News Ticker

Τρία στελέχη της Δράσης για το προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες αδέρφια μας, ο πόλεμος εχθρός μας!»

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα παίρνει νέες τραγικές διαστάσεις και η έντονα αντιδραστική στροφή της ΕΕ σφραγίζεται από μονομερείς ενέργειες κλείσιμου των συνόρων από πλευράς Αυστρίας (μαζί με εκτος ΕΕ χώρες όπως Σκόπια και ΠΓΔΜ) που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χτίσιμο και άλλων φραχτών ανάμεσα στις χώρες εντός και εκτός ΕΕ, επαναπροωθήσεις μέσω Φρόντεξ και λιμενικών αρχών στα τουρκικά παράλια. Να τονίσουμε ότι όταν κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα εκάστοτε ζήτήματα όπως το προσφυγικό ως εθνικό θέμα, κλείνοντας σύνορα και χτίζοντας φράχτες παραπέμπτοντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η Κομισιον περιορίζεται σε απλές αναφορές καταδίκης αυτών των επιλογών. Αντίθετα, στη περίπτωση της Ελλάδας η συνεχιζόμενη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας αποτελεί μονόδρομο και κανένας δρόμος εκτός της κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι αποδεκτός.

Πέρα από τις πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΕ περιλαμβάνοντας και ανακοινώσεις συγκρότησης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα έχει δικαίωμα επέμβασης με απόφαση της Κομισιόν, ακόμα και κόντρα στις αποφάσεις του εκάστοτε κράτους-μέλους, τον κομβικό ρόλο «αναχαίτισης» των προσφυγικών ροών θα παίξει η Τουρκία. Με βάση τη συμφωνία, η διαλογή σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν δικαίωμα για αίτηση ασύλου στην ΕΕ θα γίνεται σε τούρκικο έδαφος, μια επιλογή που δεν είναι καθόλου τυχαία, καθότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης και μπορεί να προβεί σε απελάσεις χωρίς προσχήματα. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη με το να σιωπά συστηματικά στον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρύξει το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν στο κούρδικο λαό στην ΝΑ Τουρκία, με το να δίνει 3δις για τα κέντρα διαλογής προσφύγων και μεταναστών και να δεσμεύεται για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ και αναθεωρήσεις βίζα.

ΝΑΤΟ σημαίνει πόλεμος και πνιγμένοι πρόσφυγες

Ποιοτική τομή στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί η απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ για την επέμβαση του στο Αιγαίο, υπό γερμανική διοίκηση μέχρι το Ιούνιο, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή στοχεύει στις επαναπροωθήσεις των βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά ουσιαστικά οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στην περιοχή ανοίγουν την πόρτα εισόδου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον πόλεμο στη Συρία να κλιμακώνεται παρά την υποτιθέμενη ανακωχή.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί πεδίο έντονων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και η οχύρωση της ΕΕ βρήκε ένα ακόμα πάτημα στον λεγόμενο πόλεμο ενάντια στη τρομοκρατία, θέτοντας στο στόχαστρο πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο να ξεδιπλωθεί η βεντάλια αντιδραστικών πολιτικών από την καλλιέργεια ξενοφοβικών και ισλαμοφοβικών απόψεων μέχρι τη καταπάτηση δικαιωμάτων με απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη ως μια υποτιθέμενη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας. «Η συστηματική αναπαραγωγή του όρου ασφάλεια στο δημόσιο διάλογο επιδιώκει να εδραιώσει μια γενικευμένη κατάσταση ελέγχου σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και μια συστημική σύνδεση Κράτους Ασφάλειας και τρομοκρατίας: αν το Κράτος χρειάζεται το φόβο προκειμένου να νομιμοποιηθεί, τότε θα πρέπει να παράγει τρομοκρατία ή, τουλάχιστον, να μην εμποδίζει την ύπαρξη της. Βλέπουμε λοιπόν χώρες να εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια εξωτερική πολιτική η οποία τροφοδοτεί την τρομοκρατία που διατείνονται πως καταπολεμούν στο εσωτερικό τους, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν φιλικές σχέσεις ή ακόμα πουλούν όπλα σε κράτη τα οποία είναι γνωστό ότι χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» (από άρθρο του Giorgio Agamben στη Le Monde).

Πέρα από τη συστηματική διάδοση φόβου και τρομοκρατίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την ισλαμική απειλή, η ΕΕ συναινεί σιωπηλά σε αποφάσεις όπως αυτή του κοινοβουλίου της Δανίας για κατάσχεση χρημάτων και τιμαλφών των προσφύγων και μεταναστών που ζητούν άσυλο εκεί. Η ψήφιση αυτού του νόμου δεν μπορεί να μην παραλληλιστεί με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Εβραίων από τους Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί πλέον και η Ελβετία, η Σουηδία αλλά και περιοχές στη νότια Γερμανία. Παράλληλα, στη Βρετανία οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο και διαμένουν σε σπίτια χαμηλού ενοικίου στιγματίζονται με κόκκινες εξώπορτες, κίνηση που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων εναντίον τους. Στη Γερμανία, το 2015 καταγράφηκαν 1.027 επιθέσεις εναντίον χώρων φιλοξενίας προσφύγων, αριθμός που έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Η ισλαμοφοβική οργάνωση «Pegida» επικαλούμενη τον κίνδυνο αλλοίωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας καλεί σε ρατσιστικές συγκεντρώσεις και πορείες και συγκρότηση πολιτοφυλακών ενάντια στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας επίθεσης και στο νέο χώρο που θα μείνουν πρόσφυγες στα Γιαννιτσά.

