Δράση: «Δημιουργική ασάφεια» για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην πρώην Ναυτική Βάση
Ανακοίνωση της «Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια άλλη πόλη».
Όπως είχαμε επισημάνει και πριν λίγους μήνες, (Οκτώβριος 2014), όταν η «Δράση» είχε απευθυνθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας διοικητικές διεργασίες στο ζήτημα της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, (ασκώντας μάλιστα γι’ αυτό, αυστηρή κριτική στην προηγούμενη διοίκηση), το όλο θέμα εξακολουθεί να κινείται με βραδείς ρυθμούς, με υπόγειες επικοινωνίες παραγόντων, χωρίς ουδείς δημοτικός σύμβουλος να ενημερώνεται και χωρίς να διαφαίνονται πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση και την επιτάχυνσή του.
Μάλιστα, ένα νέο κρούσμα «ασάφειας» μας προέκυψε πρόσφατα, «κατά λάθος» και εκτός προγραμματισμού!
Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (24 Φεβρουαρίου), εισήχθη προς ψήφιση (Θέμα 10) η «Έγκριση ψήφισης πίστωσης ύψους 5.933,89€ για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ), ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (ΓΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ». Σύμφωνα με την εισήγηση αντικείμενο της μελέτης είναι «η Εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στα πλαίσια της μελέτης Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Βριλησσίων, σύμφωνα με την σχετική Απόφαση του Ο.Ρ.Σ.Α…». «…Τέλος θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα τευχοποιηθεί προκειμένου να επανυποβληθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας – Ο.Ρ.Σ.Α. ώστε ο τελευταίος να προωθήσει την διαδικασία ΣΠΕ.».
Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα, πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Όσοι παρακολουθούν τα τοπικά ζητήματα, θα γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ στο χώρο της Ναυτικής Βάσης έχει κριθεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ με απόφαση του Σ.τ.Ε., απόφαση που προκάλεσαν οι διεκδικήσεις της «Επιτροπής Αγώνα (δημοτών) για τη Ναυτική Βάση». Θα γνωρίζουν επίσης, ότι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων ο υποσταθμός, είναι να χωροθετηθεί η συγκεκριμένη χρήση στο υπό αναθεώρηση Γ.Π.Σ. Βριλησσίων. Αυτό επιδιώκει η διοίκηση της ΔΕΗ και όχι μόνον.
Από το 2012 όμως, διαμορφωμένη θέση του Δήμου Βριλησσίων (δηλ. της πλειοψηφίας του προηγούμενου Δ.Σ.) είναι ότι «προϋπόθεση για την μετατροπή του χώρου των 3,10 στρ. που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε οικοδομήσιμο χώρο με την προτεινόμενη ειδική χρήση γης, είναι η αντικατάσταση της έκτασης αυτής, με νέες κατάλληλες οικοδομήσιμες εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεως, που θα υποδειχθούν από τον Δήμο και θα μετατραπούν σε χώρους αστικού πρασίνου, με δαπάνες της ΔΕΗ» (Απόφαση 90/ 2012).
Σε αντίθεση όμως, με αυτή την απόφαση του Δ.Σ. των Βριλησσίων, το αρμόδιο διοικητικό όργανο που μεσολαβεί για την τελική έγκριση του Γ.Π.Σ., η «Εκτελεστική Επιτροπή Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αθήνας», (όπως μετονομάστηκε μετά την κατάργηση του ΟΡΣΑ), αν και σε όλα τα λοιπά ζητήματα αποδέχθηκε τις προτάσεις του Δήμου, στο ζήτημα της ΔΕΗ προτείνει τη χωροθέτηση του Κέντρου Διανομής ως έχει, χωρίς καμία πρόσθετη αναφορά. Δηλαδή, τα Βριλήσσια, (με εκκωφαντική σιωπή πρώην και νυν δημοτικών αρχών), οδεύουν προς αποστέρηση της δυνατότητας «αντισταθμιστικών» μέτρων, έτσι ώστε να αποπληρώσουν ορισμένους από τους πολλούς υπό απαλλοτρίωση δημοτικούς χώρους, χαρίζοντας ουσιαστικά στη ΔΕΗ Α.Ε. 3,10 στρ. γης και μερικές χιλιάδες ευρώ προστίμων παράνομης διακράτησης του χώρου.
Η «τυπική» λοιπόν μελέτη, που φέρεται να εισήχθη στην Οικονομική Επιτροπή ύστερα από «πρωτογενές αίτημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βριλησσίων», (αρ. πρωτ. 1593/11-2-2015) αποτελεί προϋπόθεση για τη χωροθέτηση του υποσταθμού της ΔΕΗ χωρίς αντισταθμιστικά, επομένως προϋπόθεση και για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ..
Με άλλα λόγια, εισήχθη στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πρόταση μελέτης που θα εκπονήσει (και θα πληρώσει) ο Δήμος Βριλησσίων, η οποία είναι αναγκαία για να υλοποιηθεί η πρόταση του Οργανισμού της Αθήνας, με την οποία όμως ο Δήμος μας διαφωνεί!
Μάλιστα, η πρόταση αυτή, εισήχθη ως «τυπικά» προβλεπόμενη στην Οικονομική Επιτροπή, με άλλα λόγια, «από το παράθυρο», εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου, που καμία σχετική συζήτηση δεν έχει κάνει από τότε που ανέλαβε νέα διοίκηση.
Προς τιμήν του πάντως, ο πρόεδρος της Οικονομική Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κ. Πολίτης, (και ο ίδιος έδειξε να αιφνιδιάζεται), ΑΠΕΣΥΡΕ άμεσα και αποφασιστικά το θέμα, ύστερα από τις αιτιάσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης, αναβάλλοντας τη συζήτησή του.
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Η νέα διοίκηση έχει θέση γι’ αυτά τα ζητήματα ή υιοθετεί, μάλιστα στα μουλωχτά», όσα είχε προγραμματίσει η προκάτοχός της; Θα γίνει συζήτηση στο Δ.Σ. για τα ζητήματα που λιμνάζουν, σε τέτοιο βαθμό, ώστε π.χ. ακόμη και η νέα αναθεώρηση του Γ.Π.Σ., ύστερα από μια δεκαετία πολυδάπανων διαβουλεύσεων και μελετών, να έχει ήδη καταστεί ανεπίκαιρη ή ανεφάρμοστη σε ορισμένα σημεία;
Ή μήπως διανύουμε ακόμη την περίοδο χάριτος;
Leave a comment