H κατσίκα του γείτονα!
Μικρή τοπική ιστορία περί... πολιτισμού! Του Μάρκου Κρητικού.
Σήμερα θα γράψουμε ένα παραμύθι. Το παραμύθι αυτό δεν έχει ούτε δράκους ούτε βασιλοπούλες ούτε happy end. Έχει πολύ κόπο, έχει όνειρο κι έχει αισιόδοξο τέλος, που δε θα το χαρακτήριζες ακριβώς τέλος αλλά μια νέα ρωμαλέα αρχή.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα απ’ την αρχή…
Πάνε τέσσερα χρόνια τώρα που μια μικρή ομάδα, με κοινό την αγάπη για τον κινηματογράφο, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κινηματογραφικές προβολές στο Δήμο μας, δίνοντας διέξοδο στη δική μας επιθυμία αρχικά, αλλά κι όσων άλλων θα είχαν ανάλογες ανησυχίες. Η ομάδα σιγά-σιγά δενόταν, συζητούσε τις επιλογές της, τα βήματά της.
Στις προβολές ο κόσμος περνούσε όμορφα. Μετά το τέλος των ταινιών, δεν έφευγε, παρά καθόμασταν και συζητούσαμε αστειευόμασταν, στενοχωριόμασταν προβληματιζόμασταν, διαφωνούσαμε… Απλά, ωραία, ανθρώπινα.
180 προβολές ταινιών έχουμε πραγματοποιήσει αυτά τα χρόνια. Ταινίες κοινωνικές, πολιτικές, σατυρικές. Άλλες έφεραν μεγάλη συγκίνηση, ικανοποίηση, μα και ταινίες “δύσκολες” που γέννησαν παράπονα, ακόμα κι αντιδράσεις. Έτσι προχωρήσαμε.
Μα εκτός από προβολές διοργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεων. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι, η προβολή Ελλήνων δημιουργών. Έτσι διοργανώσαμε εκδηλώσεις-αφιερώματα και προβάλαμε ταινίες που τις παρουσίασαν οι Παντελής Βούλγαρης(«Όλα είναι δρόμος» και «Μικρά Αγγλία»), Σωτήρης Γκορίτσας («Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη»), Αλίντα Δημητρίου, Μαριάννα Κάλμπαρη («Πουλιά στους βάλτους», «Τα κορίτσια της βροχής»), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος («Ο μανάβης»),Γιάννης Σερβετάς («Να κάθεσαι να κοιτάς»), Πάνος Κυπαρίσσης και Φάνης Δούσκος («Ο Βυζαντινός Καβάφης»), Μαρία Καλλιμάνη και Βαγγέλης Μουρίκης («Το μικρό ψάρι»), Ασπα Σιώκου («Το παλαιοπωλείο της οδού Ruth Kjaer» /μικρού μήκους).
Προβάλλαμε τα οικολογικά ντοκιμαντέρ «Golfland» και «Σταγώνες» της Νέλλης Ψαρού, με τη συμμετοχή των Παντελή Παντελεόγλου και Τάσου Γιαννίρη.
Προχωρήσαμε και τολμήσαμε. Μπήκαμε και στα “χωράφια” των εικαστικών τεχνών. Διοργανώσαμε εκδήλωση με το γιατρό, άμισθο δάσκαλο στα εργαστήρια ζωγραφικής του Δήμου, Δημήτρη Σκλείδη με θέμα το ρατσισμό απέναντι στη γυναίκα “Πρέπει να γδύνεται η γυναίκα για να μπει στο μουσείο;”, έκθεση γλυπτών του Θόδωρου Παπαγιάννη και προβολή του ντοκιμαντέρ “Θόδωρος Παπαγιάννης: επιστροφή στο Ελληνικό” του Παναγιώτη Κράββαρη, όπου μίλησε ο ίδιος ο γλύπτης όπως κι ο συνθέτης Δημήτρης Φριτζαλάς που έγραψε τη μουσική του ντοκιμαντέρ.
