News Ticker

Mαθητές-μέντορες κατά της σχολικής βίας

Σχολική βία εκδήλωση

Σε ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού συμμετέχουν μαθητές, καθηγητές και γονείς από γυμνάσια και λύκεια της Β’ Αθήνας.

Οι έφηβοι εκπαιδεύονται για να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους  στο ζήτημα της αντιμετώπισης του bulling. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο καθηγητές όσο και γονείς.

Οι μαθητές εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τις μορφές βίας, να αντιλαμβάνονται τα αίτια και τις σημαντικές και χρόνιες επιπτώσεις της βίας, να αρνούνται κάθε μορφή βίας, να την αποτρέπουν, βρίσκοντας προσεγγίσεις υποστήριξης μεταξύ των συνομηλίκων και βελτιώνοντας την ποιότητα της σχολικής τους ζωής.

Η Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας διοργάνωσε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού,  στο υπουργείο Παιδείας  τη δεύτερη συνάντηση εκπαίδευσης «peer to peer education» των μαθητών – μεντόρων και των Καθηγητών – Συνδέσμων με τη Δ.Δ.Ε. για το Σχολικό Εκφοβισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015.

Στη συνάντηση με τίτλο: «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου»,  έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που έκανε λόγο για μια στοχευμένη και αποδοτική δράση

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και συμμετείχαν 240 μαθητές από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, αρμοδιότητας της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, 100 Καθηγητές – Σύνδεσμοι με τη Δ.Δ.Ε., Διευθυντές και γονείς. Ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έδειξαν οι 240 μαθητές – μέντορες, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους σε θέματα σχετικά με τον εκφοβισμό των εφήβων και τη βία στο σχολείο.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στην όλη προσπάθεια της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να αποτρέπει τη βία στο σχολείο τόνισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, ο οποίος είναι υποστηρικτής των συγκεκριμένων δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio και αρωγός των προσπαθειών των παιδιών να ζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς βία και να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής και Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας κ. Αθανάσιος Φαλούκας, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κ. Μαρίζα Οικονόμου και ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Οργανισμού Hope For Children, κ. Γιώργος Θεοφάνους.

Στη 2η συνάντηση εκπαίδευσης των μαθητών – μεντόρων και των Καθηγητών – Συνδέσμων έγινε σύνδεση με τα θέματα εκπαίδευσης της 1ης συνάντησης εκπαίδευσης των μαθητών μέσα από το σύνθημα της Δ.Δ.Ε. κατά της βίας : ΠΑΙΔ(Ε)ΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ από την Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, κ. Τόνια Παπατριανταφύλλου και την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από μαθητές – μέντορες των Σχολείων – πυρήνων της εκπαίδευσης «peer to peer education», του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής και του 5ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις των μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Νέου Ηρακλείου Αττικής, κεντρικού σχολείου – πυρήνα των δράσεων του Ευρωπαϊκού.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό διάρκειας δύο ετών, οι μαθητές – μέντορες εκπαιδεύονται για να αναλάβουν με τη σειρά τους να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να εκπαιδεύσουν, να κινητοποιήσουν τους συνομηλίκους τους ενάντια στον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία έτσι, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραβίαστο δικαίωμά τους να ζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς βία.

Πληροφορίες από το esos και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.