News Ticker

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Πεντέλη!

penteli

Συχωροχάρτι παρέχει στους αυθαιρετούχους κατοικιών εντός δασών και δασικών εκτάσεων σε όλη την επικράτεια τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνη, αρμόδιο για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων κατεδάφισης “κτισμάτων ανεγερθέντων αυθαιρέτως εντός δασικών εκτάσεων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών”, αποκρύπτοντας ότι αφορά κυρίως τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, ακόμη και του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, του ΣτΕ.
Η κύρωση των δασικών χαρτών που θωρακίζουν τα δάση από κάθε επιβουλή, ακόμη κι αυτών που έχουν εκπονηθεί τη δεκαετία του 1990, εκκρεμεί, με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες ανά την Ελλάδα να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ειδικά στην Αττική έχουν κυρωθεί, όχι στο σύνολό τους, οι χάρτες για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τον Μαραθώνα, που καλύπτουν μόνο 2.000 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση, το αυθαίρετο καταγράφεται και η παρανομία δεν μπορεί να διαγραφεί με καμία… τροπολογία.
Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για πρόκληση μη αναστρέψιμης πραγματικής κατάστασης από την κατεδάφιση του αυθαιρέτου… Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσομένων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση”.
Η πρώτη σφοδρή αντίδραση επί της τροπολογίας εκδηλώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους, όπου ανήκει ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για διαβούλευση.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι με την τροπολογία καλύπτονται οι παρανομίες εις βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της συνταγματικής νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτιμούν ότι τίθεται θέμα παραβίασης του άρθρου 24, όσο και αντισυνταγματικότητας για “την παρέμβαση κυβέρνησης και Βουλής σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις”.
Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι το πάγωμα των κατεδαφίσεων θα ισχύσει για πολλά χρόνια και πιθανώς επ’ αόριστον, “καθώς δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ούτε για τη σύνταξη ούτε για την κύρωση των δασικών χαρτών”.

Πηγή: Η Αυγή

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.