Οι μαθητές του δήμου Κηφισιάς τίμησαν την 25η Μαρτίου (photo)
Ο Δήμος Κηφισιάς τίμησε και φέτος με λαμπρότητα, την 197η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Έθνους μας, έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Με υπερηφάνεια οι μαθήτριες και οι μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Λυκείων καθώς και οι πρόσκοποι, οι οδηγοί και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Κηφισιάς παρέλασαν, τιμώντας τους ήρωες του 21. Η νεολαία της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, των πολιτικών κομμάτων, των Αστυνομικών Τμημάτων, των εκπαιδευτικών αλλά των γονέων τους.
Την παρέλαση άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων με τις παραδοσιακές στολές ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου μας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Φίλιππου Χίου παιάνιζε καθόλην την διάρκεια της παρέλασης πατριωτικά εμβατήρια. Την παρουσίαση της παρέλασης έκανε ο γυμναστής Στρατός Σπυριδόπουλος.
Powered by flickr embed.
Ο πανηγυρικός λόγος της Εθνικής μας εορτής, κατόπιν διαδικασίας μεταξύ μαθητών εκφωνήθηκε από την μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας Μαργαρίτα Κοκκαλάκη και με την συμβολή της φιλολόγου Μαρίας Κούτα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί έμπρακτη τιμή και εμπιστοσύνη στην μαθητιώσα νεολαία του Δήμου μας. Η νεαρή μαθήτρια στην ομιλία της επεσήμανε τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
«Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γιατί, όταν μια Επανάσταση ξεσπά για την υπεράσπιση της πατρίδας, τότε έχει λαϊκό έρεισμα και θρησκευτική αναγνώριση». Και συνέχισε «Οι πρόγονοί μας δεν έπαψαν ποτέ να θυμούνται ότι στην ταυτότητά τους συνυπήρχαν το Βυζάντιο και η Αρχαία Ελλάδα. Κατόρθωσαν να διατηρήσουν την γλώσσα, την πίστη και την ιστορική τους μνήμη, και έτσι να μην απωλέσουν την συνείδηση της εθνικής τους συνέχειας. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε ζωηρά η Εκκλησία, οι Δάσκαλοι του Γένους κα οι Έλληνες Διαφωτιστές. Κοσμάς ο Αιτωλός, Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης, Δημήτριος Καταρτζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Δανιήλ Φιλιππίδης, ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ, Αδαμάντιος Κοραής.»
Η μαθήτρια άνοιξε την ομιλία της με τα λόγια του Σεφέρη « Ανήκω σε μια χώρα μικρή… Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.» και την έκλεισε με τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
«…λόγια που διαπερνούν τους αιώνες,… λόγια που αποτελούν την πλέον επίκαιρη προτροπή για εμάς σήμερα, την 25η Μαρτίου του 2018…. .
« Τούτη την Πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. ….Είμαστε εις το « εμείς » και όχι εις το « εγώ ».
Ο εορτασμός για την Εθνική Επέτειο ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.
Μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησαν δημοτικοί χοροί από μαθητές του 1ου Σχολείου Νέας Ερυθραίας και και από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας», σε διδασκαλία Κατερίνας Τσιάμα.