Βριλήσσια: Η κατάσταση των πεζοδρομίων και οι κακοτεχνίες από την πρόσφατη ανακατασκευή

Γράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Νέας Πνοής”, Νικήτας Σταματελόπουλος.

Αναντίρρητα σε κάθε δήμο ένα από τα σημαντικά έργα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων είναι η βελτίωση της βατότητας των πεζοδρομίων.
Στον Δήμο Βριλησσίων πριν από 1,5 χρόνο ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο ανακατασκευής και βελτίωσης της βατότητας των πεζοδρομίων ύψους περίπου 1.200.000€ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου. Το έργο αυτό όμως, κατά την άποψή μου και χωρίς διάθεση μηδενισμού, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τον τρόπο που υλοποιήθηκε (δεν έγινε σωστή προτεραιοποίηση των αναγκαίων περιπτώσεων). Με αποτέλεσμα να μην βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη.
Ο επικεφαλής της ‘’Νέας Πνοής’’ Γιάννης Πισιμίσης και άλλα στελέχη του συνδυασμού (Χρήστος Κάππας, Άκης Δημαράς, Αδάμ Ασημακόπουλος) δεν αρκεστήκαμε στην άσκηση κριτικής, αλλά ενώ το έργο ήταν εν εξελίξει είχαμε επισημάνει σημεία που μπορούσαν να βελτιωθούν, ώστε το έργο να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος, χωρίς όμως να ληφθούν αυτές οι προτάσεις υπόψιν από τη Διοίκηση του Δήμου.
Διά του λόγου το αληθές, παραθέτω κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις που είναι εμφανείς οι αδυναμίες και οι κακοτεχνίες από την πρόσφατη ανακατασκευή:
- Ανακατασκευή μερικών μη προβληματικών σημείων, ενώ σε σημεία που ήταν αναγκαία η ανάπλαση δεν έγινε.
π.χ. περίπτωση σημείου ανακατασκευής στην οδό Πίνδου και Εθ. Αντιστάσεως που δεν ήταν αναγκαία
Πριν την ανακατασκευή

Μετά την ανακατασκευή

Ενώ σε άλλα σημεία που ήταν επιτακτική η επισκευή δεν έγινε
π.χ. σημείο οδού Θράκης

- Σε σημεία που έγινε ανακατασκευή έχουν διατηρηθεί κορμοί δέντρων αντί να απομακρυνθούν
Θα έπρεπε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου συνεργεία του Δήμου να είχαν απομακρύνει τους κορμούς.
π.χ. περιπτώσεις στην οδό 28ης Οκτωβρίου


- Σε πολλά σημεία που υπήρχαν κενοί λάκκοι φύτευσης που καταργήθηκαν. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα χωρίς ούτε ένα δέντρο!
Π.χ. Περίπτωση οδού Ολύμπου (μεταξύ των οδών από Αλφειού μέχρι Αχελώου), όπου καλύφθηκαν όλοι οι λάκκοι και κόπηκαν 8 δέντρα.
Τα δέντρα στην οδό Ολύμπου πριν κοπή και την ανακατασκευή του πεζοδρομίου (φώτο google maps)


Μετά την παρέμβαση ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο χωρίς ούτε ένα δεντρο, παρόλο που το πεζοδρόμιο είναι ιδιαίτερα πλατύ!


- Δεν έγινε ανάπλαση που ήταν επιτακτική σε πολυσύχναστα σημεία.
π.χ. πεζοδρόμια Λ. Πεντέλης. Λόγω της βαριάς χρήσης (στάθμευση αυτοκινήτων και φορτηγών) υπάρχουν σπασμένες και ξεκολλήμενες πλάκες κατά μήκος της λεωφόρου, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τους πεζούς.




π.χ. οδός 28ης Οκτωβρίου και Γράμμου. Ενώ σε εκείνο το τμήμα έγινε ανακατασκευή και το έργο έχει ολοκληρωθεί (δεξιά και αριστερά) ένα κομμάτι δεν πλακοστρώθηκε καν και ούτε απομακρύνθηκε ο κορμός και αφέθηκε σε αυτήν την κατάσταση…! Το σημείο είναι κεντρικό, μπροστά μάλιστα βρίσκεται και παγκάκι.

