News Ticker

Χαλάνδρι – Αγία Παρασκευή: Συνεχίζονται οι δράσεις για το προσφυγικό!

Με πολλές δράσεις συνεχίζεται η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου», που οργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα».

Αναλυτικότερα, στο 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του project «Πρόσφυγες: η ιστορία επαναλαμβάνεται», υλοποιήθηκε δράση προφορικής ιστορίας με τη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», όπου συζητήθηκαν με τους μαθητές τα βιώματα του πολέμου, της προσφυγιάς και οι συνέπειες της φτώχιας και της ρατσιστικής αντιμετώπισης. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τους μαθητές με στόχο την παραγωγή ταινίας με αντικείμενο το προσφυγικό, παλαιότερα και σήμερα.

Την Παρασκευή 18/3, στις 10:30π.μ., το 16ο νηπιαγωγείο Χαλανδρίου θα επισκεφτεί γιαγιά μικρασιάτισα, μέλους του Συνδέσμου «Ρίζες» και θα αφηγηθεί ιστορίες στα παιδιά. Τραγούδια της Μικράς Ασίας, μ’ ένα σαντούρι συνοδεία, θα συντροφεύσουν την αφήγηση, ενώ τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τα ακούσματα.

Το Σάββατο 19/3, από τις 12:00 το μεσημέρι και μετά, στο 3ο δημοτικό Χαλανδρίου, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις για το προσφυγικό, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
– μαθητές μαζί με τις μητέρες τους, ντυμένες με μικρασιάτικες στολές, δωρεά του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Πέτρου Ζήση, θα πλάσουν κουλουράκια για τα προσφυγόπουλα.
– θα πραγματοποιηθεί συλλογική δράση ζωγραφικής με θέμα «πόλεμος και προσφυγιά».
– μέλη του Συνδέσμου «Ρίζες» θα μιλήσουν στους μαθητές για τα βιώματα των προσφύγων.
– η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική και χορό από την Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «ο Ακρίτας».

Την Κυριακή 20/3, από τις 10:00 έως τις 13:00, στο 4ο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου, κατά τη διάρκεια της αγοράς χωρίς μεσάζοντες «Μαζί να τα Φάμε», το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» θα υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
– 10:00 – 11:00, η Αργυρώ Μουντάκη, συγγραφέας, με αφορμή το βιβλίο «Το κορίτσι του Πέτρου», θα αφηγηθεί μια ιστορία εφηβικής, αγνής αγάπης και σχολικών προστριβών και διενέξεων με πρωταγωνίστρια την Αλίσα, που δυσκολεύεται στη νέα της ζωή στην Ελλάδα, ενώ σε διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά, θα τεθεί το ερώτημα “Ποιος θα βρεθεί απέναντί της και ποιος πλάι της;”
– 12:00 – 13.00, με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα, με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό καρύδι, μαλακή ψίχα» και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιουργούμε, σκεφτόμαστε, παίζουμε παρέα με την Αϊσέ και τον αδερφό της.
– Σε παράλληλη δράση με το ανοικτό εργαστήριο «Μηνύματα ελπίδας» και την ομάδα του «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», με τις εκπαιδευτικούς Σπυριδούλα Χρόνη – Άλκηστη Γεωργούλη και τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, τα παιδιά θα φτιάξουν δώρα και θα μεταφέρουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στα προσφυγόπουλα.

Υπενθυμίζουμε, ότι στη δράση «Στηρίζουμε το ταξίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν 78 σχολεία με 14.166 μαθητές των Δήμων Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής – από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο – με στόχο να φτιάξουν σακίδια για τους συνομήλικούς τους πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας και σε αυτή έχουν ήδη συμμετάσχει 12.300 μαθητές.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.