News Ticker

1η διάσχιση ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου – Περπατώντας στις ομορφιές της γειτονιάς μου! (photo+video)

του Διαμαντή Παπαδόπουλου – μέλους του Βριλησσού

Την Κυριακή 5/6 πραγματοποιήθηκε η 1η διάσχιση Ρεματιας Χαλανδρίου Πεντέλης με πολύ μεγάλη συμμετοχή πεζοπόρων . Οι πεζοπόροι ανέβηκαν στην σπηλιά Νταβέλη με 5 μισθωμένα  λεωφορεία . Αρκετοί ακόμα εφτασαν στη νέα Πεντέλη με  δικά τους μέσα και συναντήθηκαν με τους πεζοπόρους.

Η ιδέα αυτής της διαδρομής « έπεσε» το 2014 και η πρώτη συζήτηση έγινε ένα βροχερό απόγευμα της ίδιας χρονιάς  στην Οικογιορτή του Βριλησσού .

Η δράση αυτή στην περιοχή μας ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη για τις δραστηριότητες του Βριλησσού  που τα μέλη του εδώ και 12 χρόνια εργάζονται εθελοντικά σε αναπαλαίωση, καθαρισμό και σηματοδότηση μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα .

Σύντομα   έγιναν τα πρώτα  διερευνητικά περπατήματα στην διαδρομή νέα Πεντέλη – Βριλήσσια.

Πρόκειται για το ωραιότερο τμήμα της Ρεματιάς  και έναν από τους πιο αξιόλογους φυσικούς τόπους του λεκανοπεδίου.  Η  διαδρομή  που κατά μεγάλο της μέρος τρέχει δίπλα στην λεωφόρο Πεντέλης στα Βριλήσσια , κερδίζει αμέσως τον φυσιολάτρη με την πυκνή βλάστηση, τις  ξερολιθιές, τα παλαιά κτίσματα  και τον όμορφο μικρό καταρράκτη.

Καταπατήσεις , άναρχη δόμηση  και φυσικά τα“αποτυπώματα” των σύγχρονων Ελλήνων βρίσκονται εδώ σε αφθονία ,δηλαδή σκουπίδια κάθε μορφής , τηλεοράσεις, κρεβάτια, παιδικά παιχνίδια, πλυντήρια, καρέκλες .Όλα αυτά παρά το Προεδρικό Διάταγμα  ΦΕΚ 659/Δ/1995 που καθορίζει τις  παραρεμάτιες περιοχές καθώς και τους περιορισμούς που ισχύουν σε αυτές και παρά τις προσπάθειες του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου που χρόνια προσπαθεί για την εφαρμογή του.

Για το 2015 o Βριλησσός εντάσσει στο ετήσιο πρόγραμμα  του δράση καθαρισμού  στη Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου  στην οποία συμμετέχει ο σύλλογος Ρεματιάς Χαλανδρίου Πεντέλης   και στηρίζει ο δήμος Βριλησσίων.

Τους επόμενους μήνες χαράσσεται η τελική διαδρομή από το νέα Πεντέλη μέχρι τα Βριλήσσια .

Το μεγάλο βήμα γίνεται στο πρόγραμμα του 2016 όταν αποφασίζεται να μεγαλώσει η διαδρομή και να ξεκινήσει από την σπηλιά Νταβέλη έτσι ώστε να έχει  μεγαλύτερη διάρκεια και να γίνει πεζοπορικός  προορισμός .

Το κομμάτι σπηλιά Νταβέλη – Παλαιά Πεντέλη (μικρή Καλλιθέα) που έχει καθαριστεί και σηματοδοτηθεί από τον Βριλησσό το 2008 και απαιτεί  μόνο λίγη δουλειά ,  είναι όμορφο με υπέροχη θέα. Όμως εξ αρχής διαμόρφωση χρειάζεται η  διαδρομή από την Παλαιά στη νέα Πεντέλη  που τελικά απαιτεί σοβαρή  δουλειά τον φετινό χειμώνα . Σε αρκετά σημεία πρέπει να σκαφτούν σκαλοπάτια και να απομακρυνθούν βαριά σκουπίδια . Στο τελευταίο κομμάτι πριν την νέα Πεντέλη αναγκαστικά γίνεται παράκαμψη    γιατί αυτό το πολύ όμορφο κομμάτι της  ρεματιάς  εχει γίνει εδώ και χρόνια χώρος στάθμευσης  των οχημάτων καθαριότητας του δήμου  Πεντέλης !

