News Ticker

H Δράση για το δημοτικό “χαράτσι” στα αθλητικά σωματεία των Βριλησσίων!

Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή των Βριλησσίων εξαπέλυσε η δημοτική παράταξη «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη». Αιτία η καλοκαιρινή απόφαση του ΔΣ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού για την επιβολή χρέωσης ανά ώρα στη χρήση των γηπέδων της πόλης μας. Η Δράση κάνει λόγο για μια αιφνιδιαστική και αναχρονιστική απόφαση που θα επιβαρύνει ορισμένους συλλόγους με χιλιάδες ευρώ επιπλέον κάθε έτος, της οποίας δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση.

Ακολουθεί η θέση της «Δράσης»:

Παραπέμποντας σ’ ένα διάταγμα του 1958, με το οποίο επιδιώκονταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικροπωλητών που καταλάμβαναν πεζοδρόμια και να μπει τάξη σε δραστηριότητες που απέφεραν κέρδος σε βάρος του δημόσιου χώρου, η διοίκηση του δήμου Βριλησσίων, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι αυτή την περίοδο, αποφάσισε τη χρέωση ανά ώρα των δημοτικών γηπέδων, με αποτέλεσμα οι αθλητικοί φορείς του προαστίου να πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση τους!

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Oι διοικούντες, όχι μόνον επέβαλλαν νέο «τέλος», αλλά στο τέλος ψήφισαν και αύξησή του σε σχέση με την αρχική εισήγηση που οι ίδιοι είχαν διαμορφώσει για να συζητηθεί στο Δ.Σ. του Οργανισμού!

Όλα αυτά, το λιγότερο, δείχνουν έλλειψη γνώσης και κατανόησης της κατάστασης των αθλητικών συλλόγων.

Προσέξτε:

Ενώ εισηγητικά προβλέπονταν οι εξής χρεώσεις:

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ενοικίαση γηπέδου για ετήσιο προγραμματισμό ανά προπονητική ώρα 75’
Σωματεία Βριλησσίων 3,00 €
Σωματεία εκτός Βριλησσίων, Ιδιωτικοί Φορείς, Σχολεία κλπ 10,00 €

ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – ΣΤΙΒΟΥ
Ενοικίαση γηπέδου Ποδοσφαίρου ή χώρου στίβου για ετήσιο προγραμματισμό
Ανά προπονητική ώρα 90’
Σωματεία Βριλησσίων 1,00 €
Σωματεία Εκτός Βριλησσίων & ιδιαίτερα μαθήματα 5,00 €

ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ/ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ/ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Ανά προπονητική ώρα 75’
Σωματεία Βριλησσίων 1,00 €
Σωματεία Εκτός Βριλησσίων, Φορείς Εταιρείες Σχολεία κλπ 5,00 €

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη προβλέπεται:
(απόφαση Δ.Σ. ΠΑΟΔΗΒ 51/2015)

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Σωματεία Βριλησσίων: 4,00 €
Σωματεία εκτός Βριλησσίων, Ιδιωτικοί Φορείς Σχολεία κλπ 10,00 €

ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – ΣΤΙΒΟΥ
Ενοικίαση γηπέδου Ποδοσφαίρου / στίβου για ετήσιο προγραμματισμό / Ανά 90’
Σωματεία Βριλησσίων: 2,00 €
Σωματεία Εκτός Βριλησσίων & ιδιαίτερα μαθήματα 5,00 €

ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ/ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ/ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Ενοικίαση γηπέδου για ετήσιο προγραμματισμό Ανά προπονητική ώρα 75’
Σωματεία Βριλησσίων 2,00 €
Σωματεία Εκτός Βριλησσίων, Φορείς Εταιρείες Σχολεία κλπ 5,00 €

Με άλλα λόγια, κάποιοι δείχνουν να μην κατανοούν ότι μια αύξηση χρέωσης για τα ανοικτά γήπεδα, από 1€ σύμφωνα με την εισήγηση), σε 2€ σύμφωνα με την απόφαση, (και τα δύο αποτελούν πρόταση της πλειοψηφίας!), ισοδυναμεί με αύξηση 100%, δηλαδή στο τέλος του έτους, σε χιλιάδες ευρώ σε βάρος των συλλόγων!

