News Ticker

Βριλησσός: Εθελοντική εργασία  στην Πάρο! (photo+video)

Η  Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία  που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία  και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι στο νησί της Πάρου, για να προσφέρει την ετήσια καλοκαιρινή εθελοντική εργασία, στην διάνοιξη, τον  καθαρισμό και  την χαρτογράφηση μονοπατιών.

Η εργασία διήρκησε 8 μέρες, από  τις 17  έως  και τις 24 Αυγούστου  και έλαβαν μέρος 30 εθελοντές.Η πρωτοβουλία αυτή, έτυχε απο την αρχή  μεγάλης ανταπόκρισης απο τον Δήμο Πάρου, τους  τοπικούς φορείς και μεμονωμένους κατοίκους του νησιού και βρήκε εγκάρδιους οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαραθίου  «ο  Άγιος Μηνάς»,  που πρόσφερε ως κατάλυμα το οίκημα του σχολείου, επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή με τοπικά εδέσματα και  διευκόλυνε με κάθε τρόπο την διαμονή μας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Πάρος  είναι  ένας ξεχωριστός προορισμός. Εδώ ο «Βυζαντινός Δρόμος»,το λιθόστρωτο  μονοπάτι, που χρονολογείται απο την εποχή του Βυζαντίου,  1.000 περίπου  χρόνια πριν,  συνδέει το χωριό Πρόδρομος με το ιστορικό κέντρο τις γραφικές Λεύκες  και αποτελούσε για αιώνες κεντρική οδική αρτηρίαεξυπηρετώντας  εμπορικούς, πολιτιστικούς κλπ σκοπούς. Το μονοπάτι αυτό περιδιαβήκαμε και  καθαρίσαμε,  σεβόμενοι ταυτόχρονα την αισθητική του τοπίου και την ιδιαίτερη χλωρίδα και  πανίδα του τόπου.

Το μονοπάτι με το οποίο και ολοκληρώσαμε την αποστολή μας, ειναι το «Μονοπάτι των μαρμάρων»,  δρόμος  με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία για την κοινότητα των Λευκών, αφού απο εδώ μεταφέρθηκαν τα μάρμαρα και οι πρώτες ύλες, στα 1830, για να κτιστεί ο περικαλλής μητροπολιτικός  ναός της Αγίας Τριάδας, κόσμημα της κωμόπολης και  παρηγορία των απανταχού Λευκιανών.
Η παραμονή και  εργασία μας στο νησί της Πάρου, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η διαμονή έγινε στην αίθουσα του παλιού σχολείου στο Μαράθι  και με σκηνές στην αυλή . Η καθιερωμένη πλέον συλλογική κουζίνα του Βριλησσού λειτούργησε υποδειγματικά και στηρίχτηκε με παραδοσιακό προϊόντα της Πάρου από τους γειτόνους μας στο χωριό και από την Ενωση Αγροτικών προϊόντων Πάρου.

Οι άνθρωποι, πρώτα από  όλα, η ιστορία, η παράδοση, οι φυσικές ομορφιές και το έργο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμεμας γέμισαν  χαρά, ικανοποίηση και δύναμη  για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Αυτή την ξεχωριστή Πάρο, μακρυά από τα πολύβουα παράλια, την Πάρομε τις μοναδικές ομορφιές και τις δυνατές συγκινήσεις θέλουμε να μοιραστούμε  με όλους όσους αναζητούν  σε κάθε ταξίδι, την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας, έχουν πολλούς αποδέκτες. Με τον κίνδυνο πάντα να ξεχαστεί κάποιος, ξεκινάμε απο το Δήμο Πάρου, που παρείχε την υλικοτεχνική υποδομή, τον Δήμαρχο κο Μάρκο Κωβαίο,  τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Χριστοφόρου και ιδιαίτερα τον Αντρέα Ραγκούση (Λαουτάρη), εργοδηγό τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάρου, ορειβατη  και συνοδοιπόρο στο Βριλησσό. Ευχαριστίες  στον Σύλλογο Αρχίλοχος και τους Περπατητές  της Πάρου, που μοιραστήκαμε την όμορφη πορεία στο Δήλειο, το ηλιοβασίλεμα και την αυγουστιάτικη πανσέληνο στον Αγιο Φωκά, το μορφωτικό σύλλογο  Ηρία Λευκών  και για άλλη μια φορά τον τον Π. Ε. Σ.  Μαραθίου  «ο  Άγιος Μηνάς», και τις ξεχωριστές κυρίες μέλη του.Θα θυμόμαστε όμως και όλους τους γείτονες και κατοίκους του νησιού  που μας επισκέφτηκαν, μας φίλεψαν, μας ενθάρρυναν.
Το βράδυ της Τετάρτης 23 Αυγούστου,   η αυλή του παλαιού σχολειού στο Μαράθι, ζωντάνεψε από την παρουσία ντόπιων, επισκεπτών  και  των εθελοντών του Βριλησσού. Ηταν  η αποχαιρετιστήρια  εκδήλωση,  με  πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων.

Οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία της Πάρου, μέσα στους αιώνες, από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κο Χρίστο Γεωργούση, από τον Σύλλογο Αρχίλοχος. Παράλληλα απόλαυσαν παραδοσιακή μουσική από δύο νέους «βιωματικούς» και πολλά υποσχόμενους οργανοπαίχτες και  τοπικά εδέσματα, όπως ρεβιθάδα, γούνες, χταπόδια,  σούμα και τα εξαιρετικά τυριά και κρασιά που πρόσφερε η ‘Ενωση Αγροτικών Συναιτερισμών Πάρου.

Από την πλευρά του Βριλησσού, χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Κοντογιάννης και μετά ο γενικος γραμματέας και αρχηγός της ομάδος  Διαμαντής  Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή, παρουσίασε την νεα διαδρομη σε ψηφιακή παρουσίαση καθώς και σύντομη προβολή με δραστηριότητές του Βριλησσού .

Παρόν ήταν ο Δήμαρχος Πάρου,  κος Μάρκος Κωβαίος και ο αντιδήμαρχος κος Χρήστος Χριστοφορου που ήταν κοντά μας σε όλη την προσπάθεια .

Ο Δήμαρχος  απήθυνε χαιρετισμό και πρόσφερε στα μέλη του Βριλησσού μία επιμελημένη και καλαίσθητη  έκδοση για την ιστορία της Πάρου.

Την παρουσία του Δημάρχου, εκλαμβάνουμε όχι μόνον ως τιμή και επιβράβευση της προσπάθειάς μας, αλλά ως εγγύηση  ότι τα μονοπάτια θα μείνουν ανοιχτά και θα διευκολύνουν την επικοινωνία και την γνωριμία με την πραγματική  Πάρο, που αρνείται  να περιοριστεί σε έναν απλό τουριστικό προρισμό παρά την τεράστια ζήτηση.

Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η έμπνευση, η φιλία, πορεύονται στα μονοπάτια, δεν τρέχουν στις λεωφόρους της ατομικότητας. Κρατήστε τούτα τα μονοπάτια, τι φλέβες που τροφοδοτούν την καρδιά της γης ανοιχτά, γιατί και η ανάκαμψη κ η ανάπτυξη, απο τα μονοπάτια μας, τα θαλασσινά και τα στεριανά θα ξεκινήσουν.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.