Μέλι – Βασιλικός πολτός: τα φάρμακα της φύσης
Το μέλι χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Εκτός από μια πολύτιμη τροφή η θεραπευτική του δράση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, διαθέτοντας σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες στην πλήρη έκτασή τους.Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές:
Αντισηπτικό: Η κολλώδης ουσία του περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα μικρόβια και επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς και την πρωτεΐνη ντεφενσίνη-1, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, το μέλι είναι ε ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό και αντιβιοτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πολύ σοβαρών τραυμάτων.
Πέψη / Στομαχικές διαταραχές: Το μέλι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων πέψης, καθώς θεωρείται αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει τα οποία μειώνουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, είναι πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου λόγω της αντιβακτηριδιακής και της επουλωτικής δράσης του. Τέλος, αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρκτικά.
Κυκλοφορικό – Αγγεία: η γλυκόζη, το βασικό σάκχαρο του μελιού, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για την καρδιά. Επίσης, ρυθμίζει τις συστολές του μυοκαρδίου, ενισχύει τη διαστολή των αγγείων και μειώνει την αυξημένη πίεση.
Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα με νεφρικές παθήσεις. Επιπλέον, έχει σαφή διουρητική δράση και περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το σωστό μέλι: Το μέλι είναι ποιοτικά καλύτερο όταν προέρχεται από περιοχές με ξηρό κλίμα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες δραστικών συστατικών ως αποτέλεσμα της μικρής περιεκτικότητας νερού. Σε μια γενική αναλογία, το μέλι περιέχει 16-17% νερό, 77-78% υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και 6% όλα τα υπόλοιπα συστατικά (οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και διάφορες αρωματικές ουσίες).
Υπάρχουν διάφορα είδη μελιού όπως μέλι από θυμάρι, από πεύκο, από καστανιά, πορτοκαλιά, κ.λ.π. Καλό θα είναι να δοκιμάσετε ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει γευστικά και γιατί όχι να πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη μελιού. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η κατανάλωση 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο βασιλικός πολτός και η ευεργετική του επίδρασή του στην μνήμη
Ένα άλλο προϊόν των μελισσών που έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ο βασιλικός πολτός. Η κρεμώδης αυτή ουσία παράγεται από τις μέλισσες, ως τροφή για τη βασίλισσα.
Ο βασιλικός πολτός έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής, Ανρί Ζουαγιέ, «Εάν ήμουν ηλικιωμένος και φοβόμουν το Αλτσχάιμερ, γιατί κάποιος στην οικογένειά μου έχει Αλτσχάιμερ, ή δεν θυμάμαι πάντα που έχω τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τότε θα έτρωγα βασιλικό πολτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα».
Leave a comment