News Ticker

Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης σπιτιών κοντά στους σταθμούς του μετρό! (Αναλυτικός πίνακας)

Πρώτη επιλογή για επιχειρηματίες αλλά και ενοικιαστές ή αγοραστές, αποτελεί διαχρονικά η αναζήτηση ακινήτου σε περιοχές που βρίσκονται γύρω στους σταθμούς του μετρό. Η κτηματαγορά κατά μήκος των γραμμών του πιο δημοφιλούς συγκοινωνιακού μέσου, δεν έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη κρίση, παρά την κατάρρευση του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό, αυξάνονται τα καταστήματα που ανοίγουν, ενώ λιγοστεύουν και τα άδεια κτίρια γραφείων. Οσο για τις τιμές; Παραμένουν στο… ύψος τους με την ενοικίαση ή αγορά βεβαίως να αποτελεί πρώτη επιλογή.

Ερευνα της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων Adriatica καταγράφει τις τιμές μίσθωσης και αγοράς διαμερισμάτων κοντά στο μετρό, δημιουργεί ουσιαστικά τον χάρτη ενοικιαστών και αγοραστών όπως αυτά διαμορφώνονται για ένα νεόδμητο, μεσαίο σπίτι.

 

assets_LARGE_t_942_44343520

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση παραμένει υψηλή για μίσθωση σπιτιών σ’ αυτές τις περιοχές ακόμη και στις περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, οι ενοικιάσεις ακινήτων κοντά στο μετρό έχουν αυξηθεί λόγω της δυνατότητας που δίνει στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς έξοδα. Κτηματομεσίτες επισημαίνουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν ένα σπίτι κοντά στους σταθμούς ώστε να μετακινούνται με τα πόδια, να μη χρησιμοποιούν δηλαδή καθόλου αυτοκίνητο εξοικονομώντας χρήματα από τα καύσιμα. Αλλά και λίγο μακριά από τους σταθμούς να είναι το ακίνητο, οι ενοικιαστές το μισθώνουν αμέσως καθώς χρησιμοποιούν λίγο το αυτοκίνητό τους, το σταθμεύουν κοντά στο μετρό και στη συνέχεια μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους με το τρένο.

Οπως παρατηρεί κανείς από τον χάρτη των ενοικίων, τα ακριβότερα σπίτια βρίσκονται στην Κηφισιά, καθώς το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 720 ευρώ με μοναδική περίπτωση ακριβότερων ακινήτων αυτά που βρίσκονται πέριξ της Ακρόπολης που φτάνουν και τα 750 ευρώ. Βεβαίως τα συγκεκριμένα ακίνητα συνδυάζουν την εγγύτητα με το κέντρο της Αθήνας και τη θέα που προσφέρεται απλόχερα, κυρίως για όσα διαμερίσματα βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι στα απομακρυσμένα προάστια, δυτικά και ανατολικά του Λεκανοπεδίου, υπάρχουν πολλά φθηνά διαμερίσματα. Οσο πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας ή από τους χώρους εργασίας τόσο υποχωρεί το ενοίκιο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει πρόβλημα να κάνει κάθε μέρα ένα αρκετά μεγάλο δρομολόγιο με το μετρό, μπορεί να βρει φθηνά σπίτια για να ενοικιάσει. Για παράδειγμα σε Παλλήνη, Κορωπί, Παιανία – Κάντζα υπάρχουν καινούργια διαμερίσματα με ενοίκιο λίγο πάνω από τα 300 ευρώ. Αντιστοίχως στα δυτικά προάστια (Αγιοι Ανάργυροι, Ανω Λιόσια, Ανθούπολη, Αγιος Αντώνιος) βρίσκει κανείς φθηνές επιλογές.

Πάντως, υπάρχουν και πολλοί Αθηναίοι που φεύγουν εκτός πόλης, στην Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα, τους Αγίους Θεοδώρους ή ακόμη και το Κιάτο. Επιλέγουν να μένουν σε φθηνά διαμερίσματα των 250 ευρώ και πάνω και να μετακινούνται καθημερινά με τον προαστιακό.

Οπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη, προβληματική παραμένει η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στη γραμμή του σιδηρόδρομου από την Ομόνοια μέχρι τα Πατήσια. Η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, παρά την εγγύτητα στο κέντρο εξαιτίας των συνθηκών γκετοποίησης που επικρατεί. Οι πολίτες απομακρύνονται από τις περιοχές αυτές, ενώ δεν υπάρχουν πλέον και πολλά νεόδμητα διαμερίσματα. Τα περισσότερα είναι σπίτια ηλικίας άνω των 50 ετών που μισθώνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και συνήθως είναι σε κακή κατάσταση.

Πωλήσεις
Μπορεί η αγορά ακινήτων να βρίσκεται σε… χειμερία νάρκη εδώ και χρόνια, όμως, αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται κυρίως κοντά στους σταθμούς του μετρό. Από την έρευνα της Adriatica εξάγονται ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι σε λίγες πλέον περιοχές οι τιμές αγοράς ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην Κηφισιά η αγορά σπιτιού κατά μέσο όρο κοντά στον ηλεκτρικό είναι στα 3.100 ευρώ/τ.μ. Στο ΚΑΤ είναι 3.000 ευρώ/τ.μ., στο Μαρούσι 2.300 ευρώ/τ.μ. Ακριβά είναι τα διαμερίσματα στο Φάληρο, 2.300 ευρώ/τ.μ. αλλά και στην περιοχή του Ευαγγελισμού, 2.700 ευρώ/τ.μ.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στο «απαξιωμένο» κέντρο της πόλης τα διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και πολύ κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ φθηνές τιμές μπορεί να βρει κανείς στα προάστια της Αθήνας που συνδέονται, μέσω μετρό, με το κέντρο της πόλης ή άλλες περιοχές. Οσοι επιλέγουν να μείνουν εκτός Αττικής, δηλαδή από Μαγούλα μέχρι το Κιάτο, μπορούν να βρουν σπίτια από 1.150 ευρώ μέχρι 1.350 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο για νέα διαμερίσματα μεσαίας επιφάνειας, δηλαδή γύρω στα 50-60 τ.μ.

Πηγή: Ημερησία

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

kıbrıs reklam ajansı antalya reklam ajansı izmir reklam ajansı ankara reklam ajansı kocaeli reklam ajansı izmit reklam ajansı istanbul reklam ajansı dijital reklam ajansı google reklam ajansı en iyi reklam ajansı