News Ticker

Ξερά τα δέντρα που κόπηκαν στην οδό Δ. Βερνάρδου με εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου και ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Με εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κόπηκαν οι ξερές λεύκες επί της οδού Δημητρίου Βερνάρδου 18Β. Πρόκειται για δένδρα με καθολική ξήρανση όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από τη φωτογραφία πριν την κοπή που ακολουθεί:

Η συγκεκριμένη φωτογραφία περιλαμβάνεται στην εισήγηση της ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/04/2024 με αριθμό 71/2024(ΑΔΑ: ΡΞΣΟΩ9P-PPP). Μάλιστα, όπως διακρίνεται στην φωτογραφία ο ένας κορμός δεν είχε καν κόμη. Τα δένδρα αυτά από το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου κρίθηκαν επικίνδυνα και η αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε την άμεση απομάκρυνση τους.

Οι συγκεκριμένες Λεύκες από το 2022 παρουσίασαν σημάδια σήψης καθώς πάνω στον κορμό διαπιστώθηκε η ύπαρξη μανιταριών όπως φαίνεται στην φωτογραφία που ακολουθεί:

«Όταν παρατηρείται μυκητολογική προσβολή σε Λεύκα, οδηγείται σε  εκτεταμένη σήψη αυτού με αποτέλεσμα στα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα το δένδρο να πέσει. Η παρουσία μανιταριού στον κορμό ή και στα κλαδιά του δένδρου, συνεπάγεται εσωτερική σήψη του κορμού ( σήψη στο ξύλο του δένδρου). Αποτέλεσμα της σήψης, η οποία ενυπάρχει χωρίς άλλες εξωτερικές ενδείξεις, ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης του δένδρου», επισημαίνει στο Vrilissianews το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Στην αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου διαπίστωσε από τη μακροσκοπική εξέταση των ατόμων λεύκας ότι :

  1. Τα δένδρα δεν έχουν δευτερεύοντες κλάδους.
  2. Αναπτύχθηκε μύκητας στον κορμό των δένδρων, γεγονός που συνεπάγεται εσωτερική σήψη του κορμού. Το είδος των συγκεκριμένων δένδρων (Populus Canadensis) έχει μικρότερο κύκλο ζωής στα γεωγραφικά πλάτη της χώρας μας και εντός αστικού ιστού, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη ευδοκιμεί περισσότερα χρόνια.

Απόδειξη της σοβαρής σήψης, είναι η κατάσταση εσωτερικά του κορμού (μετά την κοπή), όπου παρατηρείται μεγάλο μέρος του δένδρου να έχει γίνει  «φελλός», όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Άλλα 16 δένδρα, στα οποία υπάρχει ξήρανση και κρίνεται επικίνδυνη η παραμονή τους από την υπηρεσία θα απομακρυνθούν, με βάση την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη θέση των δέντρων που απομακρύνονται λόγω ξήρανσης και επικινδυνότητας έχουν ήδη γίνει πάνω από 200 νέες φυτεύσεις από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Από την διοίκηση του Δήμου επισημαίνουν πως ο μεγάλος όγκος των νέων φυτεύσεων θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο μέχρι την επόμενη Άνοιξη (Οκτώβριος-Απρίλιος)