News Ticker

Έφυγε από τη ζωή ο «Άγιος» των μεταναστών και των προσφύγων

Σε ηλικία 57 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ιερέας Στράτης Δήμου στη Λέσβο. Πρόκειται για ένα κληρικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στο νησί μέσω της ΜΚΟ «Αγκαλιά».

Οι εθελοντές της φυσιολατρικής κίνησης της πόλης που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί για να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο το έργο της περίθαλψης των προσφύγων και γνώριζαν τον παπά Στρατή είναι συγκλονισμένοι.

Ο γενικός γραμματέας του Βριλησσού, Διαμαντής Παπαδόπουλος, μας έστειλε το ακόλουθο κείμενο που ξεκινά με το τελευταίο μήνυμα του αποβιώσαντος κληρίκου:

“Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούργιο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Παρακαλώ πολύ για μια προσευχή και πιστεύω ότι γρήγορα θα γυρίσω δυνατός κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους ενορίτες μου για την αγάπη και την συμπαράσταση που μου δείχνουν. Επίσης,θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου,οι άνθρωποι του πολέμου,τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά, για την ειρήνη και τη«ν αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι.”

Ήταν το τελευταίο μήνυμα του παπά Στρατή λίγες ώρες μετά την συνάντησή μας στην «Αγκαλιά». Δεν  περίμενα  να τον δω γιατί είχα μάθει για την επιβάρυνση της υγείας του.

Έτσι για την δουλειά που προσφέραμε καθημερινά στην Καλλονή οι συνεννοήσεις γινόντουσαν  με τον Γιώργο Τυρά και την Κατερίνα.
Με έκπληξη  την περασμένη Τρίτη τον είδα ξαφνικά μπροστά μου στην «Αγκαλιά» . Μέσα στο παλιό Citroen του και στο κάθισμα του συνοδηγού η συσκευή που υποστήριζε την αναπνοή του.
Είχαμε μόλις τελειώσει με το καθάρισμα του προαυλίου χώρου . Μας ευχαρίστησε  για  τα αθλητικά παπούτσια που μαζέψαμε  και για την καθημερινή μας προσφορά . «Μπαίνω πάλι νοσοκομείο  μας είπε , στην Αθήνα»  , καλή δύναμη γιατί ήρθαν πολύ άνθρωποι στη Συκαμνιά σήμερα .

Ο παπά Στρατής δεν κατάφερει ν’ ανέβει στην Αθήνα, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του νησιού.  Η  παρουσία του στην «Αγκαλιά» με τόσο βεβαρημένη υγεία με συγκλόνισε .

Δεν είμαι άνθρωπος της εκκλησίας και ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πάω για βρω πότε ξαναπηγα οικειοθελώς  σε λειτουργία, αλλά το έκανα την επόμενη της συνάντησης μου με τον παπά Στρατή  (παραξενευτηκε κ ο ηγούμενος της Μονής Λειμώνος).

O παπα Στρατής Δήμου , ήθελε να ζήσει μόνο και μόνο για να βοηθήσει του κατατρεγμένους για αυτό στο σουρωπο της ημεράς και ενώ όλα πήγαιναν καλά, χαμογελούσε και έδινε κουράγιο στους άλλους.

Καλή δύναμη ευχόμαστε στην οικογένεια του,  στον Γιώργο , την Κατερίνα , την Ελένη και όλους τους εθελοντές  της «Αγκαλιάς».

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.