News Ticker

Ο απολογισμός του Cine-Δράση!

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, μια ομάδα μελών της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη» υλοποίησε την ιδέα της δημιουργίας Κινηματογραφικής Λέσχης στα Βριλήσσια.

Αρχικά, και για 3 περίπου χρόνια, προβάλλονταν ταινίες κάθε Πέμπτη στο στέκι της Δράσης, στον εσωτερικό χώρο το χειμώνα, στον υπέροχο κήπο μας, το καλοκαίρι.

Το φθινόπωρο του 2014, όταν πια έγινε φανερό ότι το στέκι δεν επαρκούσε, ζητήσαμε από τον Δήμο Βριλησσίων να μας παραχωρήσει την αίθουσα του ΤΥΠΕΤ, τις Τετάρτες, όπως και έγινε, οι προβολές έκτοτε πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΤΥΠΕΤ.

Ο Δήμος ανταποκρίθηκε, για δεύτερη φορά, και το καλοκαίρι του 2015, όταν ζητήσαμε για προβολές τον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, όχι μόνο γιατί η αίθουσα του ΤΥΠΕΤ το καλοκαίρι καθίσταται ακατάλληλη, αλλά και για να συνδέσουμε τις προβολές με τα σχολεία μας. Αποτέλεσμα; Ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών! Έτσι, από τότε οι φίλοι του σινεμά στα Βριλήσσια ξέρουν ότι, κάθε Τετάρτη, τους περιμένει η προβολή μιας ενδιαφέρουσας ταινίας, το μεν καλοκαίρι στο χώρο του Γυμνασίου, το δε χειμώνα στο ΤΥΠΕΤ,

Η μεγάλη ανταπόκριση των συνδημοτών μας σ’ αυτή τη δραστηριότητα, επέβαλε την οργανωτική αναβάθμιση του εγχειρήματος. Το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησαν διαδικασίες ίδρυσης συλλόγου, οι οποίες πρόσφατα ολοκληρώθηκαν. Έτσι, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 7:00μμ, στην αίθουσα Μουσών του Πνευματικού Κέντρου, Κισσάβου 11), θα πραγματοποιηθεί η 1η Τακτική Γενική Συνέλευση της Λέσχης και η εκλογή διοίκησης.

Στο διάστημα των 5 χρόνων που πέρασαν, έχουν προβληθεί περισσότερες από 300 ταινίες κι έχουν οργανωθεί πάνω από 60 εκδηλώσεις.

Σε αυτές, οι συνδημότες μας που αγαπούν το σινεμά, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κοινωνικές, πολιτικές ή σατιρικές ταινίες, έργα παλιά που όλοι αγαπήσαμε και θυμόμαστε με νοσταλγία ή άλλα, τελευταίας παραγωγής. Πρόκειται για ταινίες που αναφέρονται σε φλέγοντα για την εποχή μας προβλήματα, όπως αυτά της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αυθαιρεσίας της εξουσίας, του αυταρχισμού και των παρεμβάσεων του κράτους στην καθημερινή ζωή των πολιτών, της αστυνομικής βίας, του κομφορμισμού, της ανεργίας, της ανόδου των φασιστικών και ρατσιστικών ιδεών, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της προστασίας του περιβάλλοντος κοκ.

Ταινίες για την τρομοκρατία και τον πόλεμο, φαινόμενα που βρίσκονται σε έξαρση και δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας, προκαλούν ανασφάλεια και σε τελευταία ανάλυση, χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τις κοινωνίες σε καταστολή.

Ταινίες για τους μετανάστες και την στυγνή αντιμετώπιση τους από άτομα θύτες και θύματα της ίδιας οικονομικής κρίσης.

Ταινίες για τα αδιέξοδα κάθε γενιάς, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την υποχρέωση της πολιτείας να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά πολύ περισσότερο για την ανάγκη η κοινωνία, (όλοι εμείς, δηλαδή) να τους αντιμετωπίζει ισότιμα, χωρίς κολακείες και χωρίς απέχθεια.

Ταινίες για τη βία σε βάρος των γυναικών και την σεξιστική αντιμετώπιση τους στην οικογένεια, τη δουλειά, την κοινωνία και το θέμα του trafficking που το τελευταία χρόνια, σε απόλυτη αντιστοιχία με την αύξηση των προσφυγικών ροών, πλήττει όλο και περισσότερες γυναίκες.

