News Ticker

Μαζικό ΟΧΙ στη Συμφωνία-Μνημόνιο!

Ορέστης Ηλίας / Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλες τις υποχωρήσεις!

H κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα για την Κυριακή 5 Ιούλη. Η μαζική αντίσταση στον συμβιβασμό με τους εκβιαστές του ΔΝΤ και της ΕΕ την ανάγκασε να μην υπογράψει συμφωνία.

Αυτή η εξέλιξη είναι ένα βήμα μπροστά για όλους όσοι παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια. Οι λιμενεργάτες που βγήκαν σε απεργία ενάντια στο ξεπούλημα του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που βγήκαν σε απεργία ζητώντας λεφτά και προσλήψεις για την Υγεία, οι χιλιάδες που βγήκαν στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία – αυτή είναι η δύναμη που είπε όχι στον εκβιασμό, όχι στο συμβιβασμό.

Εδώ και πέντε μήνες οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ σε συνεργασία με τους μνημονιακούς φίλους τους στην Ελλάδα απειλούν, πιέζουν και διεκδικούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την πολιτική των Σαμαροβενιζέλων. Με κάθε υποχώρηση της κυβέρνησης αποθρασύνονταν και ζητούσαν περισσότερα. Αλλά βρήκαν απέναντί τους την οργή του κόσμου που είχε μαυρίσει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τους αγώνες που έδωσε για το χατίρι ενός συμβιβασμού με τη Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε.

Το δημοψήφισμα είναι ήδη ένα τεράστιο χτύπημα στους εκβιαστές της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχουν λυσσάξει επειδή σκόνταψαν τα σχέδιά τους για συνέχιση των μνημονίων. Γιούνκερ, Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ολάντ, Ρέντσι, Ντάισελμπλουμ βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο να απαιτήσουν τη ματαίωση του δημοψηφίσματος και, από τη στιγμή που δεν το καταφέρνουν, τρέχουν να στηρίξουν τους «Ναι-ναίκους» φίλους τους εδώ με τη μεγαλύτερη καμπάνια καταστροφολογίας όλων των εποχών.

Όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον λαό υψώνεται το μέτωπο του «ναι».  Είναι το μέτωπο των Σαμαροβενιζέλων, του μνημονιακού εσμού του «μένουμε Ευρώπη», των καναλαρχών, όλων εκείνων που επένδυσαν τα ταξικά τους συμφέροντα στα μνημόνια και την βάρβαρη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε για να τσακίσουμε τους εκβιαστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο διάστημα Γενάρη-Μάη 2015 ο προϋπολογισμός κατέβαλε 3 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Πρόκειται για δις που βγήκαν από τις τσέπες του λαού και τα αποθεματικά των δήμων, οργανισμών, ταμείων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κόσμου, αλλά πήγαν στους «δανειστές».

Ήρθε η ώρα να μπει τέλος σε αυτή την αφαίμαξη. Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι κι οι φτωχοί με τον «καταναλωτισμό» τους. Δεν το δημιούργησε το «σπάταλο κράτος» όπως λένε οι κάθε λογής νεοφιλελεύθεροι. Τα «θαλασσοδάνεια» των καπιταλιστών που τα φορτώθηκε το κράτος, αυτή ήταν η αιτία για το πρώτο φούντωμα του δημοσίου χρέους.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, το χρέος του ιδιωτικού τομέα είχε γιγαντωθεί από τα παιχνίδια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των κάθε λογής επενδυτών που με όπλο το ευρώ έκαναν χρυσές μπίζνες από τα Βαλκάνια μέχρι τις Ολυμπιάδες. Αυτών τα χρέη φορτώθηκε το δημόσιο. Κι όταν έσκασε η κερδοσκοπική φούσκα το 2008 και οι τράπεζες βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο λογαριασμός της διάσωσής τους φορτώθηκε στις πλάτες μας.

Κεντρικό ρόλο στους εκβιασμούς των «θεσμών» και της άρχουσας τάξης παίζουν οι τράπεζες. Το βλέπουμε αυτές τις μέρες και όλο το προηγούμενο διάστημα με τον τρόπο που εξυπηρετούσαν τους υπερπλούσιους πελάτες τους να φυγαδεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μετά να ουρλιάζουν για την καταστροφή που θα φέρει η οποιαδήποτε αντίρρηση στους «δανειστές». Η κρατικοποίηση των τραπεζών με τον έλεγχο καταρχήν των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές, είναι η μοναδική εγγύηση για τις όποιες καταθέσεις των εργαζομένων, για να συνεχίσουν να πληρώνονται οι συντάξεις κα οι μισθοί.

Για να γίνει αυτή η δυνατότητα πραγματικότητα, χρειάζεται η πάλη για τον εργατικό έλεγχο –της κάθε επιχείρησης, της οικονομίας, όλης της κοινωνίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπει χέρι στα κυκλώματα των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων που θα επιστρατεύσουν το λοκ-αουτ, την φυγή κεφαλαίων, την απόκρυψη αγαθών, τη μαύρη αγορά.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απέδειξαν παλεύοντας για τόσους μήνες ότι όχι μόνο μπορούν να επιβάλλουν την επιστροφή τους στη δουλειά αλλά μπορούν να παράγουν καλύτερη και πιο δημοκρατική ενημέρωση χωρίς τα κανάλια των ολιγαρχών και των χρυσοπληρωμένων τελάληδών τους. Κι αυτό το παράδειγμα μπορεί να απλωθεί παντού.

Την Κυριακή ψηφίζουμε μαζικά  ΟΧΙ στη Συμφωνία! Ξεσηκωνόμαστε σε κάθε εργατικό και σπουδαστικό χώρο, σε κάθε γειτονιά για να οργανώσουμε τη μάχη του «ΟΧΙ» όπως οργανώσαμε τις απεργίες, τις πλατείες, όλα τα κινήματα των προηγούμενων χρόνων. Θα κάνουμε τα κόμματα του «Ναι» να μαυριστούν χειρότερα και από τις εκλογές της 25 Γενάρη. Αλλά δεν σταματάμε εκεί.

Είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση της Αριστεράς να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των υποσχέσεων που έδωσε στο κίνημα και στο λαό για να εκλεγεί: Ακύρωση παλιών και νέων μνημονίων, δουλειά για τους άνεργους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, λεφτά για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σ’ αυτή τη μάχη έχουμε συμπαραστάτες τους εργαζόμενους και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη. Το έδειξαν και το δείχνουν τα συλλαλητήρια ενάντια στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ορέστης Ηλίας

Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.