News Ticker

Βριλησσός: Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε4! (photo)

γραφεί η Δήμητρα Μαζαράκη και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος- μέλη του Βριλησσού

Μια ματιά στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 με αφορμή την εξόρμηση του Βριλησσού στο νομό Λασιθίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ιστορία με τα διεθνή μονοπάτια ξεκινά  στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν Ευρωπαίοι ορειβάτες αποφάσισαν να δημιούργησαν τις πρώτες πεζοπορικής διαδρομές  μεγάλων αποστάσεων.

Με την πάροδο των χρόνων η αξιόλογη αυτή  προσπάθεια  εχει ως αποτέλεσμα ε τη δημιουργία 11 ευρωπαϊκών μονοπατιών  μήκους 50.000 χιλιομέτρων. Οι διαδρομές αυτές διασχίζουν  τη γηραιά ήπειρο από άκρη σε άκρη.

Δύο από τα 11 μονοπάτια να περνούν και από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Ε4 και το Ε6, που διασχίζουν τη χώρα από βορρά προς το νότο και από δύση προς ανατολή.

Τα δύο μονοπάτια διασχίζουν ορεινές και πεδινές περιοχές, οικοσυστήματα, προστατευμένες περιοχές και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. προσφέροντας την δυνατότητα στον πεζοπόρο ή τον ορειβάτη να γνωρίσει όλο τον πλούτο της ελληνικής φύσης.

Το  Ε6 ξεκινά από τη Φινλανδία και μέσω Δανίας – Γερμανίας – Τσεχίας – Αυστρίας – Σλοβενίας – Κροατίας , φθάνει στην Ελλάδα (Ηγουμενίτσα) και  την διασχίζει από δύση προς ανατολή μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη. Το συνολικό μήκος του υπολογίζεται στα 6.000 χλμ..

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι  Ε4 ξεκινά από το Γιβραλτάρ και μέσω Ισπανίας – Γαλλίας – Ελβετίας – Αυστρίας – Ουγγαρίας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας μπαίνει στην Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και  διασχίζει την χώρα μας  από βορρά προς νότο μέχρι το Γύθειο και συνεχίζει στην Κρήτη (Καστέλλι Κισσάμου) την οποία διασχίζει από δύση προς ανατολή καταλήγοντας στην Κάτω Ζάκρο.

Για τη σήμανσή τους, χρησιμοποιείται κίτρινος ρόμβος με μαύρο έντονο περίγραμμα (βλέπε φωτογραφία).

Το συνολικό μήκος του υπολογίζεται στα 6.000 χλμ., από τα οποία τα 1.600 χλμ. περίπου είναι χαραγμένα στην Ελλάδα. Παλαιότερα  το Ε4 περνούσε  στην Ελλάδα (Φυλάκιο Νίκης) μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ τελικά  αποφασίστηκε το 1990 να μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

Για το κομμάτι   από τον Προμαχώνα μέχρι τη Φλώρινα η διαδρομή των δύο μονοπατιών είναι κοινή  .

Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη από το Καστέλι Κισσάμου και κατευθύνεται νότια προς τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας και το Ελαφονήσι. Από εκεί συνεχίζει ανατολικά προς Σούγια όπου διακλαδίζεται στα δύο.Το ένα πάει παραλιακά, ενώ το άλλο διασχίζει Λευκά Όρη για συνεχίσει κ να ενωθεί με το προηγούμενο στο οροπέδιο του Ομαλού και να καταλήξει στο οροπέδιο Ασκύφου, διασχίζει το φαράγγι της Ίμβρου(διάσημο για τα σπάνια είδη χλωρίδας). Τα παραλιακά κομμάτια του Ε4 είναι μοναδικά στην Ευρώπη γιατί δίνουν απίστευτα άγρια τοπία και περνούν από ανεκμετάλλευτες παραλίες, κάθετους βράχους ή χαρακτηριστικούς κρητικούς θαμνότοπους. Το τμήμα πάλι που κινείται στα ορεινά βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και αλπική ζώνη είναι άνυδρο, αλλά έχει το μοναδικό στοιχείο να περνά ανάμεσα από 52 κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα, οι οποίες γκρεμίζονται κυριολεκτικά στη θάλασσα και τις οποίες διασχίζουν επιβλητικά φαράγγια.

Με το Βριλησσό κάθε άνοιξη εδώ και 16 χρόνια αφιερώνουμε οπωσδήποτε ένα  τριήμερο σε πεζοπορία στο κρητικό Ε4 λόγω της μοναδικότητας του τοπίου αλλά και γιατί είναι η ωραιότερη εποχή για περπάτημα στο νησί και μπάνιο.

Αν προσθέσουμε μαζί την κρητική φιλοξενία, την υπέροχη κουζίνα, τα μεζεδάκια με τη ρακή, τις υπέροχες θάλασσες, την αγριάδα του τοπίου στη νότια πλευρά γίνεται ένας μοναδικός προορισμός για πεζοπόρους από όλο τον κόσμο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από το Πάσχα περίπου και μετά, έρχονται ομάδες πεζοπόρων από Γαλλία και Γερμανία κυρίως που αγαπούν πολύ τον τόπο και έρχονται συστηματικά.

Φέτος ο «φόρος τιμής» στην Κρήτη αφορά το νομό Λασιθίου. Η 7ωρη πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το Οροπέδιο Λασιθίου (Αγιος Γεώργιος).

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε μέχρι  το οροπέδιο Λιμνάκαρο και μέσω του διεθνούς μονοπατιού Ε4 θα ανηφορίσουμε και θα περάσουμε στο διάσελο «Σελί» υψόμετρο 1885, ανάμεσα από τις ψηλές κορφές Σπαθί και Ψαρή Μαδάρα και στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε  μέχρι το χωριό  Σελάκανο σε υψόμετρο 930 μ (δίκτυο Natura) .

Η θέα από το Σελί  είναι μαγική  με το χιονισμένο Ψηλορείτη, το οροπέδιο Λασιθίου πίσω μας και στο βάθος τα βόρεια παράλια του νησιού με φόντο το Κρητικό πέλαγος, ενώ μπροστά μας ξεπροβάλει το Λυβικό πέλαγος .

Οι αρχηγοί της εξόρμησης Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και Διαμαντής Παπαδόπουλος έχουν καταγωγή από το ορεινά του Ρεθύμνου.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.