- Μη κατάλληλες ράμπες ΑμεΑ
π.χ. στην όδο Κύπρου σε κεντρικό σημείο η ράμπα που δημιουργήθηκε πρόσφατα

π.χ. καινούργια ράμπα στην όδο Πίνδου

Παλαιότερες κατάλληλες δίχρωμες ράμπες στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Λυκαβηττού.


- Σε κεντρικά πεζοδρόμια που οδηγούν σε κεντρικά σημεία (π.χ. Κύπρου: αγορά, Αναλήψεως: πλατεία) έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ειδικές πλάκες πεζοδρομίου τυφλών

- Υπάρχουν περιπτώσεις που τα κράσπεδα των πεζοδρομίων δεν επισκευάστηκαν κατάλληλα. Με αποτέλεσμα να τρίβονται μόλις ο τροχός του αυτοκινήτου τα ακουμπήσει.
π.χ. περίπτωση οδού Κύπρου με εμφανείς τις ροδιές

Σε άλλα σημεία π.χ 25ης Μαρτίου (ύψος Κονίτσης) δεν επισκευάστηκαν τμήματα του κρασπέδου.

Περίπτωση μη επισκευής του κρασπέδου την οδό Κυπρου

- Διατηρήθηκαν εσοχές που δεν χρησιμοποιούνται για κάδους και εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Ενώ καταργήθηκαν εσοχές που φιλοξενούσαν κάδους (αναλυτικά παλαιότερη παρμέμβαση: https://vrilissianews.gr/uncategorized/kataskeyi-neon-esochon-gia-kadoys-anti/)
π.χ. στην οδό Κύπρου

Παρόμοια περίπτωση στην οδό 28ης Οκτωβρίου

- Υπάρχουν κι άλλες παρατηρήσεις μικρότερης σημασίας. Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν αντί των εκρού πλακών δίχρωμες πλάκες στις εισόδους των γκαράζ και στις ράμπες ΑμεΑ, ώστε να μην κλείνονται από απο τα οχήματα.
π.χ. Διχρωμία που χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα στη οδό Λυκαβηττού

Σε κάθε περίπτωση κάθε η επισκευή κάθε μέτρου πεζοδρομίου είναι σημαντική για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλης μας. Στον Δήμο Βριλησσίων υπάρχει η ανάγκη να συνεχιστεί το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων, όχι μόνο στα κεντρικά Βριλήσσια άλλα και στα άλλα προάστια (Άνω Βριλησσια, δυτική συνοικία…). Επιπλέον, οι σπασμένες πλάκες κεντρικών πεζοδρομίων, όπως της Λ. Πεντέλης, πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν πεζοδρόμια σε σημεία που δεν υπάρχουν.
π.χ. Περίπτωση στην Οδό Καλλιανίου: είναι η οδός που βρίσκεται η κεντρική είσοδος του πάρκου της Ναυτικής Βάσης, όπου χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλούς επισκέπτες του πάρκου.
Φωτογραφία απο τη μισή έκταση που είχε παλιότερα πλακοστρωθεί

Το άλλο μισό κομμάτι είναι σε αυτήν την κατάσταση

π.χ. Στην οδό Διός (ύψος Χελμού) δεν υπάρχει πεζοδρόμιο σε καμία πλευρά του δρόμου

Τέλος, γιατί το έργο της επισκευής και αποκατάστασης της βατότητας των πεζοδρομίων που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, είναι χρήσιμο να αναζητηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που να καλύπτουν αυτό το υψηλό κόστος. Πρόσφατα μάλιστα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης εντάχθηκε σε χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο οδοποιίας και πεζοδρομίων συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000€. Τέλος, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων πρέπει να είναι μια ετήσια εργασία ώστε να μπορέσουν να αποκατασταθούν τα περισσότερα σημεία.