Άραγε, τι γίνεται εδώ; Αντιμετωπίζουμε εχθρικά τους συλλόγους της γειτονιάς; Αυτή είναι η ικανότητα χειρισμού ενός σύνθετου ζητήματος από ένα δήμο που έχει από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στην Αθήνα;

Μετά από αυτή την εξέλιξη, κάποιοι σύλλογοι θα κληθούν να καταβάλλουν έως και 5500€ κατ’ έτος, ενώ όσοι υπηρετούν λιγότερο «δημοφιλή» αθλήματα, θα κλείσουν, εκτός αν «καταφέρουν» να μεταφέρουν το κόστος στους χρήστες, δηλ. στους δημότες!

Η είδηση προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στους φορείς και, όπως πληροφορηθήκαμε, ανάγκασε τη διοίκηση του Οργανισμού σε εκ των υστέρων άτυπη σύσκεψη.

Για να εξηγούμαστε:

Δεν έχουμε αντίρρηση να εξεταστεί η πρόταση του ΠΑΟΔΗΒ. Αλλά αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς τους αθλητικούς φορείς να λαμβάνονται αποφάσεις που τους επιβαρύνουν, χωρίς καν να έχει ζητηθεί η γνώμη τους ή να έχει προηγηθεί κάποια διαδικασία συνεννόησης, με πλειοψηφίες που διαμορφώνονται τέλη Ιουλίου, σε συνεδριάσεις «στα όρθια», καθώς το θέμα συζητήθηκε τελευταίο. (Στη συνεδρίαση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης παρόντες ήταν μόνο οι εκπρόσωποι της «Δράσης» και της «Νέας Πνοής, οι οποίοι και καταψήφισαν).

Επιπλέον: Όλοι οι σύλλογοι και όλα τα ζητήματα στο ίδιο τσουβάλι; Αρκεί μια παρέμβαση εισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς άλλα κριτήρια, (αριθμός αθλουμένων, διοικητικό καθεστώς συλλόγου, ύψος συνδρομών, παροχές, διακρίσεις κλπ), χωρίς (έγγραφη) δέσμευση για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του μέτρου υπέρ της συντήρησης των εγκαταστάσεων και κυρίως, χωρίς να τεθούν ΟΛΑ τα χρονίζοντα θέματα του αθλητικού τομέα σε μια ουσιαστική συζήτηση; (οικονομικά συλλόγων, ωράρια κ.α.).

Πρόταση – πρόθεση της «Δράσης» είναι να «παγώσει» η συγκεκριμένη απόφαση του Οργανισμού και να προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση, αφού έχει προηγηθεί μια καλά οργανωμένη συζήτηση με ΟΛΟΥΣ τους αθλητικούς φορείς.

Τέλος, πολύ φοβόμαστε, αν αρχίσουμε τη διασταλτική ερμηνεία των νόμων, σε λίγο θα ζητείται αντίτιμο και για τις πολιτικές συγκεντρώσεις – εκδηλώσεις!

Μάρκος Κρητικός
Μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ ΠΑΟΔΗΒ – εκπρόσωπος της «Δράσης»

ΥΓ1: Τα δελτία τύπου από τη διοίκηση, καλό είναι να δημοσιοποιούνται πριν τις αποφάσεις! Αντίστοιχα, οι συσκέψεις με τους φορείς, καλύτερα να γίνονται ΠΡΙΝ τις ψηφοφορίες…

ΥΓ2. Το όλο θέμα ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη δραματική έλλειψη αθλητικών χώρων στα Βριλήσσια…

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.