Στην 4η  Οικογιορτή τον Απρίλη ο σύλλογος ανακοινώνει 3 ημερομηνίες εντός Μαίου στις οποίες θα γίνουν βασικές δουλειές στο μονοπάτι . Στην πρόσκληση ανταποκρίνονται περισσότερα απο30 μέλη του Βριλησσού , το 4ο σύστημα προσκόπων  και μέλη του Αθηναϊκού ορειβατικού  με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου .

Στην δεύτερη συνάντηση φωτογραφίζουμε και κοινοποιούμε στον δήμο Βριλησσίων τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών που υπάρχει στο σημείο οπου το μονοπάτι εφάπτεται με την λεωφόρο Πεντέλης .

Ετσι  την Κυριακή 29/5  ενεργοί πολίτες με πρωτοβουλία των δήμων Πεντέλης και Βριλησσίων, καθαρίζουν απο σκουπίδια το τμήμα  του μονοπατιού που εφάπτεται της λεωφόρου .

Την ίδια ωρα 25  μέλη του Βριλησσού  μαζεύουν σκουπίδια από σημεία που είναι μακριά από τον δρόμο και σηματοδοτούν την διαδρομή .

Η «πατουσίτσα» του Βριλησσού  που θα υιοθετηθεί για την σηματοδότηση  είναι μια πατούσα από φύλλα πανω σε πορτοκαλί φόντο και όπως είπε κάποια φίλη κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, «οι πατουσίτσες μας οδηγούν στις ομορφιές της γειτονιάς μας».

Στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τη διαδρομή πεζοπορικοί και ορειβατικοί  σύλλογοι της Αθήνας και να την εντάξουν στα προγράμματά τους τις επόμενες χρονιές. Μια  διαδρομή που θα  είναι η μεγαλύτερη πεζοπορική-φυσιολατρική διαδρομή εντός  αστικού ιστού.

Στο κάλεσμα του Βριλησσού για την 1η διάσχιση ανταποκρίνονται ορειβατικοί σύλλογοι του κέντρου καθώς και ομάδες και συλλογικότητες της περιοχής μας.

Η διαδρομή καταγράφεται στην ψηφιακή εφαρμογή wikiloc  την οποία επισκέπτονται πολλές εκατοντάδες φυσιολάτρες  τις τελευταίες ημέρες πριν την πεζοπορία .

Το μεγάλο βάρος της διοργάνωσης  αναλαμβάνουν οι 12 αρχηγοί αναβάσεων του Βριλησσού που φορούν μπλέ καπελάκια για να ξεχωρίζουν και να μπορούν να τους απευθύνονται οι συμμετέχοντες.  Στις οργανωμένες στάσεις μας περιμένουν 5 άτομα του συλλόγου που φροντίζουν για νερά και κεράσματα και για τον συντονισμό με τους ομιλητές . Ανάμεσα μας βρίσκονται 3 πεζοπόροι γιατροί του Βριλησσού και σε συγκεκριμένα σημεία  σταθμεύει νοσοκομειακό όχημα . Ολοι είμαστε σε ασύρματη επικοινωνία και με τους αρχηγούς των ορειβατικών που συμμετέχουν.

Στις 9.30 το πρωί ξεκινά η  πεζοπορία από τη σπηλιά Νταβέλη προς την αρχαία οδό της «λιθαγωγίας», τον δρόμο δηλαδή που οδηγούσε από τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα. Κάτω από τη σκιά των αρχαίων λατομείων και με θέα το μισό λεκανοπέδιο ενημερωθήκαμε για το δρόμο του μαρμάρου και για τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Οι ενημερώσεις από τους περιβαλλοντολόγους του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης ήταν κατατοπιστικότατες-τους ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο τους και το υλικό που μας παραχώρησαν

Μαζί με τους πεζοπόρους στην  σπηλιά Νταβέλη ήταν ο δήμαρχος Πεντέλης ο οποίος μας ξενάγησε στο Πεντελικό  και ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ Μαυραγάνης . Στην πεζοπορία συμμετείχαν  ο αντιπεριφερειάρχης  κ Γιώργος Καραμέρος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βριλησσίων  Βούλα Αρσένη και Ιωάννα Κυρίτση .

