News Ticker

Πεντέλη: Εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών!

Ο Δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο της Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας σας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Υγείας με την υπ΄αριθμ.Γ1α/Γ.Π.οικ.21373/18-3-2016 εγκύκλιό του εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται σε κέντρα φιλοξενίας επειδή ο ελλιπής εμβολιασμός θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό.

Η εμβολιαστική κατάσταση των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής (πράσινη κάρτα) οι πρώτοι και να φιλοξενηθούν προσωρινά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι δεύτεροι. Κάθε γραπτή και ευκρινής τεκμηρίωση εμβολιασμού γίνεται αποδεκτή, εφόσον αυτός έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές συστάσεις (κατάλληλη ηλικία, εμβόλιο, μεσοδιάστημα δόσεων).

Βρέφη και παιδιά χωρίς πιστοποιητικό εμβολιαστικής κάλυψης, θεωρούνται ανεμβολίαστα και εμβολιάζονται εξαρχής ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιάζονται ως εξής:

– Εμβολιασμός για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα Παιδιά και ενήλικες: 1 δόση εμβολίου MMR (για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα), κατά προτεραιότητα στις ηλικίες από 12 μηνών έως <15 ετών>κάτω των 15 ετών.

– Εμβολιασμός για διφθερίτιδα – τέτανο – κοκκύτη – πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο εμβόλιο).

Παιδιά 6 εβδομάδων έως 4 ετών:

1 δόση εμβολίου DTaP-IPV (για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη(ακυτταρικό)- πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο). Σε περίπτωση έλλειψης τετραδύναμου εμβολίου μπορεί να γίνει πενταδύναμο (DTaP-IPV-Hib) ή εξαδύναμο (DTaP-IPV-Hib-HepB). Επίσης, στην περίπτωση μη διαθεσιμότητας ακυτταρικού εμβολίου κοκκύτη μπορεί να χορηγείται ολοκυτταρικό (έως την ηλικία των 7 ετών) συνδυασμένο με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Παιδιά μεγαλύτερα των 4 ετών, έφηβοι και ενήλικες:

1 δόση τετραδύναμου εμβολίου Tdap-IPV (εμβόλιο τύπου ενηλίκου για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη (ακυτταρικό)-πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο), με προτεραιότητα σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγείται εμβόλιο Td-IPV (εμβόλιο τύπου ενηλίκου για διφθερίτιδα-τέτανο-πολιομυελίτιδα (αδρανοποιημένο).

–  Εμβολιασμός νεογνών για φυματίωση:

1 δόση εμβολίου BCG (για φυματίωση) κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου. Επιπλέον, σε περίπτωση που η επιδημιολογική επιτήρηση καταδείξει συρροή κρουσμάτων συνιστάται:

– Εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο, με συζευγμένο ή πολυσακχαριδικό εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία: τετραδύναμο (για οροομάδες A, C, Y, W135) ή αντίστοιχο ολιγοδύναμο.

– Εμβολιασμός για γρίπη, την περίοδο κυκλοφορίας του ιού, στις ηλικίες πάνω από 6 μηνών. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η παραμονή στη χώρα παρατείνεται οι εμβολιασμοί συμπληρώνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και διενεργείται έλεγχος με φυματινοαντίδραση.

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων συνιστάται να είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων. Εάν δεν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός πρώτη προτεραιότητα δίνεται σε: 1 δόση MMR. Εάν δεν έχουν αποδεδειγμένη ανοσία και έχουν γεννηθεί μετά το 1957, πρέπει να εμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR. 1 δόση τετραδύναμου εμβολίου TdaP-IPV τύπου ενηλίκου.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.