News Ticker

VR-EXIT: Τα Βριλήσσια εκτός των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδα θέλει η διοίκηση του δήμου!

Να κηρυχθούν τα Βριλήσσια ως ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν καν αυτές υπογραφούν θέλει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αλέξης Μαυραγάνης. Για τον λόγο αυτό έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα, με το οποίο τα Βριλήσσια κηρύσσονται ως ελεύθερη ζώνη από τις συγκεκριμένες συμφωνίες. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν πρόσθετη ενημέρωση κι έτσι η ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Η κήρυξη της πόλης ως ελεύθερης ζώνης από τις συμφωνίες αυτές μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχει, εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό των αρμοδίων. Κατά τα άλλα το ψήφισμα επί του VR-EXIT θα συζητηθεί στο μέλλον.

12239476_992447724135539_1719880480359343055_n

O κ. Μαυραγάνης σε στιγμιότυπο από εκδήλωση του Δήμου Βριλησσίων τον Νοέμβριο του 2015

Το σχέδιο ψηφίσματος έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Βαρκέλωνης, στην οποία αιρετοί αυτοδιοικητικοί από κάθε γωνιά της Ευρώπης ενώνουν τη φωνή τους, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), καθώς και για την Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), και η Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών (TISA), αποτελούν σύμπλεγμα συμφωνιών άλλοτε συμπληρωματικών και άλλοτε με αλληλεπικαλύψεις οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους μια απορυθμισμένη κοινή αγορά. Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αυτών υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών είναι το πλαίσιο απόλυτης αδιαφάνειας και διακινδυνεύσεων των τοπικών κοινωνιών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Α) η μέθοδος των διαπραγματεύσεων οδηγεί στον αποκλεισμό των πολιτών και των εκπροσώπων και αντιπροσώπων τους (ευρωβουλευτές, φορείς, πολιτικά κόμματα, εθνικές κυβερνήσεις) από τις συζητήσεις και την ενημέρωση γύρω από οικονομικά και κοινωνικά θέματα που ρυθμίζουν αυτές οι συμφωνίες, τα οποία θα επηρεάσουν καίρια την οικονομική και κοινωνική ζωή όλης της ΕΕ.
Β) η μέθοδος των διαπραγματεύσεων οδηγεί στον αποκλεισμό των πολιτών και των εκπροσώπων και αντιπροσώπων τους και τη δημιουργία τετελεσμένων σε ότι αφορά τις ίδιες τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον τρόπο που αυτές θα αλλοιωθούν και θα αναθεωρηθούν μέσα από επιμέρους δεσμεύσεις που θα γεννήσουν οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες εμπορίου.
Γ) Η συμφωνία αυτή απορρυθμίζει και επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα του διεθνούς εμπορίου και επηρεάζει όλες της πτυχές της ζωής και ανθρώπινης δραστηριότητας.
Δ) Οι συνέπειες του πλαισίου άκρας μυστικότητας μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις πέραν της αδιαφάνειας και του ελλείμματος δημοκρατίας που αυτό συνεπάγεται, έχουν σαν αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να γίνεται προς όφελος μερίδας κρατών μελών της Ε.Ε. και τμημάτων του κεφαλαίου αυτών των χωρών με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μικρότερων χωρών, όπως η Ελλάδα, όχι μόνο να αγνοούνται αλλά και να θυσιάζονται ως ανταλλάγματα (βλέπε προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης αλλά και ευρύτερους κλάδους της εθνικής οικονομίας).
Ε) το πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που συνεπάγεται ενδεχόμενη θέση σε ισχύ αυτών των συμφωνιών,
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων αποφάσισε τα εξής:
1. Την κήρυξη των Βριλησσίων ως ελεύθερης ζώνης από τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA.
2. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών των Βριλησσίων γύρω από το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή αυτών των συμφωνιών.
3. Τη στήριξη των πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και των εν γένει συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, με στόχο τη συνδιαμόρφωση και από κοινού κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημοσιοποίηση του συνόλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση τους ως έχουν μέχρι σήμερα.
4. Την ενημέρωση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για τις πρωτοβουλίες και τη θέση μας ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες και κατάθεση αιτήματος για τη μη αποδοχή και καταψήφιση αυτών των συμφωνιών».

Πηγή για το προσχέδιο τα Βριλησσιώτικα Νέα του κ. Γ. Παναγόπουλου.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.