Ανοιχτά σύνορα ενάντια στην ΕΕ-φρούριο

Τις τελευταίες μέρες η πολιτική των κλειστών συνορων έχει οδηγήσει σε 20.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στους 70.000 τον επόμενο μήνα. Η κατάσταση στον Πειραιά και στη πλατεία Βικτώριας ειναι δραματική με χιλιάδες μετανάστες να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο, άλλοι να ξεκινούν το ταξίδι με τα πόδια προς την Ειδομένη και άλλοι όταν ρίχνουν το φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ να έρχονται αντιμέτωποι με χημικά, βία και καταστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για τα hot-spot έχει ανοίξει για τα καλά τις τελευταίες μέρες με δεκάδες δημοσιεύματα να αναφέρονται στο θέμα αυτό. Για μας, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να τάσσονται αλληλέγγυες σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διεκδικούν αξιοπρεπείς δομές στέγασης με σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατανεμημένες σε όλους τους δήμους της χώρας, ανοιχτές σε αλληλέγγυους πολίτες. Ακόμα, πρέπει να απαιτήσουν να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κατασκηνώσεις για να στεγαστούν πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Από την άλλη, θα πρέπει να είναι ενάντια σε hot-spot που αποτελούν μορφή γκετοποίησης και στοιβάγματος ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες. Να μη ξεχνάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πλήρως εναρμονισμένη με τις πολιτικές της ΕΕ, κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία, για το συντονιστικό ρόλο στρατού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κατά την ψήφιση του νόμου «Επιτάχυνση κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Με βάση την τροπολογία, ο στρατός αποκτά συντονιστικές αρμοδιότητες σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των δομών «υποδοχής και φιλοξενίας» των προσφύγων. Συγκροτείται στο ΓΕΕΘΑ Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης και αντίστοιχα τοπικά όργανα με αρμοδιότητα να διευθύνουν και να συντονίσουν, με τη συμμετοχή και των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ασύλου, τη λειτουργία των δομών σε ο,τι αφορά τη διαμονή, μεταφορά, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα πρόσφατο κείμενο-τοποθέτηση δημοτικών παρατάξεων, κινήσεων και συμβούλων για το λεγόμενο προσφυγικό «αδιέξοδο» που μας άφησε έκπληκτους προβάλλοντας έντονα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και είχε την υπογραφή και του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Δράση για μια άλλη πόλη» στα Βριλήσσια. Οι συντάκτες του κειμένου είτε αγνοούν, είτε σκοπίμως δεν αναφέρονται στις ντιρεκτίβες της ΕΕ για τη δημιουργία των hot-spot και αναφέρονται σε αυτά ως μια συνέχεια αυτής της «μη πολιτικής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για αξιοπρεπείς δομές στέγασης καθώς η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα αποτελεί για αυτούς κίνδυνος αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας. Τάσσονται υπέρ μιας λογικής που λέει «πνίξτε τους στο Αιγαίο» και όσοι επιβιώσουν τσουβαλιάστε τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τουρκίας, που εύκολα μπορούν να τους στείλουν πίσω στις σκηνές πολέμου. Αντί να κατηγορούν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν διασφαλίζει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση προσφύγων και μεταναστών μέσω χερσαίων συνόρων, λένε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «αντιμετώπισε τα σύνορα σαν να ήτανε διόδια, απέχοντας από μια πολιτική αποτροπής και ελέγχου της ανεξέλεγκτης εισόδου». Συντάσσονται πλήρως με τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ για αναχαίτηση των προσφυγικών ροών με κάθε τρόπο και αναπαράγουν τη συστημική ξενοφοβική ρητορική.

Ανθρώπινη υποδοχή

Είναι σαφές ότι σε μια τέτοια περίοδο πρέπει να προτάξουμε την αγωνιστική αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που λόγω πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων έχουν ξεριζωθεί από το τόπο τους!

Μια ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων απαιτεί να λειτουργήσουν άμεσα εκείνες ακριβώς οι υποδομές που βρίσκονται στο στόχαστρο των περικοπών και του τρίτου Μνημονίου, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δήμοι.

Πατάμε πόδι στην εισβολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για να μην θρηνούμε άλλα πνιγμένα παιδιά, μανάδες και πατεράδες. Εκείνοι που σκόρπισαν και σκορπάνε το θάνατο με βόμβες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, μαζί με την Ρωσία και την ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν συνοριοφύλακες στη θάλασσα του Αιγαίου.

Στεκόμαστε ενάντια στην ρατσιστική ΕΕ-φρούριο, των φραχτών και των κλειστών συνόρων.

Υψώνουμε το ανάστημα μας ενάντια στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και τους ομογάλακτους τους σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα τους αφήσουμε να παριστάνουν το «νόμιμο κόμμα» χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο και φέροντας «επιτροπές κατοίκων»-Ρουπακιάδων στις γειτονιές μας.

Στις 19 Μάρτη διαδηλώνουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πόλεις της Ευρώπης για να νικήσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και να ηττηθεί ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και η φασιστική απειλή.


Τα μέλη της Δράσης:
Έφη Παπαπαύλου, Χημικός
Ορέστης Ηλίας, Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων
Αλέξανδρος Μινωτάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής, τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης ΕΚΠΑ

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.