News Ticker

Το τοξικό νέφος συνεχίζει να σκεπάζει την Αττική

Το τοξικό νέφος που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, συνεχίζει να σκεπάζει την Αττική για πέμπτη μέρα.

Οι πρώτες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Θριάσιο.

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι κατά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επίσης η διασπορά των μικροσωματιδίων από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, κάλυψε μεγάλο μέρος των δυτικών προαστίων της Αττικής και έφτασε μέχρι και τα βόρεια προάστια!

Από τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής, έγιναν γνωστά τα εξής: «Με φορητό αναλυτή έγιναν στιγµιαίες ενδεικτικές µετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων µε διάµετρο 2,5 µm στην περιοχή περιµετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400µ. Στα σηµεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέµου καταγράφηκαν στιγµιαίες τιµές συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων κατά πολύ µεγαλύτερες από τιµές που ορίζει ο παγκόσµιος οργανισµός υγείας (µέση τιµή 25 µg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νοµοθεσία (µέση τιµή 25 µg/m3/έτος)»

Η έκθεση της Περιφέρειας συνεχίζει: «Αν και η σύγκριση στιγµιαίων τιµών µε µέσες ηµερήσιες ή ετήσιες τιµές δεν είναι απολύτως δόκιµες επιστηµονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εµφάνιση υψηλών τιµών αιωρούµενων σωµατιδίων προερχόµενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς. Επισηµαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σηµεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεµο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιµές αναφοράς».

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Οι επιστήμονες  εμφανίζονται ιδιαίτερα  προβληματισμένοι  για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Αττικής απο τις διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, “η σοβαρότερη φάση είναι όταν οι διοξίνες πέσουν στο έδαφος και περάσουν στην τροφική αλύσιδα. Δεν έχουμε σύστημα ακριβούς μέτρησης της σύστασης των αιωρούμενων  σωματιδίων, ούτε των υγειονομικών τους επιπτώσεων” ανέφερε ο κ. Μπεχράκης.

Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και τη σωματική άσκηση.

Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Η πυροσβεστική και οι παραλείψεις της εταιρείας

Συμφωνα με την πυροσβεστική, η πλήρης  κατάσβεση αναμενεται μέχρι την Πέμπτη.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Χθες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στον χώρο που λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στον χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11 Ιουνίου.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.