Ταινίες για την αγάπη και τον έρωτα, που συxνά οδηγούν τους ανθρώπους σε καταστάσεις εκτός ορίων και κυρίως για τη δυσκολία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, και να πουν αλήθειες που μπορεί να πληγώνουν αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζουν καταστάσεις και παρά την πρόσκαιρη δυσκολία, επιφέρουν.

Πραγματοποιήσαμε αφιερώματα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, εκτός αυτού μια ταινία κάθε μήνα είναι ελληνική προερχόμενη από το σύγχρονο «παράδοξο» όπως αποκαλείται ρεύμα και καθιερώσαμε την ετήσια προβολή στα Βριλήσσια των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας.

Το ίδιο πλούσιες ήταν και οι εκδηλώσεις μας. Κάποιες, ήταν συζητήσεις που ακολουθούσαν την προβολή μιας ταινίας και στις οποίες συμμετείχαν οι συντελεστές της: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, casting director. Έτσι βρέθηκαν στα Βριλήσσια, μετά από πρόσκλησή μας οι: Παντελής Βούλγαρης, Σωτήρης Γκορίτσας, Αλίντα Δημητρίου, Μαρία Ντούζα, Φάνης Δούσκος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιμάνη, Παντελής Παντελόγλου, Θανάσης Νεοφώτιστος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο ποιητής και σκηνοθέτης Πάνος Κυπαρρίσης, ο συνθέτης Δημήτρης Φριτζαλάς, για να αναφέρουμε κάποιος από αυτούς. Μιλήσαμε για τη δουλειά τους, για τη σχέση τους με το σινεμά και τις άλλες τέχνες, για την ποίηση, τη λογοτεχνία.

Μεγάλη επιτυχία είχαν επίσης οι εξωκινηματογραφικές δραστηριότητες. Μια παράσταση με τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη στο 3ο δημοτικό σχολείο Βριλησσίων, πρόσφερε άφθονο γέλιο σε μαθητές και γονείς, ενώ απρόσμενο ενδιαφέρον συνάντησε η προβολή της δουλειάς κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, όπως οι γλύπτες Θοδωρής Παπαγιάννης και Κυριάκος Ρόκος, ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος κ.ά. που εξέθεσαν έργα τους στα Βριλήσσια μετά από πρόσκληση του Cine-Δράση, μίλησαν για τη δουλειά τους και για την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, το φετινό Γενάρη, σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων προτείναμε και πραγματοποιήθηκαν 3 διαλέξεις για τον κινηματογράφο από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς και ιστορικούς της 7ης τέχνης, ενώ τον Μάρτιο υλοποιείται η πρότασή μας για ένα σύνολο 4 διαλέξεων που αφορούν την ποίηση.

Συμπερασματικά, όλες αυτές οι δραστηριότητες αγκαλιάστηκαν από τους συνδημότες μας και επιπλέον, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου η ελληνική κοινωνία καταρρέει, το Cine-Δράση αναδείχτηκε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης, σ’ ένα χώρο συνάντησης και επανασύστασης του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Ένα μέρος, όπου όλοι όσοι συμμετέχουμε, χαλαρώνουμε παρακολουθώντας και συζητώντας ένα έργο παρέα με φίλους ή γνωστούς, και βγαίνουμε από τα στενά όρια της τέχνης, μιλώντας για τα «δικά μας» προβλήματα.

Επιπλέον, να καταγραφεί, ότι για την επιτυχία όλων αυτών των δράσεων δεν δούλεψε μόνο η ομάδα του σινεμά, αλλά κινητοποιήθηκε μια πολυπληθής ομάδα ατόμων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσέφερε όσα μπορούσε.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι προτάσεις για την επιλογή των ταινιών, αρχικά, γίνονταν από μια μικρή ομάδα, ενώ στην πορεία, όλο και περισσότεροι εμπλέκονταν σ’ αυτή τη διαδικασία. Η επιλογές, άλλοτε ήταν πετυχημένες, άλλοτε όχι τόσο. Κάποιες ταινίες προκάλεσαν την αντοχή μας με τις προκλητικές σκηνές τους και άλλες τα ήθη μας. Αλλά όλες οι ταινίες έφεραν σε επαφή όλους εμάς που αγαπάμε το σινεμά και τις τέχνες, με πλευρές του πολιτισμού, ελληνικού και παγκόσμιου, απόπειρα που μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρηθεί στο προάστιό μας. Στο σύνολό τους, οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν συζητήσεις, θετικά και αρνητικά σχόλια, σε καμία όμως περίπτωση δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.

