News Ticker

Γ. Πισιμίσης: «Όχι στο επικίνδυνο δημοψήφισμα- Ο λόγος στη Δικαιοσύνη»

Τη θέση του απέναντι στο δημοψήφισμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει ο δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης που χαρακτηρίζει απαράδεκτη και επικίνδυνη τη διαδικασία λίγες ώρες πριν το ΣΤΕ αποφανθεί για το εάν είναι αντισυνταγματική ή μη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Βριλησσίων.

Τόσο από άποψη θεσμική/νομική όσο και από άποψη πολιτική το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής είναι απαράδεκτο. Ουσιαστικά οι πολίτες καλούμαστε να απαντήσουμε επί τη βάση όχι απλώς ενός ασαφούς και έωλου ερωτήματος αλλά ενός ερωτήματος που πλέον στερείται νοήματος. Όπως έχει διαμορφωθεί ο δημόσιος διάλογος η ουσιαστική απάντηση του ερωτήματος θα αφορά κάτι άλλο από το ερώτημα που θα αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο. Άρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θα επιδέχεται μια μοναδική και σαφή ερμηνεία όπως π.χ. επιδεχόταν το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία ή για τη συνθήκη της Νίκαιας στην Ιρλανδία . Αυτό είναι, καταρχήν, θεσμικά απαράδεκτο και πολιτικά ύποπτο και επικίνδυνο. Επιπλέον το κλίμα ανωμαλίας και ανελευθερίας στο οποίο διεξάγεται η όλη συζήτηση συν το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπουν στο εκλογικό σώμα να εκφράσει τη βούλησή του με νηφαλιότητα, ανόθευτα και κυριαρχικά. Από καθαρά πολιτικής άποψης το δημοψήφισμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα καθαρό τέχνασμα στο οποίο κατέφυγε, κατά τη γνώμη μου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να απαλλαγεί από το πολιτικό και προσωπικό/υπαρξιακό του αδιέξοδο. Το δίλημμα του “ναι” ή “όχι” στα μέτρα ισοδυναμεί με την κατάσταση “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Από τη μία το “όχι” είναι ολέθριο και θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία από την άλλη το “ναι” ισοδυναμεί με αποδοχή των σκληρών μέτρων της δημοσιονομικής λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι αποδεχόμαστε τα μέτρα αυτά και άρα δεν χρειάζεται να υπάρχουν φραγμοί από την πλευρά των δανειστών για την επιβολή σκληρών, υφεσιακών και άδικων μέτρων αφού αυτά είναι σε τελική ανάλυση αποδεκτά από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Μιλάμε για ένα εγκληματικό πολιτικό και διπλωματικό λάθος της κυβέρνησης και των βουλευτών που το υπερψήφισαν.
Αύριο συνεδριάζει το ΣτΕ προκειμένου να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την ύστατη στιγμή η Δικαστική Εξουσία θα αρθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου, ως ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ακυρώνοντας τη διεξαγωγή του καταφανώς αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών όπως την όρισε ο Μοντεσκιέ και η φιλελεύθερη παράδοση ισοδυναμεί με την ολοκληρωτική επικράτηση της εκτελεστικής εξουσίας και τη γέννηση της τυραννίας. Ας μιλήσει επιτέλους στην Ελλάδα και η Δικαιοσύνη.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.