News Ticker

Αριστερά και Εκκλησία: Μια ανατρεπτική συζήτηση στο χώρο της Δράσης

Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο συζητήσεων, κυρίως για πολιτικά ζητήματα, η «Δράση» αποφάσισε για την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, (λόγω και της δραματικής έλλειψης διαθέσιμων δημοτικών χώρων), να αξιοποιήσει τον κήπο στο χώρο της, (Πίνδου 30 & Μαραθώνος), αποσκοπώντας στην ακόμη πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ ομιλητών και κοινού.

Η πρώτη από αυτές θα διεξαχθεί την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, ψηλαφώντας ένα ζήτημα που σπάνια αγγίζεται, τη σχέση Εκκλησίας και Αριστεράς. Σκοπός δεν είναι μόνο μια ακόμη συζήτηση φιλοσοφικού περιεχομένου: Με τα χρόνια, εστιάζουμε στην ανάγκη συγκρότησης της Πόλης ως τόπου κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης πρωτοβουλιών, παραγωγής πολιτισμού και πολιτικής. Έτσι, επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικούς «χώρους» της κοινότητας. Γιατί, η στειρότητα στους τρόπους προσβάλλει και τους τόπους και η ακοινωνησία κτίζει τόπους ακατοίκητους, με τη φυγή να γίνεται «τρόπος ζωής» πολύ πριν πάρει τη μορφή του άστεγου ή του άπορου.

Εισηγητές: Θανάσης Παπαθανασίου, αρχισυντάκτης της Σύναξης και Βασίλης Ξυδιάς, συνεργάτης στο ίδιο περιοδικό, θεολόγοι καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από επιλογή και οι δύο, που αισθάνονται οικεία, τόσο σαν μέλη της Εκκλησίας, όσο και των κινημάτων της αριστεράς, συγχωνεύοντας αβίαστα στη ζωή τους και τους δύο χώρους στην ίδια αποστολή.

Βιογραφικά ομιλητών

Θανάσης Παπαθανασίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική (1982) και Θεολογία (1986) στην Αθήνα και είναι Διδάκτωρ Θεολογίας (1991) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από επαγγελματική περιπλάνηση στο χώρο της νομικής εντάχθηκε, το 1992, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως θεολόγος καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής. Είναι αρχισυντάκτης της «Σύναξης» από το 1998.

Επί οκταετία (2000-2008) δίδαξε με απόσπαση στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας.

Είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, εκλεγμένος με τη Δημοτική Κίνηση «Στάση Βύρωνα» και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Βύρωνα. Από το 2008 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πιο πρόσφατό του επιγράφεται «Η ρήξη με το μηδέν. Σφηνάκια πολιτικής θεολογίας» (εκδ. Αρμός, Αθήνα 2015).

Βασίλης Ξυδιάς

Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Είναι θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από το 1986 έως το 2005 εργάστηκε ως μηχανικός, σύμβουλος οργάνωσης και ανάπτυξης. Ασχολήθηκε κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση και με προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και του εναλλακτικού τουρισμού. Την ίδια περίοδο διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (1989) και Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Οδύσσεια (1998-2002), ενώ επίσης εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (1986-1991) και στην Αγροτουριστική (2002-2004).

Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (1981-1983). Παράλληλα συμμετείχε σε διάφορες απόπειρες εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Έχει εκδοθεί το βιβλίο του “Βαλκανική Κοινοπολιτεία” (Δόμος, 1994), ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σύναξη, Αναλόγιον, Άρδην, Λεβιάθαν, Νέα Κοινωνιολογία, Cogito, Journal of the Hellenic Diaspora και Αντί και Οικονομικός Ταχυδρόμος (κυρίως μεταξύ 1983-1985). Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί συχνά στην εφημερίδα “Δρόμος της αριστεράς”.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.