Διοργανώσαμε και 2η έκθεση γλυπτών, τη φορά αυτή με έργα του Κυριάκου Ρόκου. Για το έργο του μίλησαν οι Κώστας Καζαμιάκης, ιστορικός τέχνης και Χρήστος Λεοντής, συνθέτης.
Προκαλέσαμε σύσκεψη, στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος καλλιτεχνών από τα Βριλήσσια. Συζητήσαμε ιδέες και προτάσεις για την πολιτιστική αναβάθμιση του προαστίου. Πλησιάσαμε περισσότερο ο ένας τον άλλον. Γεννήθηκαν ιδέες.
Παρακολουθήσαμε ομαδικά τη θεατρική παράσταση “Μια συνηθισμένη μέρα” της Μαριάννας Κάλμπαρη με πρωταγωνίστρια τη Ράνια Σχίζα, την αντιφασιστική θεατρική παράσταση “Μάμα Τόνι” των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε από την θεατρική ομάδα “Πείρα(γ)μα”.
Τέλος, πολύ πρόσφατα, προσκαλέσαμε τον καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλη σε μια μοναδική παράσταση για παιδιά.
Από φέτος το φθινόπωρο -με τη συγκατάθεση του Δήμου- οι προβολές μας πραγματοποιούνται πλέον στην αίθουσα “Μίκης Θεοδωράκης” (γνωστό και ως ΤΥΠΕΤ). Το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Δήμο και τη Διευθύντρια του Β’ Γυμνασίου, οι προβολές μας μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του σχολείου. Τα Βριλήσσια, για πρώτη φορά, (μετά τη δεκαετία του 1970), απέκτησαν ένα εβδομαδιαίο θερινό σινεμά. Ήδη η συμμετοχή στην 1η προβολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, την παρακολούθησαν πάνω από 130 συμπολίτες μας.
Όλα τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τοπικός ηλεκτρονικός τύπος, μόνιμα αναφέρονται στις προβολές κι εκδηλώσεις μας.
Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά στους πολίτες των Βριλησσίων, έρχεται μια ανακοίνωση (Οδικός χάρτης(;) για τον πολιτισμό) της παράταξης “Βριλήσσια – Ανοικτή Πόλη” να μας ανοίξει τα μάτια. Μαντέψτε τι προτείνεται μεταξύ άλλων: Η ίδρυση!!! κινηματογραφικής λέσχης που θα λειτουργεί το χειμώνα στο ΤΥΠΕΤ!!! και το καλοκαίρι στο χώρο της Ναυτικής βάσης.
Κι επειδή η όλη πρόταση είναι πολύ βολικό να ερμηνευτεί ως άγνοια η έστω υποτίμηση, θα θέλαμε να θέσουμε ένα καθαρό ερώτημα: Ενοχλούμε πολύ; Τι ακριβώς ζητάτε; Να μας εξοστρακίσετε; Διότι άλλη ερμηνεία δε χωράει.
Όμως άδικος κόπος. Το Cine-Δράση θα είναι εδώ ακόμη πιο αποφασιστικό, πεισματάρικο, ανυποχώρητο, ανοικτό στην κοινωνία όπως έκανε απ’ την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.
Την πρότασή σας όμως, δεσμευόμαστε να την τηρήσουμε! Το Cine-Δράση θα είναι το χειμώνα στο ΤΥΠΕΤ και το καλοκαίρι σε ανοικτό χώρο των Βριλησσίων, όπου και σας περιμένουμε όλους.
Πολύ άχαρο ν’ απαντάς. Εξ ίσου επικίνδυνο όμως να σιωπάς.
Καλώς ήλθατε φίλοι μας, καλώς ήλθατε στα Βριλήσσια!
* Ο Μάρκος Κρητικός είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου –εκπρόσωπος της «Δράσης»- του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Βριλησσίων
Leave a comment