Προγραμματισμός

Για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων του Cine-Δράση, προγραμματίζονται τα εξής:

– Θα συνεχιστούν οι τακτικές εβδομαδιαίες προβολές, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στo εξής: Tο πρόγραμμα να είναι αντικείμενο επεξεργασίας από όλο και περισσότερους σνδημότες. Ζητάμε λοιπόν από όλους όσους έρχονται στις προβολές, προτάσεις για προβολές και άλλες δραστηριότητες.

– Από την άλλη, είναι ώριμα τα πράγματα, ώστε να καθιερωθεί, μετά από κάθε προβολή, η μεταξύ μας συζήτηση για την ταινία, ανεξάρτητα από το αν παρευρίσκεται κάποιος παράγοντας της ταινίας. Μια τέτοια συζήτηση θα είχε στόχο να εξωτερικεύσουμε, όσοι το επιθυμούμε, αυτά που εμείς οι ίδιοι αισθανθήκαμε και καταλάβαμε από κάθε ταινία.

– Θα συνεχιστούν τα αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και στο Φεστιβάλ Δράμας.

– Θα επιμείνουμε στις έξω-κινηματογραφικές δράσεις, με αιχμή την προβολή της δουλειάς καλλιτεχνών που συνδέονται με το προάστιο αλλά και άλλων. Με στόχο, ιδιαίτερα, την επαφή, τη συνομιλία και την αλληλοϋποστήριξη με τους ανθρώπους του πολιτισμού που ζουν και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά μας: συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μέλη μουσικών συγκροτημάτων, ζωγράφοι, γλύπτες τραγουδιστές. Αυτοί μπορούν, με το έργο τους, να κάνουν πιο πλούσια τη ζωή όλων μας, ενώ εμείς, μπορούμε να αναδείξουμε τη δουλειά τους.

– Μεγάλο βάρος θέλουμε να δώσουμε στη διοργάνωση δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους νέους, σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η μεταφορά στα Βριλήσσια έργων από τα ειδικά Φεστιβάλ που απευθύνονται σε νέους και σε παιδιά, όπως πχ το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και η Camera Zizanio. H δεύτερη, αφορά στην καλύτερη σχέση μας με τα σχολεία, τη διοργάνωση από κοινού προβολών και συζητήσεων, αλλά στην υποστήριξη των μαθητών (παιδιών και εφήβων) που ενδιαφέρονται να εκφραστούν μέσω της κινηματογραφικής δημιουργίας, με την παραγωγή βίντεο ή ταινιών μικρού μήκους με ενδοσχολικά θέματα. Ήδη οι μαθητές του Α΄ Λυκείου το έχουν επιχειρήσει.

– Πρόθεσή μας είναι και να μελετήσουμε και να αναπτύξουμε επιμορφωτικές δραστηριότητες που συνδέονται με την καλύτερη ανάγνωση των κινηματογραφικών ταινιών ή και με την κινηματογραφική δημιουργία. Μας ενδιαφέρει η πραγματοποίηση διαλέξεων, η διενέργεια κύκλων σεμιναρίων, (πχ για την κριτική, ή το σενάριο) στην προοπτική της δημιουργίας ενός εργαστηρίου κινηματογράφου ή ενός σχολείου του σινεμά.

Ξέρουμε ότι όλα αυτά μοιάζουν φιλόδοξα, αλλά πλέον μπορούμε να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη, αφού προσδοκούμε ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα είμαστε μόνον εμείς, αλλά και όλοι εκείνοι που συμμετείχαν, με κάθε τρόπο, στη μέχρι σήμερα κοινή εμπειρία.

Η προσωρινή διοίκηση της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων Cine – Δράση

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.