News Ticker

Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Ο Βριλησσιώτης τ. Διευθυντής Γεωτρήσεων των ΕΛ.ΠΕ μιλά στο Vrilissianews

Ο Βριλησσιώτης τ. Διεθυντής Γεωτρήσεων και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στα ΕΛ.ΠΕ μας μιλά για την εκμετάλλευση των υδρογονανανθράκων και τις προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν εφικτή στην Ελλάδα.

Ο Φοίβος Συμεωνίδης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς Total, ExxonMobil, Statoil, Edison International, Petroceltics και την Ελληνική Vegas Oil & Gas αλλά και στις συμφωνίες για την μίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων στις περιοχές, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, Δυτικά της Κέρκυρας, Βορείου Ιονίου, Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, Κυπαρισσιακού Κόλπου, Άρτας-Πρέβεζας και ΒΔ. Πελοποννήσου.

Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Μηχανικού Πετρελαϊκής Τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Herriot Watt του Εδιμβούργου Σκωτίας και Πτυχιούχος Μηχανικός του ΕΜΠ, ήταν Διευθυντής Γεωτρήσεων και Παραγωγής Υδρογονανθράκων (Υ/Α) της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. την περίοδο 2010 – 2020, ενώ ζει με την οικογένειά του στα Βριλήσσια από το 1990.

Ο Φοίβος Συμεωνίδης

Ο κ. Συμεωνίδης είχε καθοριστικό ρόλο επίβλεψης και οργάνωσης και εφαρμογή της Πολιτικής Υγείας Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος όπου η Ελληνικά Πετρέλαια επιχειρούσε ως Διαχειριστής τόσο στις χερσαίες όσο και στις θαλάσσιες περιοχές. Ανέλαβε μεγάλο μέρος της διαβούλευσης και των διαδικασιών αδειοδότησης, με την τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Ναυτιλίας.  Ως Διευθυντής Γεωτρήσεων και Παραγωγής Υ/Α είχε ενεργό συμμετοχή σε έργα έρευνας και παραγωγής στην Δυτική έρημο και Νότια Αίγυπτο με την Vegas Oil & Gas, την Petroceltics, Kuwait Energy και Beach Petroleum.

Την περίοδο 2004 – 2010 ήταν εκπρόσωπος της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Country Manager στη Λιβύη στο έργο της Κοινοπραξίας  έρευνας και παραγωγής σε 6 χερσαίες περιοχές, με την Αυστραλιανή Woodside Energy, την Ισπανική Repsol και την ΕΛΠΕ. Έχοντας υπό την διαχείριση του το χαρτοφυλάκιο των ερευνητικών περιοχών και την υπεραξία που δημιουργήθηκε μετά από 5 ανακαλύψεις, πρότεινε την κατάλληλη στιγμή και πριν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη, να μεταβιβαστούν μετά από διεθνή διαγωνισμό, τα δικαιώματα στην Γαλλική Gas de France Suez και να εισπράξει η ΕΛΠΕ ένα πολύ σημαντικό οικονομικό τίμημα.

Με την 40χρονη του εμπειρία, βοήθησε τα μέγιστα την ΕΛΠΕ και την χώρα να προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς με συναντήσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Αθήνα, αλλά και να μεταφέρει την εμπειρία αυτή, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα στελέχη στο προσωπικό της εταιρίας αλλά και σε σπουδαστές που εκτελούσαν την πρακτική τους άσκηση.

Ο κορμός της τεχνικής και διοικητικής του εμπειρίας αποκτήθηκε στην ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ την περίοδο 1980-2000, πριν την απορρόφηση της από την Ελληνικά Πετρέλαια,  κατά την διάρκεια της οποίας πέρασε από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρι και την θέση του Διευθυντή Τεχνικής Υποστήριξης. Είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, σχεδιάσει, προγραμματίσει και να εκτελέσει 45 ερευνητικές γεωτρήσεις βάθους από 1000 μέτρα μέχρι 4500 μέτρα.

Πόσο εφικτή είναι η εκτέλεση γεωτρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη

Με γνώμονα την επιστημονική του κατάρτιση και την μεγάλη εμπειρία του τον ρωτήσαμε αν είναι εφικτή η εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων στα πελάγη του Ιονίου και της Κρήτης. Ο κ. Συμεωνίδης απάντησε: «όταν με το καλό ωριμάσουν οι γεωτρητικοί στόχοι, όταν δηλαδή οι παραχωρησιούχοι ολοκληρώσουν τις γεωολογικές και γεωφυσικές τους έρευνες και μελέτες και προκρίνουν στόχους που πληρούν τις προϋποθέσεις συγκέντρωσης υδρογονανθράκων, όταν δηλαδή θα αναγνωρίσουν και θα μειώσουν τα below ground risks, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια Ελληνική πραγματικότητα που θα τους απογοητεύσει, τα above ground risks! Η παντελής έλλειψη υποδομών, κατάλληλων λιμενικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών υποστήριξης και η απροθυμία των φορέων να συνεργαστούν

Μάλιστα ο κ. Συμεωνίδης μιλώντας στο Vrilissianews περιέγραψε και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια:

« Θα πρέπει να συστηθούν άμεσα ομάδες εξειδικευμένων μηχανικών ή υπηρεσιών που θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τις υφιστάμενες λιμενικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στις ακτές του Ιόνιο Πέλαγος και της Κρήτη για την καταλληλόλητα τους να λειτουργήσουν ως βάσεις υποστήριξης θαλάσσιων γεωτρητικών έργων (π.χ. διάθεση κρηπιδώματος, ύψος και αντοχή του, βάθος θάλασσας και άλλα τεχνικά στοιχεία) Να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και η δυνατότητα τους να μετατραπούν πλήρως ή μερικώς σε βιομηχανική εγκατάσταση.

Να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις του EU offshore safety directive for Oil and Gas, του Ελληνικού Ν. 4409/2016 για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Να εξεταστεί αν οι διοικήσεις των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων είναι πρόθυμες να συνεργαστούν. Το ίδιο ισχύει για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τους φορείς και βιομηχανία

Να εξεταστούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής υγρών και στερεών αποβλήτων απο το γεωτρητικό σκάφος Εφόσον υπάρχει θετικό έδαφος η διοίκηση της λιμενικής εγκατάστασης θα πρέπει να προβεί σε νομικές και επιχειρησιακές ρυθμίσεις, π.χ. Στρατηγικές Μελέτες Προστασίας Περιβάλλοντος, αναμόρφωση του masterplan της επιχείρησης (λιμενική εγκατάσταση), συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις κλπ. Αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στην Ελληνική Επικράτεια, η άμεση ανάληψη των ανωτέρω ενεργειών είναι προϋπόθεση.»