News Ticker

«Κίνδυνος για διασπορά του ιού στην παθολογική κλινική του Α. Φλέμινγκ»

Τον κίνδυνο διασποράς κορωνοϊού στον διάδρομο της «πολυσύχναστης» παθολογικής του «Αμαλία Φλέμινγκ» καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο το χώρο νοσηλείας «covid».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων:

«Την εβδομάδα που μας πέρασε, η «κλινική» ή «μονάδα» ή «δωμάτια» covid που δημιουργήθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας στο Νοσοκομείο, συρρικνώθηκε και μεταφέρθηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των κλινικών που είχε στριμωχτεί όπως – όπως, προκαλώντας ασφυξία σε ασθενείς και προσωπικό. Πράγματι υπήρχε η ανάγκη να γίνει αυτό, καθώς από την μέχρι τώρα διευθέτηση είχαν δημιουργηθεί όχι απλώς απαράδεκτες αλλά επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου που είχε κοπεί κυριολεκτικά στα δύο.

Η προοπτική δημιουργίας δομής στην πτέρυγα Μπόμπολα, δεν τους πέρασε από το μυαλό….φαίνεται θέλει επενδύσεις που δεν διαθέτουν. Αφού λοιπόν τα δωμάτια «καραντίνας» των ύποπτων για covid περιστατικών περιορίστηκαν σε δύο μόνο, αποφασίστηκε να μεταφερθούν ακριβώς στη μέση του πιο πολυσύχναστου σημείου του Νοσοκομείου, στη μέση της παθολογικής κλινικής! Χωρίς κανένα χώρο για προετοιμασία του προσωπικού, χωρίς συνθήκες για να τηρηθούν τα ελάχιστα μέσα προστασίας. Με το ήδη υπάρχον προσωπικό της παθολογικής κλινικής να τα εξυπηρετεί – με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του, για την προστασία των υπολοίπων ασθενών και των συνοδών που κυκλοφορούν κατά δεκάδες στο διάδρομο.

Υπάρχει όμως λύση, καθώς το νοσοκομείο διαθέτει ιδανικό χώρο, σε χωριστό οικίσκο με όχι δύο, αλλά τέσσερα ανεξάρτητα δωμάτια νοσηλείας, εξεταστήριο, προθάλαμο, εξοπλισμό κλπ. Χώρο ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ιδανικός από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή κο Σήψα κατά την επίσκεψή του στην αρχή της κρίσης. Γιατί δεν επιλέγεται αυτός ο χώρος;  Ως Σωματείο εργαζομένων, συναντηθήκαμε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην επιλογή αυτή καθώς και την αγωνία όλων των συναδέλφων.  Από τη Διοίκηση και άλλους παράγοντες, έγινε προσπάθεια να πειστούμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος και για άλλη μία φορά «προσαρμόστηκαν» οι απαιτήσεις ασφαλείας στα μέτρα των συνθηκών και όχι της επιστήμης. (Και ξανά συζήτηση για το πως κολλάει ο ιός…).

Για λόγους σοβαρότητας δεν μπήκαμε στη συζήτηση αυτή.  Αν χρειαστεί απλά θα περιγράψουμε στο πανελλήνιο και στον κάθε αρμόδιο φορέα τις συνθήκες που επικρατούν.  Σχολιάσαμε μόνο πως τα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορεί να είναι λάστιχο. Αναγνωρίσθηκε τελικά ότι έχουμε δίκιο και ζητήθηκε κάποιος εύλογος χρόνος ώστε να προετοιμαστεί η μεταφορά στον κατάλληλο χώρο που περιγράψαμε παραπάνω. Το ζήτημα, τελικά ήταν και σ’ αυτή την περίπτωση η έλλειψη προσωπικού, καθώς όλοι, διοίκηση και παράγοντες, αντιλαμβάνονται ποιος χώρος είναι επικίνδυνος και ποιος κατάλληλος (έτσι κι αλλιώς βγάζει μάτι) αλλά δεν διαθέτουν τα 3-4 άτομα που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς σε ασφαλείς, επιστημονικά κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Από τη μεριά μας είπαμε στη Διοίκηση πως θα κάνουμε υπομονή μερικές μέρες, ως ότου εξασφαλιστεί το κατάλληλο προσωπικό και ολοκληρωθεί η μεταφορά της μονάδας «ύποπτων περιστατικών» από την παθολογική κλινική. Επειδή όμως οι μέρες περνούν και ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού παραμένει στον πολυσύχναστο διάδρομο της παθολογικής κλινικής, στους ανελκυστήρες, σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου…καλούμε για τελευταία φορά τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού μεταφέροντας σε ασφαλές σημείου το χώρο νοσηλείας «covid» να εξασφαλιστεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό (ίσως από τις χιλιάδες (!) τελευταίες προσλήψεις…) για την φροντίδα των υπόπτων , για covid περιστατικών»