Σισμανόγλειο: Ράντζα και παραβάν στην μονάδα εμφραγμάτων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Ράντζα στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), με το γεγονός αυτό -δεδομένου ότι οι Μονάδες Εμφραγμάτων μοιάζουν με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- να δείχνει εμφανώς τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανογλείου, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην Καρδιολογική Κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου να βρουν μόνιτορ παρακολούθησης, καθώς υπάρχουν μόλις 11 μόνιτορ για ισάριθμες κλίνες, ενώ ψάχνουν τρόπους να μεταφέρουν ιατρικά μηχανήματα σε διαδρόμους όπου δεν υπάρχουν πρίζες!
Το πρόβλημα δημιουργείται όχι τόσο σε ημέρα γενικής εφημερίας, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο, αλλά στην αμέσως επόμενη ημέρα της λήξης της γενικής εφημερίας. Και αυτό γιατί η 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχει έναν «προβληματικό», κατά τους εργαζόμενους, τρόπο εφημέρευσης στα καρδιολογικά περιστατικά. Το πιο κοντινό, μετά το Σισμανόγλειο, νοσοκομείο εφημερίας για καρδιολογικά περιστατικά είναι στον… Πειραιά. Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες εισροές και δέκα ράντζα στο διάδρομο.
«Πώς είναι δυνατόν στο διάδρομο να γίνεται περιποίηση των ασθενών, να στήνονται παραβάν αν και δεν χωράνε να περάσουν, να βγαίνουν καρδιογραφήματα, να παρέχεται οξυγόνο στους ασθενείς», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.
Οι εργαζόμενοι εξηγούν ότι όπου ράντζο εννοούν φορείο, δηλαδή το πολύ στενό ψηλό κρεβάτι, που η νοσηλεία σε αυτό θυμίζει… τριτοκοσμική χώρα.
Το Σωματείο των εργαζόμενων σε καταγγελία – ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «η αντιμετώπιση των ασθενών αγγίζει το όριο της επικινδυνότητας» και ζητά αφενός να ενταχθούν και άλλα νοσοκομεία σε εφημερίες καρδιολογικών περιστατικών, αφετέρου να προσληφθεί μόνιμο νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.
Καταγγελία
Η ΠΟΕΔΗΝ προβαίνει σε μία ακόμη καταγγελία, τη νοσηλεία επί… 4,5 χρόνια χρήστη ναρκωτικών ουσιών σε μία εκ των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου.
«Ασθενείς και συνοδοί διαμαρτύρονται έντονα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Ο διευθυντής γιατρός μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών εξέδωσε πειθαρχικό εξιτήριο στον ασθενή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας με εντολή του διοικητή ξαναεισήχθη στο νοσοκομείο. Ο υπουργός έδειξε ότι δεν ήξερε το ζήτημα και είπε θα παρέμβει», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.
Τη στιγμή που τα νοσοκομεία «στενάζουν», ο ΟΟΣΑ εισηγείται περικοπές των… υπερβαλλουσών δαπανών σε αυτά. Στην πρόσφατη έκθεση που παραδόθηκε στην κυβέρνηση υπάρχουν και ορισμένες αναφορές στην Υγεία. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί χαλάρωση του κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων στην περίπτωση των νοσηλευτών.
Εάν όμως οι προσλήψεις των νοσηλευτών έχουν δημοσιονομική επίπτωση, προτείνεται να αντισταθμιστεί με αυστηρό κανόνα αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων γιατρών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο αριθμός των γιατρών είναι ήδη μεγάλος στο σύστημα Υγείας!