News Ticker

Ανάβαση στον Κίσσαβο με τον Βριλησσό!

Ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου (1978m) θα επιχειρήσουν οι ορειβάτες του Βριλησσού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 κ 6/12. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το χωριό Σπηλιά.

Η διαμονή και το «συλλογικό μαγείρεμα» θα γίνει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας, σε υψόμετρο 1604 μέτρα στη (θέση «Κάναλος»).

Την Κυριακή η ομάδα σε 5 περίπου ώρες θα πεζοπορήσει από το καταφύγιο μέχρι το Αιγαίο( παραλία Στομίου) , και στην συνέχεια θα επισκεφθεί το ιστορικό χωριό Αμπελάκια στα ριζά του Κισσάβου, σε υψόμετρο 400 μ.

Στα “άδυτα” του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο

Εδώ δημιουργήθηκε (κάπου μεταξύ 1778 και 1780) ο πρώτος παγκοσμίως συνεταιρισμός, μία μορφή κοινοπραξίας με την ονομασία “Κοινή Συντροφία .

Οι κάτοικοι των Αμπελακίων αποφάσισαν να συνεταιριστούν για να επεξεργαστούν κόκκινα νήματα τα οποία έβαφαν με βαφή που παρήγαγαν από το φυτό ριζάρι.

Μέτοχοι ήταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού που αφαιρούσαν τους φόρους που έπαιρναν οι Τούρκοι ,τα κονδύλια που αναλογούσαν στην κοινωνική πρόνοια, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση ,στα δημόσια έργα και στη συνέχεια μοίραζαν το υπόλοιπο των κερδών στους μετόχους, στους τεχνίτες και στους εργάτες της βαφής.

Οι δουλειές πηγαίνουν πολύ καλά και τα προϊόντα τους πωλούνται μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων στην Κωνσταντινούπολη, στο Βουκουρέστι, στη Μασσαλία, στη Βιέννη, στη Σμύρνη, στη Βενετία, στην Οδησσό, στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο και στο Παρίσι! Ο πλούτος της εποχής είναι εμφανής μέχρι σήμερα από τα ωραιότατα αρχοντόσπιτα που διασώζονται .

Μετά από 30 περίπου χρόνια αρχίζει η παρακμή. Αιτίες οι προσωπικές φιλοδοξίες , οι διαφωνίες , η εκβιομηχάνιση και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και οι πόλεμοι της εποχής.

Αρχηγοί της εξόρμησης είναι ο Γιάννης Βλάχος και η Κατερίνα Βελέντζα

H αναχώρηση θα γίνει από τον σταθμό Δ. Πλακεντίας στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Βριλησσού http://www.vrilisos.gr/

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.