News Ticker

Βριλησσός: Μονοπατιά πολιτισμού στο Καστελόριζο! (video+photo)

Στην Μεγίστη , το ακριτικό μας Καστελόριζο βρέθηκαν φέτος οι εθελοντές της  Φυσιολατρικης κίνησης « Βριλησσός». Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης και εντάχτηκε   στις παράλληλες εκδηλώσεις του 3ου διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» που διοργανώνει το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Βασικό έργο των εθελοντών ήταν όπως κάθε χρόνο η διάνοιξη, σηματοδότηση και καταγραφή μονοπατιών.

Τα μονοπάτια στο Καστελόριζο είναι μοναδικά .Η  θέα  κόβει την ανάσα, ο μοναδικής αισθητικής και υποδειγματικής αρχιτεκτονικής οικισμός, το πέλαγο σπαρμένο νησίδες, κεντημένο καραβάκια που πάνε κι έρχονται με δεξιά την Μικρά Ασία, πατρίδα φιλοσόφων, ποιητών, Αγίων και  αριστερά την Ευρώπη, με τη Ρω και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Το μικρό αυτό νησί στην άκρη του Αιγαίου, εκτός από μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη του χαρίζει και μια πληθώρα πεζοπορικών διαδρομών που οι εθελοντές του Βριλησσού  προσπάθησαν να αναδείξουν.

 Για όσους γνωρίζουν καλά το νησί, στο ήδη υπάρχον μονοπάτι του Αγ. Στεφάνου προστέθηκε ένα νέο για τις Πλάκες, που είναι ίσως το ομορφότερο σημείο του νησιού για μπάνιο που μέχρι χθές προσέγγιζε ο επισκέπτης μόνο δια θαλάσσης.

Ταυτόχρονα μέσω της νέας διαδρομής  δίνεται η δυνατότητα στον πεζοπόρο να επισκεφτεί στην Μούντα  τα αρχαία πατητήρια, κυκλική  διαδρομή  ελκυστική και για  δρομείς . Παράλληλα καθαρίστηκαν αρκετά από τα υπάρχοντα μονοπάτια και  διορθώθηκαν  αρκετά  από τά 400 σκαλιά που οδηγούν στον Αϊ Γιώργη του Βουνιού) .

 Ένα μικρό δίκτυο μονοπατιών δημιουργήθηκε  περιμετρικά της Αυλωνιάς και του  Αι  Γιάννη, συνδέοντας με μονοπάτια  Μυκηναϊκά χτίσματα, ιταλικά  οχυρά, πετρόχτιστα ιταλικα καλντερίμια, πατητήρια και όλα αυτά  με εκπληκτική θέα στα Μικρασιατικά παράλια .Σε αυτό το οροπέδιο βρέθηκε το χρυσό στεφάνι Μεγίστης που φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.

Επίσης εγινε σήμανση και τοποθετήθηκαν χειροποίητες, ξύλινες πινακίδες. Καθαρίστηκαν αρκετά σημεία  από σκουπίδια, που δυστυχώς και εδώ  είναι μάστιγα όπως  σε όλη την ελληνική επαρχία.

Αν στο  έργο των εθελοντών του Βριλησσού  προστεθούν και διαδρομές που μπορούν στο κοντινό μέλλον να καθαριστούν( μονοπάτια προς Πουνέντη,  υψίπεδο Αυλωνιάς κλπ)  , το νησί μπορεί σύντομα να γίνει ενας ελκυστικός πεζοπορικός προορισμός των φυσιολατρών που επισκέπτονται την κοντινή Λυκία οδό (μονοπάτι μήκους 400χλμ στα Μικρασιατικά παράλια) γεγονός  που θα βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη του Καστελλορίζου.

Για λίγες μέρες με τους εθελοντές του Βριλησσού εργάστηκε  η Πηνελόπη Ματσούκα, γνωστή ορειβάτης, βιολόγος –περιβαλλοντολόγος  και εκδότρια των χαρτών και αεροφωτογραφικών άλμπουμ της εταιρίας  «Ανάβαση» που σύντομα θα εκδώσει πεζοπορικό χάρτη για το νησί, γεγονός πολύ σημαντικό για τον τόπο αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται να τον εξερευνήσει.

 Ο «Βριλησσός» επιδιώκει πάντα εκτός από το έργο που θα παραδώσει να δημιουργεί δεσμούς και κοινή ζωή στους συμμετέχοντες. Αυτό είναι άλλωστε που μένει συνήθως χαραγμένο στη μνήμη και διαφοροποιεί τις διακοπές εθελοντικής εργασίας. Έτσι σε κάθε εθελοντική προσπάθεια η ζωή των μελών είναι κοινοβιακή, σε ένα ενιαίο χώρο και με κοινό πρωινό  μεσημεριανό γεύμα, εγερτήριο στις 5.15 και μεσημεριανή σιέστα. Η συλλογική κουζίνα, που υποδειγματικά λειτούργησε για μία ακόμα φορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ζωής. Με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας  η  συνεισφορά των 50 Ε από τους συμμετέχοντες  ήταν επαρκής για την σίτιση της ομάδος και τις 14 μέρες παραμονής στο νησί.

Παράλληλα βέβαια με το έργο στα μονοπάτια , οι εθελοντές βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο, να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον ,να διασκεδάσουν και φυσικά να παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του φεστιβάλ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση του  ζωγράφου Χρήστου  Μποκόρου με επιλογές που παρουσίασε ο ίδιος  από παλιά και νεότερα έργα του.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ, Καστελόριζου, η φωτογραφική ομάδα, photo group therapy του συλλόγου συμμετείχε στο φεστιβάλ με επιλεγμένα έργα των μελών της, με θέμα: «Πέρα από τα σύνορα».

