News Ticker

Η “Δράση” λέει…ποτέ την Κυριακή!

Την αντιθέση της στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων των Βριλησσίων την Κυριακή 3 Μαϊου εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Δράση”.

Για το λόγο αυτό, η δημοτική παράταξη θα προχωρήσει σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 1ο το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Αναλήψεως ενώ μέλη της δημοτικής παράταξης θα μοιράσουν ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοικτά στα Βριλήσσια (αλλά και σε όλη την επικράτεια) από τις 11πμ έως 8μμ..

Πρόκειται για την μία από τις επτά Κυριακές που βάσει της νομοθεσίας επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Δράση” και του Συντονιστικού Φορέων Βριλησσίων:

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Η “Δράση” στηρίζει την τοπική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας!

Με πρωτοβουλία και ανοιχτή πρόσκληση του “Αυτοδοαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Βριλησσίων” προς συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις των Βριλησσίων, συγκροτήθηκε “Συντονιστικό Φορέων Βριλησσίων”, με αρχικό στόχο την ανάδειξη, και σε τοπικό επίπεδο, του προβλήματος της καταστρατήγησης της Κυριακάτικης αργίας.

Η πρώτη αυτή ενέργεια περιλαμβάνει μοίρασμα φυλλαδίου για την ενημέρωση των καταναλωτών έξω από τα μεγάλα υπερκαταστήματα των Βριλησσίων της Λ. Πεντέλης την Κυριακή 3 Μαΐου και συμβολική συγκέντρωση προβολής του θέματος και διαμαρτυρίας στην πλ. Αναλήψεως στις 10 το πρωί.

Η “Δράση” συμμετέχει και στηρίζει την πρώτη απόπειρα να τεθεί το ζήτημα της Κυριακής και στην τοπική κοινωνία και υιοθετεί το κείμενο του “Συντονιστικού” που θα διανεμηθεί στην πόλη μας την προσεχή Κυριακή:

Ούτε δουλεύουμε, ούτε ψωνίζουμε!

Αν επιλέγεις να ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και Κυριακή

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την ίδια μας τη ζωή!

Η Κυριακάτικη αργία ήρθε μετά από εργατικούς αγώνες 30 χρόνων (1879-1909) στην Ελλάδα. Ανταποκρίνεται απόλυτα στην ανάγκη του ανθρώπου για μια ελεύθερη μέρα, σταθερής περιοδικότητας, για προσωπική ενασχόληση και αυτοδιάθεση, μέσα σε ένα ούτως ή άλλως σκληρό και απαιτητικό εργασιακό πλαίσιο. 

Μετά από 105 χρόνια ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να καταργήσει αυτό το εργασιακό κεκτημένο δικαίωμα και μάλιστα με πενιχρή πληρωμή, απλήρωτες υπερωρίες, μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και πολλές φορές χωρίς ρεπό. Αυτό είχε καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς εξυπηρέτησε μόνο τα μεγάλα καταστήματα, αύξησε τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του άνισου ανταγωνισμού. Αύξησε τι απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και οδήγησε σε εργαζόμενους-λάστιχο με μισθούς πείνας χωρίς δικαίωμα ανάπαυσης, αλλά και άρνησης της εργασίας. Και αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που έφεραν επίσης τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, την ανεργία και την εξαθλίωση στους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Αυτό που λείπει από την κοινωνία δεν είναι οι αγορές, αλλά η αξιοπρεπής διαβίωση. Η λιτότητα που έχουν επιβάλλει τα διεθνή και ντόπια αφεντικά είναι καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Η νέα κυβέρνηση οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4177/2013 και να θεσπίσει εκ νέου την Κυριακάτικη αργία.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

kyriaki_vrilissia

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. "Όχι" στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Βριλησσίων - vrilissianews.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.