News Ticker

Μεϊμαράκης: Κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Δραγασάκη

Πρόταση έκπληξη από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή, πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με πρωθυπουργό το Γ. Δραγασάκη και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε μάλιστα ως “σοβαρό  άνθρωπο” το σημερινό αντιπρόεδρο.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συναντηθεί στη 13:00 το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για να ενημερωθεί για την δύναμη των κομμάτων, με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ακόμη και με μια ψήφο ανοχής.

Στις 15:00 θα συνεδριάζουν τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις 18:00 το απόγευμα ο κ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλης του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά αυτή τη στιγμή και οι βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να εκφρασθούν δημοσίως. “Προσπαθούμε να βρούμε λύση, δεν είναι αποστασία -όπως είπαν πολλοί- οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε λύσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

“Να προσέξει ο κ. Τσίπρας, θα διερευνήσουμε αν υπάρχει διαπλοκή πίσω από την απόφασή του. Είμαστε απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης”.

Ο κ. Μεϊμαράκης τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά, ενώ ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του για να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο διάλογος Μεϊμαράκη – Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ήδη διευκρίνισα ότι θα τηρήσω κατά γράμμα το Σύνταγμα, και όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος σε ανάλογες περιπτώσεις, μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης, σας παρέχω διερευνητική εντολή.  Για να διερευνήσετε εάν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.  Έμπειρος κοινοβουλευτικός χρόνια, γνωρίζετε πολύ καλά τις διαδικασίες.  Είμαι στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε άλλο χρειασθεί.

Ε. ΜΕЇΜΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.  Για μένα δεν είναι η σημερινή μας συνάντηση μια απλή τυπική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα.  Είναι μια ουσιαστική συνάντηση σε πάρα πολύ κρίσιμες και δύσκολες στιγμές.  Και ξέρετε ότι πάντα υπολόγιζα τη γνώμη σας σε πάρα πολλά θέματα: συνταγματικά, πολιτικά, νομικά.  Και πιστεύω ότι η συνάντησή μας θα έχει και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και μια ουσιαστική συζήτηση.

Θα κάνω χρήση αυτής της εντολής γιατί πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα πριν καταφύγουμε στο έσχατο, που είναι οι εκλογές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν τη χώρα και εξετάζω το ενδεχόμενο εάν εξυπηρετούν σκοπιμότητες, πολιτικές διαπλοκές και όλα τα άλλα σχετικά, τα οποία δεν είναι της ώρας και της παρούσης να αναφέρω.

Μετά από σας σκοπεύω να ζητήσω ραντεβού με την Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να της εξηγήσω ότι η ΝΔ επιθυμεί η Βουλή να διερευνήσει εάν υπάρχει εμπιστοσύνη ή όχι στην κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει και να εξετάσω από κοινού, μαζί με τα άλλα κόμματα, αν μπορεί η παρούσα Βουλή – όπως και εσείς μου είπατε και απαιτεί το Σύνταγμα – να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης, η οποία θα είναι πολιτική, θα εξασφαλίζει την πολιτική δράση και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και βεβαίως, γιατί όχι, μπορεί να έχει, όπως και χθες τόνισα, πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτο κόμμα. Εφόσον ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις ευθύνες και θέλει να φύγει.

Μ’αυτές τις σκέψεις λοιπόν, έρχομαι να σας δω, να συζητήσω  μαζί σας.  Η γνώμη σας μου είναι πάντα συμβουλή χρήσιμη, θετική και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε.  Θέλω και δημοσίως να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι είναι ευτύχημα που η χώρα έχει εσάς Πρόεδρο Δημοκρατίας.  Έχετε συμβάλει τα μέγιστα στη σταθερότητα της χώρας, είσθε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την πολιτική κρίση, αλλά ταυτόχρονα είσθε και το σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού λαού.  Και αυτό μου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και ότι μπορεί  ο ελληνικός λαός να ακουμπά επάνω σας.

Αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε στον Βαγγ. Μεϊμαράκη email για να του δώσει την διερευνητική εντολή  ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως δεν γίνεται να δίνεται η εντολή με αυτόν τον τρόπο και ξεκαθάρισε ότι θα τον επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Το email Παυλόπουλου

«…σας παρέχω διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που ν’ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναμένω την κατά το Σύνταγμα εμπρόθεσμη απάντησή σας» έγραφε στο email ο Πρ. Παυλόπουλος για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ: «Σας ενημερώνω ότι θα τιμήσω την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα σας επισκεφθώ αύριο για να παραλάβω την εντολή, η οποία, βάσει του Συντάγματος, δεν προβλέπεται να ανατίθεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα (σ.σ. τον αποκάλεσε μνημονιακό που έχει χάσει την αριστερή του ταυτότητα, ψευτράκο, λαϊκιστή, τυχοδιώκτη, δικτάτορα και πονηρούλη μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα είχε τα καλύτερα λόγια να πει για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη), δείχνοντας πως θα κινηθεί προεκλογικά, έχει τους εξής στόχους: α) θέλει την ταχεία πολιτική αποδυνάμωση του Αλ. Τσίπρα, β) επιδιώκει την επιστροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων της ΝΔ που τον στήριξαν λόγω της αντιμνημονιακής του στάσης και γ) να τον ακυρώσει πολιτικά και στα μάτια των φιλοευρωπαίων ψηφοφόρων.

 

Tο σύνθημα της ΝΔ από εδώ και στο εξής θα είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδίδει τα όπλα και «δραπετεύει από τα προβλήματα και το φάντασμα Λαφαζάνη» και διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και το κόμμα που ηγείται είναι πανέτοιμοι για την εκλογική μάχη.

Όπως είναι αναμενόμενο στη ΝΔ και ειδικά στη σημερινή ηγετική ομάδα επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης και θεωρούν ότι θα αλλάξουν σταδιακά οι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα. Μάλιστα αναμένουν στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη λήξη των θερινών διακοπών να επιβεβαιωθεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της μνημονιακής μετάλλαξης και των σοβαρών εσωτερικών του προβλημάτων.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.