και είναι γνωστό στους περισσότερους κι ως καταφύγιο Ζολώτα (λόγω του επωνύμου του επί σειρά ετών διαχειριστή και 1ου οδηγού του Ολύμπου).
Το Σάββατο η ομάδα θα κατέβει από το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός(2100μ) μέχρι τη θέση Πριόνια (1.100m) και στη συνέχεια για όσους επιθυμούν η πεζοπορία θα συνεχίσει στην κοιλάδα του Ενιπέα.
Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι 7 μούσες έλουζαν τα μαλλιά τους στον ποταμό Ενιπέα.
Στην κατεβασιά για το Λιτοχωρο συναντάμε μικρούς καταρράκτες και πολύ όμορφες φυσικές πισίνες και την πανέμορφη σκύτη του Αγίου Διοννυσίου. Μέχρι το Λιτόχωρο θα διαβούμε πάνω από 7 ξύλινες γέφυρες.
Η μυθολογία παρουσιάζει τον Ενιπέα ως έναν πάρα πολύ όμορφο νέο, αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές, ο οποίος όμως έδειξε την προτίμησή του στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, προκαλώντας την οργή της Ήρας. Για να τον εκδικηθεί, η βασίλισσα των θεών τον μεταμόρφωσε σε ποταμό .
Το βράδυ του Σαββάτου οι πεζοπόροι θα ξεκουραστούν σε hostel της παραλίας Λιτοχώρου.
Οι φωτογραφίες είναι από φθινοπωρινές εξορμήσεις του Βριλησσού στον Όλυμπο.