News Ticker

Συστήνεται το πρώτο Ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα!

«Ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα» προανήγγειλε ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης με αφορμή την υπογραφή πρωτοκόλου συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απευθείας διασύνδεση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με το Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου.

Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στα ποινικά μητρώα πολιτών, που χρειάζονται για άδειες εργασίες σε εταιρείες ασφαλείας, για άδειες εταιρειών ασφαλείας, άδειες κατοχής πυροβόλων όπλων κ.ά.. Το βήμα παράκαμψης μιας ακόμη γραφειοκρατικής διαδικασίας έγινε με την υπογραφή πρωτοκόλου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία, χθες το πρωί από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του ομολόγου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Κοσμάτο.

Μάλιστα ο κ. Αναγνωστάκης στις δηλώσεις του αποκάλυψε πως στόχος για το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελεί η διερεύνηση και η δρομολόγηση του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος». Να παρέχονται δηλαδή ηλεκτρονικά υπηρεσίες χωρίς την παρουσία του πολίτη στο Αστυνομικό Τμήμα μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Με το πρωτόκολλο εγκαθιδρύεται ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του συστήματος Police on line της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου του Σώματος.

Οι διαδικτυακές αυτές υπηρεσίες αφορούν: Στην καταχώρηση αιτήματος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για Βεβαίωση Ποινικής Κατάστασης,     στην παρακολούθηση της εξέλιξης του αιτήματος, στην αποστολή ποινικού δελτίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην ανάκτηση ποινικού δελτίου από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται αισθητά η γραφειοκρατία, καταργείται η έντυπη επεξεργασία, εκσυγχρονίζονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες αναζήτησης αντιγράφων Ποινικού Μητρώου, ελαχιστοποιούνται οι διοικητικές επιβαρύνσεις, μειώνεται το λειτουργικό κόστος και τα αιτήματα των πολιτών διεκπεραιώνονται ταχύτερα και με ασφάλεια.

Ο κ. Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων, βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το αίτημα για αποδέσμευση των αστυνομικών από το «πάρεργο» κλήτευσης αστυνομικών, ως μάρτυρες σε μικρής απαξίας αδικήματα καθώς και την αποδέσμευση από την επίδοση δικογράφων. Ο κ. Κοσμάτος με τη σειρά του ανέφερε την προσπάθεια υλοποίησης προγράμματος για την διεκπεραίωση από την πρώτη στιγμή εισαγωγής κάποιου δικογράφου στα δικαστήρια μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.