News Ticker

Βριλήσσια: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Μιχάλης Βερροιόπουλος από τη Δράση!

Την ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική παράταξη “Δράση” ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος συμμετέχει στην κυβέρνηση έχοντας οριστεί  γενικός γραμματέας Ενέργειας.

Στελέχη της Δράσης είχαν ζητήσει την παραίτησή του λόγω της συμμετοχής του στη κυβέρνηση από τη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας.

Το Vrilissianews με παλαιότερο δημοσίευμά του είχε αναφερθεί στον “εμφύλιο” στη “Δράση” και τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν και οδήγησαν σε αυτό το διαζύγιο.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Βερροιόπουλος

Ο δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, εκλέχθηκε με την παράταξη «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη», γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στα Βριλήσσια από το 1996. Είναι παντρεμένος με τη Λουκία Λυπημένου και έχει δυό παιδιά. Υπήρξε ιδρυτικό και πρωταγωνιστικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα «για τη διάσωση της Ναυτικής Βάσης» και είναι πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ωρείθυα» του Πατήματος. Είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και εργαζόταν μέχρι πρότινος στον ιδιωτικό τομέα.

Υπήρξε ένα από τα ενεργότερα στελέχη της Αριστεράς με διαχρονική παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, ενώ συνδέεται φιλικά από πολύ παλαία, τόσο με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Aκολουθεί η επιστολή ανεξαρτητοποίησης προς τον πρόεδρο του ΔΣ Βριλησσίων:

Κύριε Πρόεδρε.
Με την παρούσα ανακοινώνω στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανεξαρτητοποίησή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος από τη δημοτική παράταξη «Δράση για μια Άλλη Πόλη». Η απόφασή μου αυτή κάθε άλλο παρά συνεπάγεται και αντίστοιχη «ανεξαρτητοποίηση» από το πρόγραμμα και τις αρχές του ψηφοδελτίου με το οποίο έλαβα μέρος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος.
Με αυτό τον τρόπο κλείνει ένα κύκλος δεκαετούς παρουσίας μου στα δημοτικά δρώμενα μέσα από τη Δράση. Το 2006 μαζί με λίγους συμπολίτες μας ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εκφραστούν οι δημότες της πόλης μας «αδιαμεσολάβητα». Υποστηρίξαμε ότι η συμμετοχή των δημοτών στις διαδικασίες αποφάσεων και ελέγχου της δημοτικής αρχής είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί μια άλλη σχέση του δημότη με την πόλη του. Αυτή του ενεργού πολίτη. Σεβόμενοι το ρόλο των κομμάτων και τις διαφορετικές πολιτικές αναφορές κάθε πολίτη, επιδιώξαμε να αναδείξουμε το «τοπικό», το δήμο μας δηλαδή, σε ουσιαστικό πεδίο άσκησης της δημοκρατίας.
Οι συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα από το 2009 σε συνδυασμό με την από μακρού κρίση στο επίπεδο της κοινωνίας και των αξιών ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης «κοινωνίας πολιτών». Ανάγκη που πραγματώνεται μέσα από την επίπονη προσπάθεια κτισίματος σχέσεων εμπιστοσύνης, συν αντίληψης, αλληλεγγύης αλλά και κουλτούρας αντίστασης παντού, όπου συναντιούνται οι δημότες, στις συνελεύσεις, στους συλλόγους, στα πολιτιστικές πρωτοβουλίες των νέων κλπ.
Μια τέτοια προσπάθεια για να καρποφορήσει απαιτεί να ιδωθεί η σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης, κεντρικής εξουσία μέσα από μια διαφορετική οπτική, αυτή της αυτονομίας του κάθε χώρου. Πιο απλά, η συμμετοχή στα τοπικά δεν είναι η «προετοιμασία» για τη συμμετοχή στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι μια φτωχή αναπαραγωγή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αντίστοιχα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το «μακρύ χέρι» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, των κομμάτων, στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι γνωστό ότι από τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβα να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και παράλληλα να συνεισφέρω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, στην προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει ξανά την ανεξαρτησία της στη χάραξη πολιτικής, ανεξαρτησία που έχασε από την επιτροπεία των μνημονίων όλα τα προηγούμενα έτη.
Παράλληλα ως δημοτικός σύμβουλος της Δράσης προσπάθησα μέσα από την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης. Θέλω να πιστεύω ότι το πέτυχα.
Η ευθύνη αυτή που ανέλαβα ως Γενικός Γραμματέας δυστυχώς αντιμετωπίστηκε από το συντονιστικό της Δράσης και τον επικεφαλής της ως εμπόδιο στην ανάδειξη της λεγόμενης «πολιτικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας» της Δράσης, η οποία οφείλει κατά τους ίδιους να είναι «αντι-κυβερνητική» Μου ζητήθηκε δε να παραιτηθώ από δημοτικός σύμβουλος.
Κάτι τέτοιο όμως σηματοδοτεί την πλήρη παραβίαση της αρχής της αυτονομίας του κάθε κοινωνικά οργανωμένου χώρου, εδώ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δυνατότητάς του εν προκειμένω να παράγει τη δική του πολιτική στη βάση των δικών του συνθέσεων ή αντιθέσεων. Μια τέτοια λογική οδηγεί σε μια καταθλιπτική και παγωμένη κοινωνία όπου για να συμπορευτούμε για την πόλη μας σήμερα θα πρέπει να συμφωνούμε πρώτα και κάθε φορά στη γενικότερη πολιτική. Να είμαστε με άλλα λόγια ίδιοι.
Επειδή προφανέστατα δεν είμαστε ίδιοι, ένα τέτοιο αίτημα δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, πολύ δε περισσότερο όταν συνιστά από μόνο του ευθεία παράβαση κεκτημένων δημοκρατικών κανόνων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας (δεν μπορώ να εκπροσωπώ κάποιον όταν αυτός ο κάποιος δεν επιθυμεί να τον εκπροσωπώ) δηλώνω σήμερα τη ανεξαρτητοποίησή μου.
Με Εκτίμηση
Μιχάλης Βερροιόπουλος

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.