ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ@3003m-Rinnespitze στις Αυστριακές Αλπεις
Γράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος – μέλος της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ
Σκαρφάλωσαν στα 3003 μέτρα στην κορυφή Rinnenspitze και στα 2580 μέτρα στην Elferspitze στο Τυρόλο – Αυστριακές Άλπεις, στα τέλη Ιουλίου οι ορειβάτες του Βριλησσού και σήκωσαν την σημαία του συλλόγου στην κορυφή.
Οι αναβάσεις έγιναν στα πλαίσια της προγραμματισμένης ορειβατικής εξόρμησης του συλλόγου όπου συμμετείχαν 10 ορειβάτες.
Στο Stubaital η δεκαμελής ομάδα διέμεινε για 8 ημέρες διαφορετικά αλπικά καταφύγια πάνω από τα 2000 μέτρα μεταφέροντας όλο τον ορειβατικό και προσωπικό εξοπλισμό σε ορειβατικά σακίδια 8 εως 10 κιλών.
O Αλπικός γύρος του Stubai (Stubaier Hochenweg) κοντά στον Innsbruck, είναι ένας από τις διασημότερες αλπικές διαδρομές αυτής της μορφής στον κόσμο. Οι ορειβάτες του Βριλησσού με βάση τα 7 διαφορετικά καταφύγια που διανυκτέρευσαν, αναρριχήθηκαν σε 2 από τις πιο απαιτητικές της περιοχής και εξόρμησαν σε αλπικές λίμνες, παγετώνες και καταρράκτες , σκαρφάλωσαν σε διαδρομές via ferrata, δηλαδή «αναρριχητικό μονοπάτι» χαραγμένο πάνω σε πλαγιά με απότομη κλίση, εξοπλισμένο με συρματόσχοινα, σιδερένιες σκάλες, σκαλοπάτια, κλπ στα πιο εκτεθειμένα σημεία του, που διευκολύνουν και ασφαλίζουν την πρόσβαση, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.
Τα μονοπάτια τέτοιας μορφής οργανώθηκαν μαζικά στους Δολομίτες, κληρονομιά του Α’ παγκοσμίου πολέμου όπου οι μεταλλικές αυτές σκάλες χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Το είδος γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη στις μέρες μας σε όλη την κεντρική Ευρώπη, όπου οργανώνονται και εξοπλίζονται συνέχεια τέτοιοι «σιδερένιοι» δρόμοι σε απόκρημνες πλαγιές βουνών, λόφων και φαραγγιών.
Κατά την διάρκεια της εξόρμησης οι Βριλησσιώτες προσέγγισαν 2 από τους μεγάλους παγετώνες της περιοχής ,Stubaiergletscher και Sulzenaugletscher εδώ που το τοπικό το Εργαστήριο Παγολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος κατέγραψε ανάμεσα στο 2003 και το 2015 μέση απώλεια 25% της επιφάνειάς των παγετώνων, η οποία συρρικνώνεται πλέον «τρεις φορές ταχύτερα» απ’ ό,τι προηγουμένως, ιδιαίτερα δε στα κάτω τμήματα των παγετώνων. Εδώ που δυστυχώς αν δεν αλλάξει σύντομα κάτι το ήμισυ του πάγου θα έχει χαθεί μέχρι το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
H εξόρμηση του Βριλησσού εγινε με άστατο καιρό και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες . Την 5η ημέρα της αλπικής διάσχισης η ομάδα έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία, τόσο μεγάλη που προξένησε πλημύρες σε όλη την χώρα και καταστροφές από την ισχυρή χαλαζόπτωση. Ο στόχος της ομάδος εκείνη την ημέρα ήταν η απαιτητική κορυφή Habicht 3350 m, που έγινε κάτασπρη από το χαλάζι και φυσικά ματαίωσε τα σχέδια των Βριλησσιωτών για ανάβαση.
Όλη η εξόρμηση του Βριλησσού έγινε με ίδιες δυνάμεις της ομάδος , χωρίς ντόπιους οδηγούς ή εκπαιδευτές.
Η ομάδα ξεκίνησε από το Μιλάνο όπου έφτασε αεροπορικώς και επέστρεψε από το Μόναχο.
Και επειδή πολλοί θα αναρωτιούνται για την ευμάρεια των μελών του Βριλησσού σε δύσκολους καιρούς, το κόστος πλην αεροπορικών εισιτηρίων ήταν λιγότερο των 500 Ε.
Αρχηγοί της εξόρμησης του Βριλησσού ήταν ο Διαμαντής Παπαδόπουλος κ ο Χρήστος Αστερής
Τα τελευταία χρόνια ορειβάτες του Βριλησσού έχουν κατακτήσει τις δυσκολότερες κορυφές της Ευρώπης(Matterhorn- Augille Vert-Grosscklogner-Mont Blanc)
Η περιπέτεια του Βριλησσού στο Stubaital με αριθμούς!
Με τα πόδια και 7 διαφορετικά μέσα μεταφοράς,10 μέλη του συλλόγου με διάθεση για περιπέτεια, σε 3 χώρες, 7 αλπικά καταφύγια, 9 ημερες, 9150 υψομετρικά μέτρα ( 4512 μέτρα ανάβασης και 4638 κατάβασης), 46 ώρες περπάτημα,5 αλπικές λίμνες,4 καταρράκτες, 2 σημαντικές αλπικές κορυφές ,1 διαδρομή ferrata ,110 περίπου λίτρα μπύρας , περί τα 45 schnitzel ,αλλά και γύρω στα 18 χαμένα κιλά βάρους ο απολογισμός.
Για τους “μικρούς πρίγκιπες” όμως που η ζωή είναι όνειρα αναπολούν τα παλιά και σχεδιάζουν τα επόμενα!
φωτογραφίες κ video – Δήμητρα Μαζαράκη, Φλωρεντία Μπόλα, Διαμαντής Παπαδόπουλος