Ενα ατελείωτο ανθρώπινο «φίδι» άρχισε να κατεβαίνει τον δρόμο λιθαγωγείας προς τη Μικρή Καλλιθέα της Παλιάς Πεντέλης.

Λίγο παρακάτω πεζοπορούμε στο νεαρό δάσος (δενδροφύτευση ΣΠΑΠ που συμμετείχε κ ο Βριλησσός) που μας υπενθυμίζει  τη δύναμη της φύσης να αναγεννιέται .

Μετά τη Μ. Καλλιθέα μπαίνουμε στο καινούριο κομμάτι που χαράξαμε μέχρι τη Ν.Πεντέλη και φτάνουμε στην προγραμματισμένη ώρα στην νέα Πεντέλη όπου ο Βριλησσός προσφέρει λουκούμι και κρύα νεράκια .

Ουρά πεζοπόρων δημιουργείται στη είσοδο της ρεματιάς στην νέα Πεντέλη . Μικροκαθυστερήσεις  εδώ από λίγες  και ανώδυνες  πτώσεις και σύντομα φτάνουμε   στο γεφυράκι της Ασκληπιού οπου ενημερωνόμαστε από τον Βασίλη Κωνσταντινίδη και τον Θεμιστοκλή Σμπαρούνη.

Στα Βριλήσσια  οι πεζοπόροι φτάνουν μετά  από 4 ώρες .  Στο πάρκο ρεματιάς Βριλησσίων μας υποδέχεται ο δήμαρχος της πόλης μας και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και προσφέρονται  στους πεζοπόρους  φρούτα και νερά.

Μετά την ημίωρη στάση και παρά τις προβλέψεις μας , περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες συνεχίζουν από τα Βριλήσσια προς Χαλάνδρι , περνούν το σκοτεινό τούνελ 300 m κάτω από την Αττική οδό με ελάχιστα προβλήματα και φτάνουν στην ρεματιά Χαλανδρίου.

Το μόνο ψεγάδι της όλης διοργάνωσης ήταν η ακύρωση της μικρής εκδήλωσης -υποδοχής των πεζοπόρων με την φιλαρμονική του δήμου Χαλανδρίου στο τέλος της διαδρομής, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στον χαλανδραίο σύλλογο της Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου.

Αμηχανία και κάποια παράπονα στην αρχή, οι περισσότεροι αποχωρούν και μόνο μια παρέα πεζοπόρων παραμένει μέχρι το απόγευμα και χαλαρώνει στην ρεματιά με μπύρες και σουβλάκια!

Πιθανόν να ήταν και η πιο πολυπληθής πεζοπορική διαδρομή μεγάλης διάρκειας που εχει γίνει στην  Αττική . Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό .

Το σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε μια διαδρομή στο  Πεντελικό , ένα βατό μονοπάτι πρόσβασης στις όχθες της ρεματιάς δίπλα στον αστικό ιστό , ένα μονοπάτι που οδηγεί “στις ομορφιές της γειτονιά μου” που τις μοιραστήκαμε με φίλους που χρόνια περπατάμε στα βουνά και ενθουσιάστηκαν.

Γιατί στον Βριλησσό  θέλουμε με εργαλείο αυτήν την προσπάθεια να αναδείξουμε τον πλούτο του Πεντελικού  και της ρεματιάς.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η 1η διάσχιση Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου .

Ήταν μια μοναδική εμπειρία, συνεργασίας , ομάδων , συλλόγων συλλογικοτήτων, με πολύ καλή διάθεση, με χαμόγελα ,αισιοδοξία και μέλλον.

Δίνουμε  ραντεβού για την ερχόμενη χρονιά

Περπατώντας ανοίγουμε μονοπάτια . . .

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.