Δουλεύετε το πρωί, κάνει καλό!
Στην Ελλάδα της κρίσης φαντάζει πολύ δύσκολο να έχεις σταθερή δουλειά, πόσο μάλλον σταθερό ωράριο. Βραδινές βάρδιες, ατελείωτα ξενύχτια, εξαντλητικές υπερωρίες. Ωράρια που ο οργανισμός σας αδυνατεί να τα αφομοιώσει.
Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών Επιστημόνων, το ωράριο 9 το πρωί με 5 το απόγευμα φαίνεται να είναι το ιδανικό για την υγεία και τον οργανισμό μας.
Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 1.593 εθελοντές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις και εξετάσεις για να καθοριστεί το σωματικό βάρος και να αξιολογηθεί η υγεία τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sleep Health», την οποία εκδίδει το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από τα στοιχεία που συνέλεξαν προκύπτει πως οι άνθρωποι που, δεν εργάζονταν 9 με 5 αλλά απασχολούνταν σε κυλιόμενο ή απογευματινό ωράριο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να έχουν διαταραχές ύπνου και να πάσχουν από μεταβολικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Συγκεκριμένα, το 47% αυτών που εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες είχαν πρόβλημα περιττών κιλών ενώ το ποσοστό των υπαλλήλων με περιττά κιλά που εργάζονταν 9 με 5 ήταν 34,7%. Το 23,6% των εργαζομένων σε βάρδιες είχε αϋπνίες ενώ μόλις το 16,3% των εργαζομένων 9 με 5 είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν. Ανεπαρκή ύπνο είχε το 53% των υπαλλήλων σε κυλιόμενες βάρδιες και έναντι του 42,9% των υπαλλήλων που δούλευαν 9 με 5. Και τέλος, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας παρουσίαζε το το 31,8% των υπαλλήλων σε κυλιόμενες βάρδιες έναντι του 24,4% που εργάζονταν σταθερά 9 με 5.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρτζορι Γκίβενς«τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που αποδεικνύουν ότι το ωράριο εργασίας επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά την υγεία, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την προάσπιση της υγείας».
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε ενώπιον συνέντευξης για δουλειά, μην παραβλέψετε να θέσετε επίσης τάπητος το θεμα του ωραρίου. Άλλωστε, είναι θέμα υγείας.
Leave a comment