News Ticker

Νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση!

euro_foroi

Σε νέα παράταση για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το θέμα.

Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το κουαρτέτο απέρριψε τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 0% σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 13% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία με την αιτιολογία ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας δεν γίνεται να επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Φίλης: Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο

Σε συνεννόηση με την Κομισιόν βρίσκεται η κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989 ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη», είπε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία.

Σημείωσε ότι «η Κομισιόν προκάλεσε το θέμα με την αναζήτηση ισοδυνάμων τον Αύγουστο», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Καλώς να ορίσουν στο δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο αναλαμβάνει το κόστος της επιλογής και ότι η λέξη «πενταροδεκάρες» που είχε χρησιμοποιήσει ήταν σχήμα λόγου. «Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όποιος μπορεί όμως να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700», είπε.

«Παλαιότερα είχαμε αυξήσεις διδάκτρων κάθε χρόνο, μέσα στην κρίση δεν έχασαν τα ιδιωτικά σχολεία», πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά στους επικριτές του παρατήρησε ότι «υποδύονται τους αντιμνημονιακούς αυτοί που δημιούργησαν την κατάσταση που θέλουμε να ανατρέψουμε εμείς».

Γεροβασίλη: Εντός της ημέρας η λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι μέσα στην ημέρα «θα λυθεί το θέμα» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τυπικά από σήμερα ισχύει το 23% καθώς έληξε την Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ».

Ωστόσο, αυτή η οδηγία, όπως είπε, σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. «Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πολιτική η απόφαση».

Η κυβέρνηση, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, θα επιμείνει στη θέση της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση -0%, 6%, 13%. καθώς «είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη και από πλευράς ισοδυνάμων».

«Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε σε μια λύση του 0% θα πρέπει να δούμε σοβαρότερα τα θέματα των πόρων που θα χρειαστεί για να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε.

Αν τεθεί από τους δανειστές το δίλημμα 0% ή 23% η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, θα συζητήσει το 0%.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί ότι αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον οι γονείς είναι «πενταροδεκάρες» και θέλοντας να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως ούτε εκείνη συμφωνεί αλλά ούτε και αυτό είναι έτσι όπως διατυπώνεται. «Δεν υπάρχουν πενταροδεκάρες και ούτε αυτό εννοούσε ο υπουργός μας. Είναι μια φράση η οποία αποτυπώθηκε και δυστυχώς με άσχημο τρόπο χρησιμοποιήθηκε», υποστήριξε.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.