Έτοιμα μέχρι το 2030 εμβόλια κατά του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna.
Ο Δρ Πολ Μπάρτον, είπε ότι η πρόοδος που έγινε στον τομέα του mRNA – η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το κορυφαίο εμβόλιο Covid της εταιρείας του – έχουν εγκαινιάσει μια «χρυσή» εποχή εμβολίων.
Προβλέπει ότι έως το 2030 θα υπάρχουν εμβόλια για «κάθε είδους» ανίατες καταστάσεις, σώζοντας «εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές».
Οι πρώτες μελέτες δίνουν ήδη «τεράστιες υποσχέσεις», πρόσθεσε. Ωστόσο δεν είναι πιθανό να είναι το τυπικό εμβόλιο αφού θα χρειαστεί να είναι εξαιρετικά εξατομικευμένα και ακριβά.
Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι» στις ΗΠΑ καθώς βρίσκονται πίσω από 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως – ή περισσότερους από έναν στους τρεις όλων των θανάτων που καταγράφονται.
Ο Δρ Πολ Μπάρτον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής εμβολίων, είπε στον Guardian: «Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο και θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου κατά πολλαπλών διαφορετικών τύπων όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι αν κάποιος πίστευε πως το mRNA ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για Covid, τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.
«Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη ασθενειών. Καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνιες ασθένειες… Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει τεράστια υποσχέσεις».
Ο Δρ Μπάρτον δεν εξήγησε πώς θα λειτουργούν τα εμβόλια, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Πώς λειτουργούν
Τα εμβόλια MRNA λειτουργούν δίνοντας οδηγίες στα κύτταρα να παράγουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση έναντι ενός συγκεκριμένου παθογόνου, όπως ο Covid.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι οδηγίες μπορούν επίσης να τροποποιηθούν ώστε τα κύτταρα να παράγουν τα αντιγόνα από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, ειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για καρκινικά κύτταρα και πυροδοτώντας μια επίθεση.
Για να εμβολιάσουν κάποιον κατά του καρκίνου, οι γιατροί θα έπαιρναν πρώτα μια βιοψία από τον όγκο του ατόμου. Στη συνέχεια, θα εντόπιζαν το αντιγόνο στα καρκινικά κύτταρα και θα κωδικοποιούσαν το εμβόλιο mRNA για να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα να δημιουργήσουν το ίδιο αντιγόνο.
Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα χορηγηθεί στον ασθενή, ενεργοποιώντας τα κύτταρά του να παράγουν το αντιγόνο και πυροδοτώντας μια ανοσολογική απόκριση εναντίον του.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα «εκπαιδεύονται» στη συνέχεια να καταστρέφουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στο σώμα και να κυνηγούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που επιστρέφουν.