News Ticker

Διαχείριση απορριμμάτων: Η μεγάλη πρόκληση για τα Βριλήσσια

Κωνσταντίνος Γεωργαντάς / Υπάλληλος της Διεύθυνσης Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου του Δήμου Αθηναίων

Πρόσφατα έλαβε χώρα το Διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η περιφερειάρχης, άνοιξε τα χαρτιά της για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Συνεπικουρούμενη από τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη έβαλε τέλος στα μεγάλα έργα. Εννοούμε ασφαλώς τα 4 μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και τα τρία της κομποστοποίησης, για τα οποία είχαν εξασφαλιστεί 400εκατ ευρώ από το ΕΣΠΑ τούτους τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς. Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίστηκαν πεπερασμένες και τα εργοστάσια ως «φαραωνικού τύπου» λόγω του όγκου των απορριμμάτων, που καλούνται να επεξεργαστούν.

Το ιδιότυπο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που προτάθηκε, περισσότερο έδινε έμφαση στην κοινωνική συμμέτοχη χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες για την επεξεργασία, δεν πρόκειται να σχολιαστεί περαιτέρω καθώς φάνηκε ότι δεν είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης από τη στιγμή που ο υπ. Περιβάλλοντος δηλώνει ότι «σύμμαχοι στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι η εμπειρία των γερόντων σε σχέση με τη φιλοσοφία του δεν πετάμε τίποτα αλλά και τα παιδιά τα οποία φαίνεται να είναι περισσότερα πρόθυμα σε θέματα ανακύκλωσης σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες». Λογικό(;) βεβαία καθώς η κυβέρνηση ήταν πολύ νέα ακόμα.

Με άλλα λόγια η κ. Δούρου και η κυβέρνηση ρίχνουν το «μπαλάκι» στους δήμους πανηγυρικά. Οι παρεμβάσεις τους θα έχουν να κάνουν μόνο συμβουλευτικό ή χαρακτήρα επίβλεψης χωρίς να προσδιορίζονται πάλι οι λεπτομέρειες. Μικροί δήμοι, όπως και τα Βριλήσσια, τίθενται άθελα τους στην πρώτη γραμμή χωρίς να υπάρχει ένα σαφές κεντρικό σχέδιο, με κουτσουρεμένο αριθμητικά, γερασμένο και σε πολλές περιπτώσεις μη εξειδικευμένο προσωπικό. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη φημολογούμενη από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, οι οποίοι θα έχουν μόνο να διαχειριστούν τα ανταποδοτικά τέλη(μάλλον αυξάνοντας τα κιόλας) αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ξένος Μανιατογιάννης δε θα βρίσκεται και στην καλύτερη θέση.

Δηλώσεις από μεριάς προέδρου ΚΕΔΕ ενισχύουν την άποψη για το ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων τους. Ο δήμαρχος Βριλησσίων σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών και της διαλογής των απορριμμάτων στη πηγή. Η πρακτική που προτείνει με τις παρούσες -και μάλλον μελλοντικές συνθήκες- μοιάζει με μονόδρομο.

Μπορούν όμως, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα ή μη και σε αυτά προς κομποστοποίηση; Ας υποθέσουμε ότι μπορούν, το επόμενο ερώτημα είναι ασφαλώς αν ξέρουν ασφαλώς να χαρακτηρίζουν σωστά τα ωφέλιμα απορρίμματα. Όλα αυτά έρχονται σε μία εποχή που και ο όγκος των απορριμμάτων έχει μειωθεί λόγω και της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη όμως, η «παραοικονομία του κάδου» καταγράφει πορεία ανοδική. Άλλωστε όλοι μας καθημερινά έξω από σπίτια μας γινόμαστε μάρτυρες αυτού του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις και να μας αποδείξει τα αντανακλαστικά του. Θα καταφέρει άραγε να προσαρμοστεί επιτυχώς στις νέες συνθήκες σε ένα φλέγον ζήτημα της καθημερινότητας με ελάχιστα όπλα στη «φαρέτρα» του;

info: Ο Κωνσταντίνος Γεωργαντάς είναι υπάλληλος της Διεύθυνσης Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε το πρώτο μεταπτυχιακό του το 2009 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τίτλο Msc «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» με κατεύθυνση «Διοίκηση Συστημάτων Παραγωγής» ενώ η πτυχιακή του εργασία είχε τίτλο «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Αθηναίων». Παράλληλα παρακολουθεί το δεύτερο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων» στο ΕΑΠ. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος και έχει ένα μικρό γιο. Με την οικογένεια του κατοικούν στα Βριλήσσια.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.