News Ticker

WWF Eλλάς: Τα πάρκα των Βριλησσίων κατώτερα του μέσου όρου…

4.500 πολίτες, 900 χώροι πρασίνου, 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που προκύπτουν από την πρώτη έκθεση που δημοσίευσε το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, στην οποία οι πολίτες καταγράφουν και αξιολογούν τα πάρκα στις ελληνικές πόλεις. Ποια είναι η ετυμηγορία τους μέχρι στιγμής; Οι πράσινοι χώροι ξεπερνούν τη βάση με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2.  Τα Βριλήσσια βρίσκονται κάτω από τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας που με άριστα το 10 είναι το 6. Η βαθμολογία αυτοί που προέρχεται από τους χρήστες της εφαρμογής Greenspaces πρέπει να προκαλέσει ιδαίτερο προβληματισμό στη Δημητρίου Βερνάρδου και ιδιαίτερα στην αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, αφού φαίνεται πως πρέπει ακόμα να γίνουν πόλλα για να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί όμοροι δήμοι συγκεντρώνουν βαθμολογία υψηλότερη σε σχέση με τα πάρκα των Βριλησσίων. Πιο συγκεκριμένα τα πάρκα της Κηφισιά συγκεντρώνουν βαθμολογία 6,7, του Χαλανδρίου 6,5 της Φιλοθέης-Ψυχικού 7, του Παπάγου-Χολαργού 6,4 του Γαλατσίου 6,6, της Λυκόβρυσης-Πεύκης 7,2. Πιο χαμηλά από τα Βριλήσσια που συγκέντρωσαν μέσο όρο 6 ερχεται το Μαρούσι με 5,7. Σε κάθε περίπτωση την βαθμολογία την διαμόρφωσαν οι χρήστες της εφαρμογής. Ώστοσο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ΟΤΑ να αφουγκραστούν την κατάσταση και να βελτιωθούν. Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία των χώρων στα Βριλήσσια όπως αυτή δημοσιεύθηκε από την WWF Eλλάς.

parkavrilissia
Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο χώρος στην Μελίνας Μερκούρη πρέπει να ανήκει στο Δήμο Χαλανδρίου. Ωστόσο, έχει χρεωθεί στα Βριλήσσια. Ας κρατήσουμε λοιπόν, μια επιφύλαξη για τον συγκεκριμένο χώρο. Τα στοιχεία στον πίνακα προέρχονται από την WWF Ελλάς και τους χρήστες της εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση ο κάθε πολίτης γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους που επισκέπτεται καθημερινά.

Λίγα λόγια για την εφαρμογή Greenspaces.

Με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους. Να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Όμως, το κυριότερο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από το WWF GreenSpaces οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστες εντυπώσεις).

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.