News Ticker

«Αναζητώντας τους νεκρούς του Έπους 1940-41» την Τετάρτη 30/10 στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης

Αφιερωμένη στους ήρωες εκείνους που έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στη Βόρειο Ήπειρο, στους ήρωες των οποίων τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα σε εκείνα τα βουνά και στις πεδιάδες είναι η διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30/10/2024 στις 18:00 στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) στα Βριλήσσια.  

Περίπου 8.000 Έλληνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών στην Αλβανία. Είναι οι τελευταίοι άταφοι πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για οκτώ δεκαετίες οι οικογένειες ζουν με τη δική τους ανάμνηση, χωρίς όμως να γνωρίζουν που βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι.

 Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Ταξίαρχος ε.α. διετέλεσε Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε εκεί ξεκίνησε μαζί με ομάδα αξιωματικών διαπιστευμένων στην Ελληνική Πρεσβεία της Αλβανίας μια τεράστια προσπάθεια να αναζήτησης των νεκρών μας προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στη μνήμη τους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα παρουσιαστούν συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την αναζήτηση εκείνων ύψωσαν όμως το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του άξονα και προσυπέγραψαν την επιταγή των προγόνων τους: Ελευθερία ή Θάνατος. 

Το έργο της αναζητήσεως, εντοπισμού, εκταφής και ανακομιδής των οστών των καταγεγραμμένων και μη ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος και αναπαύονται εκεί στους τόπους της θυσίας, επιβάλλεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Αποτελεί ύψιστο Εθνικό και Ανθρωπιστικό χρέος όλων μας. 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων 

ALBANI A3

Λίγα λόγια για τον εισηγητή 

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Απόφοιτος της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης.

Κ. Γ. Ροδόπουλος

Το 1982 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Παρακολούθησε όλες τις εκπαιδεύσεις και σχολές, προβλεπόμενες από το Όπλο του καθώς κι εκπαιδεύσεις σε στρατιωτικές σχολές στις Η.Π.Α και την Γερμανία. Υπηρέτησε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σε θέσεις Πεζικού, επιτελικές θέσεις ευθύνης και εθνικά και διεθνή στρατηγεία. Μεταξύ άλλων, ως Διοικητής Ελληνικής Δυνάμεως Αλβανίας ΕΛΔΑΛ, Διευθυντής Διευθύνσεως Στρατονομίας ΓΕΣ καθώς και στο διασυμμαχικό στρατηγείο JCSC Νοτίου Κεντρικής Περιοχής ΝΑΤΟ.

Αποστρατεύθηκε το 2010 με τον βαθμό του Ταξιάρχου. Τον Μάρτιο 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου και για το 2017 και 2023 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων. Ομιλεί την αγγλική και ιταλική γλώσσα. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Καλογεράκη κι έχουν δύο κόρες.