News Ticker

«Τιμπουκτού»: Αυτήν την Τετάρτη στο ΤΥΠΕΤ

film-slate-cinema

Την ταινία «Τιμπουκτού» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σινεφίλ της κινηματογραφικής λέσχης Βριλησσίων αυτήν την Τετάρτη στις 8:15 στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ).

 

To Timbuktu είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του αξιόλογου Μαυριτανού δημιουργού Abderrahmane Sissako και αποτελεί ένα ρεαλιστικό, συγκινητικό, ποιητικό, λυρικό και αιχμηρό δράμα για τις καθημερινές πιέσεις και αντιστάσεις των ανθρώπων, που η ειρηνική καθημερινότητα τους ανατρέπεται βίαια και βυθίζονται στον τρόμο από ένα αυταρχικό και απολυταρχικό καθεστώς. Μία σπαρακτική κραυγή αγωνίας, ένας ύμνος στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης και βούλησης. Ένα πολιτικό θρίλερ, χωρίς εξωτισμό παρά τα υπέροχα στιγμιότυπα, ένα βαθύτατα στοχαστικό κατηγορώ για την ωμότητα του θεοκρατικού παραλογισμού, από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που την γνωρίζει και συμπάσχει από τα μέσα.
Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και χρονικά τοποθετείται στο 2012, τις πρώτες μέρες κατάληψης του Μάλι από φανατικούς τζιχαντιστές. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αναλαμβάνει την φρούρηση της χώρας και μια νέα τάξη πραγμάτων κυριαρχεί στην υποσαχάρια πόλη του Τιμπουκτού. Ο σκοταδισμός, ο φόβος και το χάος κρατάνε κλειστές τις πόρτες, έρημους τους δρόμους και καλύπτουν, σαν μαύρος ζυγός, όλα όσα έδιναν κάποτε χρώμα σε αυτή την εξωτική περιοχή. Τα πάντα απαγορεύονται, η ελευθερία, η μουσική, το παιχνίδι. Οι γυναίκες κρύβονται ή κυκλοφορούν σαν σκιές στο σκοτάδι. Μακριά από την πόλη, ο Κιντάν, ένας περήφανος Τουαρέγκ απολαμβάνει, όπως όλοι οι χωρικοί -αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφοι- μια ήρεμη, ειδυλλιακή καθημερινότητα με τη γυναίκα του Σατίμα, την κόρη του Τόγια και τον μικρό γιό του Ισάν. Ένα περιστατικό με έναν ψαρά έχει σαν αποτέλεσμα, ο Κιντάν, να αφαιρέσει κατά λάθος μια ανθρώπινη ζωή. Έρχεται, έτσι, αντιμέτωπος με την καινούρια δικαιοσύνη και τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται με τρόπο αυθαίρετο και σκληρό, δικάζεται και καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Γύρω από αυτή την ιστορία ο σκηνοθέτης ασχολείται με την επικίνδυνη παρερμηνεία του λόγου του Μωάμεθ, τη σύγχυση των πιστών που κατηγορούνται για ασήμαντες αφορμές ή καλούνται να πάρουν τα όπλα καταπιέζοντας τις επιθυμίες και την κουλτούρα τους, καθώς και την τραγική διαπίστωση πως στο όνομα του Θεού θυσιάζονται βασικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Η ιστορία του Κιντάν δεν είναι μοναδική, αλλά μια από τις πολλές παράλληλες πράξεις που συνθέτουν την ματωμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας, η οποία όπως είναι μακρινή και απομονωμένη στερείται της δυνατότητας να προβάλει το πρόβλημά της και να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε όσα διαδραματίζονται εκεί. Όπως λέει ο σκηνοθέτης η πόλη του «… δεν είναι Δαμασκός ούτε Τεχεράνη. Έτσι τίποτα δεν λέγεται για όλα αυτά που συμβαίνουν. Αυτά που γράφω είναι ανυπόφορα, το ξέρω…Ονόμασα τις ταινίες μου Μπαμακό την πρώτη και Τιμπουκτού την τωρινή, γιατί ήταν για μένα ένας τρόπος να τραβήξω την προσοχή του κόσμου σε αυτή την περιοχή του πλανήτη…»
Ο Αμπντεραμάν Σισακό αφηγείται το θέμα του λυρικά και αφαιρετικά. Δεν προβάλει σοκαριστικές εικόνες, για να αναδείξει τη βία σε μια καυτή γεωγραφική ζώνη, όπου ο θρησκευτικός σκοταδισμός ισοπεδώνει την ανθρωπιά και τη χαρά της ζωής και παραδίδει στους θεατές ένα υπέροχο φιλμ που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο του 2014 στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, καθώς και το Βραβείο François Chalais. Το « Timbuktu» τιμήθηκε με επτά Βραβεία, Σεζάρ ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας. Στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, ο Αμπντεραμάν Σισακό ήταν πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο τμήμα: “Cinéfondation and Short Films”. Το φιλμ διεκδίκησε επίσης, πρώτη φορά για ταινία από την Μαυριτανία, το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 2014.

Μαυριτανία, 2014. Διάρκεια: 115΄. Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako. Σενάριο: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall. Πρωταγωνιστούν: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.