Bριλησσός: Πεζοπορία από τα Βίλια στο Πόρτο Γερμενό την Κυριακή 15/5
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τα όρια του νομού Αττικής με την Βοιωτία, στο χωριό Βίλια, κτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων.
Η διαδρομή δεν έχει τεχνικές δυσκολίες ,είναι στην αρχή επίπεδη και στη συνέχεια κατηφορική και η διάρκεια της είναι 5 ώρες.
Για ολους τους συμμετέχοντες είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ είναι τα πεζοπορικά – ορειβατικά μποτάκια , σακίδιο , παγούρι , αδιάβροχο , καπέλο , γυαλιά ηλίου .
Στο τέλος της πεζοπορίας θα υπάρχει χρόνος για μπάνιο και φαγητό στο Πόρτο Γερμενό οπου θα οργανωθεί picn στην παραλία, με φαγώσιμα που θα έχουν μαζί τους οι συμμετέχοντες .
Το πρωί θα γίνει στάση στα Βίλια , όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προμηθευτούν νερό και φαγητό από τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους του χωριού .
Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου την Δευτέρα 9 Μαίου απο τις 19.30 έως τις 20.30. και την Τετάρτη 11/5 από τις 20.00 εως τις 21.00
Αρχηγοί: Τάσος Στεργίου- Διαμαντής Παπαδόπουλος
Λίγα λόγια για τη διαδρομή
Τα Βίλλια απέχουν από το κέντρο της Αθήνας μόλις 54 χιλιόμετρα .
Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια αλλά ήκμασε κυρίως κατά την τουρκοκρατία.
Αξιόλογοι είναι οι πολλοί βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής, που είτε βρίσκονται μέσα στο χωριό, είτε στις κοντινές εξοχικές τοποθεσίες(η πορεία μας περνά από τον Ι.Ν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του 12ου αιώνα)
Στο τέλος της πεζοπορίας μας θα συναντήσουμε το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων (σήμερα Πόρτο Γερμενό), ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία αρχαίας αμυντικής φρουριακής αρχιτεκτονικής.
Το φρούριο εντυπωσιάζει με την επιβλητική ομορφιά του, τη στρατηγική θέση του με θέα στον Κορινθιακό κόλπο (κοντά στην παραλία του Πόρτο Γερμενού) αλλά και τα τμήματα που σώζονται στην αυθεντική τους μορφή.
Το ύψος του αγγίζει τα 18 μ. και οταν το έργο ολοκληρωθεί, ο πύργος θα είναι τριώροφος, όπως ακριβώς στην αρχαιότητα, και στεγασμένος, ενώ θα διαθέτει εσωτερικά ξύλινα πατώματα και κλίμακα.
Το έργο των σωστικών επεμβάσεων στερέωσης του ΝΑ πύργου ξεκίνησε το 2010 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» και εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών .
Η επέμβαση αν και ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 , δεν έχει ακομα τελειώσει .
Όταν ολοκληρωθεί ενημερωτικό υλικό και πινακίδες θα βοηθούν τους επισκέπτες να κατανοήσουν το μνημείο, ενώ ειδικό σημείο θέασης και ενημέρωσης προβλέπεται να διαμορφωθεί για τα ΑμεΑ.
Η αποκατάστασή του θα είναι και πόλος έλξης των επισκεπτών σε μια περιοχή που παραμένει ένας από τους παραθεριστικούς οικισμούς της δυτικής Αττικής.
Τα Αιγόσθενα χτίστηκαν με τη βοήθεια των Αθηναίων, μετά τη συμμαχία τους με τους Μεγαρείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον θηβαϊκό κίνδυνο.
Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής
Με σύνθημα «Όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Πόρτο Γερμενό, Ναι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας» ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας (Μάνδρα – Βίλια – Πόρτο Γερμενό) πραγματοποίησε πρόσφατα δυναμική συγκέντρωση και εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Βίλια.
Η εκδήλωση περιελάμβανε εκτός των άλλων επίσκεψη στις ακτές του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας (Ψάθα, Πόρτο-Γερμενό) προκειμένου να διερευνηθεί από πλευράς περιβαλλοντικής επιβάρυνσης η συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση στην οποία εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ιχθυοτροφείο
Έγινε ακόμη επίσκεψη στον υγροβιότοπο της Ψάθας, που αποτελεί σημαντικό σταθμό μεταναστευτικών πουλιών και απειλείται από την δόμηση και τη ρύπανση. Ακολούθησε εκδήλωση στα Βίλια παρουσία τοπικών συλλογικοτήτων. Προέκυψαν πολλά θέματα που απαιτούν λύσεις με σοβαρότερα την αναψηλάφηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας και την προστασία του υγροβιότοπου της Ψάθας από την οικοπεδοποίηση και τη ρύπανση.
Leave a comment