News Ticker

Ένας ιστορικός διαδραστικός χάρτης για το Χαλάνδρι

Η εφαρμογή του Ιστορικού Διαδραστικού Χάρτη του Δήμου Χαλανδρίου στηρίζεται στο ελεύθερο λογισμικό του Google Map και παρέχει πλήθος πληροφοριών για την ιστορία του δήμου από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να αναδυθούν στιγμές από την ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η έρευνα και η μελέτη των ιστορικών στοιχείων βασίστηκε στην επίσημη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Μεγάλο μέρος από την έρευνα αυτή αντλήθηκε από το «Αρχαιολογικόν Δελτίον» της περιόδου 1835-2009, την «Αρχαιολογική Εφημερίδα» της περιόδου 1883-1926, τις εκδόσεις του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της περιόδου 1887-88, τους Χάρτες του Έρνστ Κούρτιους του 1883 και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Οι φωτογραφίες του Διαδραστικού Χάρτη προέρχονται από το αρχείο του Δήμου Χαλανδρίου και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες συνοδεύονται από τις ανάλογες παραπομπές όπως ορίζει η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο χρήστης έχει την δυνατότητα επιλέγοντας κάποιο σημείο στο χάρτη, να διαβάσει το κείμενο, να οδηγηθεί στην αρχική δημοσίευση (π.χ Αρχαιολογική Εφημερίδα 1883), να δει τη φωτογραφία σε μεγέθυνση και να βρεθεί ψηφιακά στην τοποθεσία  όπως είναι αυτή σήμερα (εφαρμογή Google Street View). Επίσης έχει τη δυνατότητα, εφόσον προβάλλεται η εφαρμογή από κινητό (με ενεργοποιημένο gps), να λάβει οδηγίες και να οδηγηθεί στο σημείο ενδιαφέροντος πατώντας στο εικονίδιο που απεικονίζει ένα «δεξιό βελάκι» και βρίσκεται δεξιά από τον τίτλο της πληροφορίας. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το σημείο (point) που επιθυμεί είτε από την αριστερή μπάρα κύλισης της εφαρμογής (προβολή από Η/Υ), είτε ζουμάροντας στο χάρτη ώστε να επιλέξει το ανάλογο εικονίδιο. Ο Ιστορικός Διαδραστικός Χάρτης του Δήμου Χαλανδρίου δεν αποτελεί μια πεπερασμένη εφαρμογή πληροφοριών αλλά μια εύκαμπτη εφαρμογή που ενημερώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία.

Αναλυτικά οι κατηγορίες της εφαρμογής:

  1. Αρχαιολογικά ευρήματα στο Χαλάνδρι:
    Αποτυπώνονται με γαλάζιο εικονίδιο που απεικονίζει λευκό ιωνικό κίονα καθώς και με  γαλάζιο εικονίδιο που απεικονίζει εκκλησία. Η θέση τους στο χάρτη προσδιορίζει το γεωγραφικό στίγμα που έχουν βρεθεί τα αντικείμενα ή τον  χώρο που υπάρχουν τα μνημεία.
  2. Αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται στο Χαλάνδρι:
    Αποτυπώνονται με γκρι εικονίδιο που απεικονίζει λευκό ιωνικό κίονα. Αφορά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί σε περιοχή εκτός του δήμου ή σε άγνωστη τοποθεσία και αναφέρονται στο Χαλάνδρι.
  3. Αρχείο παλαιών φωτογραφιών:
    Αποτυπώνονται με καφέ εικονίδιο που απεικονίζει φωτογραφική μηχανή. Αφορά παλαιές φωτογραφίες από την περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου και το στίγμα τους στο χάρτη προσδιορίζει το σημείο που τραβήχτηκαν.
  4. Ιστορικές πληροφορίες:
    Αποτυπώνονται με εικονίδια που εναλλάσσονται ανάλογα με το θέμα.
    Αφορά σημαντικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου.
  5. Λαογραφικές πληροφορίες:
    Αποτυπώνονται με πράσινο εικονίδιο και αφορούν λαογραφικές πληροφορίες του τόπου. Το στίγμα τους στο χάρτη προσδιορίζει το σημείο που αναφέρονται.
  6. Διατηρητέα κτίσματα:
    Αποτυπώνεται με πράσινο εικονίδιο που απεικονίζει κτίριο. Η θέση του στο χάρτη προσδιορίζει το γεωγραφικό στίγμα των διατηρητέων κτιρίων.
  7. Ιστορικοί κινηματογράφοι:
    Αποτυπώνονται με «πετρόλ» εικονίδιο που απεικονίζει θεατρική μάσκα. Αφορά τον χώρο που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κινηματογράφοι στο Χαλάνδρι που δεν υφίστανται πλέον.

Γεωγραφικά σχήματα και διαδρομές:
Αφορά γεωγραφικά πεδία μέσα στο Χάρτη, όπως τα όρια του Δήμου Χαλανδρίου, τη διαδρομή της Σιδηροδρομικής Γραμμής Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου (έχει καταργηθεί) και το υπόγειο  Αρχαίο Αδριάνειο Υδραγωγείο.