Bριλησσός: Ανατολή στο βουνό των θεών! (video)
Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι ορειβάτες του Βριλησσού που συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργάνωση η φυσιολατρική κίνηση της πόλης μας «στο βουνό των θεών». Ο γενικός γραμματέας του Βριλησσού, Διαμαντής Παπαδόπουλος κατέγραψε μια μαγευτική ανατολή και είχε την καλοσύνη να γράψει δύο λόγια για αυτήν την ιδιαίτερη εκδρομή:
Ξημέρωμα Κυριακή 4/10 στο οροπέδιο των Μουσων (2760m), στην ψηλότερη και ομορφότερη βεράντα της χώρας μας, νιώθεις τυχερός που βρέθηκες εκει…
Η ανατολή στο οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο είναι από τα συγκλονιστικότερα θεάματα που μπορεί να αντικρίσει κανείς στα ελληνικά βουνά.
Ένα μαγευτικό πρωινό που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στο μυαλό όλων μας. Ο άνεμος δεν αφήνει το θερμόμετρο να περάσει τους 2 βαθμούς, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015. Μπροστά μας δεσπόζει η κορυφή Στεφάνη 2910m( Θρόνος του Δία) που βάφτηκε με τα υπέροχα χρώματα της ανατολής . Από εδώ εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν». Λίγο πιο πέρα ορθώνεται ο Προφήτης Ηλίας στα 2.803 μέτρα, το ψηλότερο ξωκλήσι των Βαλκανίων (ασκεπής ναός).
Ανάμεσα στις δυο κορυφές ,το καταφύγιο Γ. Αποστολίδης στα 2.760 μέτρα, το ψηλότερο ορεινό καταφύγιο στην Ελλάδα. Στα πόδια μας το φαράγγι του Εννιπέα, η Θεσσαλονίκη , η Χαλκιδική και ο Αθως να ξεπροβάλει μέσα από το Αιγαίο . Οι 13 ορειβάτες του Βριλησσού εφτασαν στο οροπέδιο μετά από 8 ωρη απαιτητική ανάβαση.
Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και εντυπωσιακή, με έντονη αλπική αίσθηση. Ξεκινάει από το καταφύγιο Κρεβάτια (1000 m) και καταλήγει στο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. ή Γιόσος Αποστολίδης (2700 m). Η υψομετρική διαφορά 1700 μέτρων σε μια σχεδόν αδιάκοπη ανηφορική κλίση την έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο επίπονες διαδρομές του βουνού.
Στα λιβάδια, στους βράχους και στις απότομες πλαγιές του Ολύμπου απολαμβάνουμε μερικά από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της χώρας μας που τα περισσότερα είναι ενδημικά φυτά του Ολύμπου (δηλ. βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο)
Λίγο πρίν τελειώσει το σκαρφάλωμα μας, μας υποδέχονται τα ενδημικά αγριοκάτσικα του Ολύμπου (Rυρicapra rupicapra), τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί.
Αρχηγοί της ομάδος ήταν η Δήμητρα Μαζαράκη και η Έφη Ορφανού.
Αν θέλετε και εσείς να βιώσετε ανάλογες εμπειρίες δεν έχετε παρά να δείτε εδώ το ετήσιο πρόγραμμα των δράσεων του Βριλησσού και να απευθυνθείτε στους υπευθύνους της φυσιολατρικής κίνησης των Βριλησσίων. Εμείς να ευχηθούμε από καρδιάς σε όλη την ομάδα: Καλές και Ασφαλείς Αναβάσεις!!!
Leave a comment