Μία διαφορετική  πινελιά στο όμορφο τοπίο έβαλε ένα μέλος του συλλόγου,Βριλησσιώτης  μηχανικός στο επάγγελμα, πολυτεχνίτης από τους λίγους, που με μεγάλο κόπο έφερε στο νησί δύο χειροποίητα, ξύλινα σκάφη(sea kayaks)- κοσμήματα που πολλοί ήθελαν να φωτογραφίσουν. Ήταν στη διάθεση των μελών να τα δοκιμάσουν και να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά του νησιού. Παρεμπιπτόντως όποιος έχει επισκεφτεί το νησί έχει να πει για τα βαθιά αλλά πολύ ζεστά νερά του και για τις θαλάσσιες χελώνες που έχουν γίνει σχεδόν οικόσιτες αφού περνούν συχνά πυκνά από την προβλήτα ( το επονομαζόμενο «κορδόνι») για να πάρουν ένα μεζέ από τους κατοίκους και τους έκπληκτους τουρίστες! Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στη Γαλάζια σπηλιά. Το όνομα δεν αποτελεί υπερβολή αφού από το πολύ μικρό άνοιγμά της το φως που εισχωρεί σε συνδυασμό με τον αμμώδη βυθό δημιουργούν ένα έντονο μπλε χρώμα που δε συναντάς πουθενά αλλού!

Σημαντική  στιγμή για την ομάδα μας είναι  και η στήριξη της πρωτοβουλίας ενός ευαισθητοποιημένου πατριώτη υπαξιωματικού του Ελληνικού στρατού , ο οποίος φύτευσε και φροντίζει  στο εκκλησάκι του Πρωτομάρτυρα Στέφανου 50 περίπου δέντρα, οπωροφόρα και αμυγδαλιές  για να σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης, αρμυρίκια, κα. Το σημείο απέχει μόλις 1,5 μίλια από τα Μικρασιατικά παράλια.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, η ομάδα του Βριλησσού  έφερε στο νησί δέκα δέντρα, αρμυρίκια, ευγενική χορηγία του Δήμου Βριλησσίων και δεσμεύεται να στηρίξει μακροπρόθεσμα τον Πέτρο.

Η τεχνική καθοδήγηση έγινε στο πεδίο από τον εξειδικευμένο  γεωπόνο dr Δημήτρη Βελισσαρίου  μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Το φύτεμα έγινε στο κακοτράχαλο έδαφος, στην παραλία κάτω από το εκκλησάκι, μέσα σε τρύπες των βράχων, σε μπόλικο όμως χώμα που μεταφέρθηκε με κόπο  αφού ανασκάφτηκε άλλο σημείο της τοποθεσίας. Την προσπάθεια μας συνέδραμε και τίμησε με την παρουσία του   ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού συνταγματάρχης κ Καζανας.

Στην προγραμματισμένη ομιλία στα πλαίσια του φεστιβάλ beyond the borders , οι εθελοντές μίλησαν για τις δραστηριότητες του Βριλησσού , για τις εμπειρίες με την διάνοιξη μονοπατιών στη χώρα μας, για τις διαδρομές που διανοίχτηκαν στο Καστελλόριζο.

Επίσης υπογραμμίστηκε η σημασία και τα οφέλη  της ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού , οι θέσεις εργασίας που αυτή συνεπάγεται , καθώς και η σημασία της προγραμματισμένης έκδοσης πεζοπορικού χάρτη του νησιού.

Τέλος επισημάνθηκε από τους αρχηγούς η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και  η μέριμνα για τα σκουπίδια .

Οι καλοί μας φίλοι όχι μόνο μας αποχαιρετούν στο καράβι και  βγαίνοντας το καράβι  από το λιμάνι εκεί στο ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου που οδηγούν οι πεζοπορικές διαδρομές που αναδείξαμε, κυματίζει η ΜΕΓΑΛΗ Ελληνική σημαία για εμάς.

Καστελλόριζο – όπως έγραψε η Βριλησσιώτισσα Αλεξία Γιαν. μέλος της εθελοντικής ομάδος του Βριλησσού

φως σπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε χρώματα ζωηρά
κάτω από βράχια άγρια και γυμνά
άσπρα εκκλησάκια,
μοσχοβολιστό θυμάρι και ρίγανη, μια χαρουπιά μονάχη της,
κοπαδάκια από αθερίνες στο πιο όμορφο γαλάζιο
ένας ήλιος κατακόκκινος που παίζει με την Ρω πριν βυθιστεί στη θάλασσα
ένας τόπος πονεμένος αλλά συνάμα αγέρωχος,
που «στολίζεται» την άνοιξη και «ξεστολίζεται» το καλοκαίρι όπως λέει ο Πέτρος, με το καθαρό βλέμμα, στο ακρωτήρι του Άγιου Στέφανου,
ακρίτες στρατιώτες που πάνε κι έρχονται με τόλμη,
Έλληνες που από τα πέρατα της γης γυρίζουν πίσω σε αυτόν τον κόσμο «τον μικρό, τον μέγα».
Μια μικρή Ελλάδα μέσα στην απεραντοσύνη!

Οι διαδρομές που καθάρισε και σηματοδότησε ο Βριλησσός στην εφαρμογή wikiloc

https://el.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=28133194

https://el.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=28101350

https://el.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=28067819

Video από τις δράσεις στο Καστελλόριζο

Κοινοβιακή συμβίωση

Δουλειά με το πρώτο φως

Αρχηγοί της εξόρμησης του Βριλησσου ήταν η Δήμητρα Μαζαρακη και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.