Υδατόπυργος Βριλησσίων: Να μετατραπεί σε Φάρο Πολιτισμού
Πρόταση για τη συνολική αξιοποίηση του Υδατόπυργου Βριλησσίων σε Κέντρο Πολιτισμού κάνει ο Νικήτας Σταματελόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος της “Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια” με επικεφαλής τον Γιάννη Πισιμίση.
Ο Δήμος Βριλησσίων χρειάζεται σίγουρα μια δυμανική επανεκκίνηση για να μπορέσει να ξαναγίνει σημείο αναφόρας για την ποιότητα ζωής που πρόσφερε στους κατοίκους της. Η νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει άμεσα να επιλύσει και να διορθώσει ζητήματα καθημερινότητας των κατοίκων, όπως θέματα καθαριότητας, βαδισιμότητας, ασφάλειας, αστικού πρασίνου, ποιότητας οδικού δικτύου κ.ά. Παράλληλα όμως χρειάζεται να μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθούν νέες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
Για τον λόγο αυτό πριν ενάμιση χρόνο είχα καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνολική αξιοποίηση του Υδατόπυργου Βριλησσίων, ο οποίος με κάποιες βέβαια προϋποθέσεις θα μπορούσε να καταστεί Κέντρο Πολιτισμού, μιας και η εξεύρεση ελεύθερων χώρων είναι μια υπόθεση δύσκολη στην πόλη μας. Η Διοίκηση του Δήμου είχε απαντήσει ξανά ότι πρόθεσή της ήταν να αξιοποιηθεί άμεσα τουλάχιστον ο ισόγειος χώρος χωρίς μέχρι σήμερα – 4 χρόνια μετά τη σχετική εξαγγελία– να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια.
Ο εν λόγω Υδατόπυργος βρίσκεται από τη δεκαετία του ΄60 στην πλατεία Αγίας Λαύρας (Κύπρου & Γράμμου) στο πιο κεντρικό σημείο των Βριλησσίων και αποτέλεσε το πρώτο υδραγωγείο της πόλης.
Στις 11/9/2019 η Δημοτική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει για την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και συντήρησης του εμβληματικού Yδατόπυργου. Πράγματι, η ανακατασκευή του και οι εργασίες στατικής ενίσχυσης που έγιναν ήταν απαραίτητες, αφού η διάβρωσή του ήταν προχωρημένη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης επόμενος στόχος, είναι η αξιοποίηση του. Πιο αναλυτικά, στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι «Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών ακολουθεί η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, όπου στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλικός και ασφαλής για τους επισκέπτες και η αξιοποίησή του ισογείου χώρου του.»
Μετά όμως από 4 χρόνια δεν γίνει ακόμα το εξίσου σημαντικό και απαραίτητο βήμα. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως Φάρος πολιτισμού. Είναι αναγκαία όχι μόνο η αξιοποίηση του ισογείου χώρου, αλλά και των 4 επιπέδων με τοποθέτηση ειδικών εξωτερικών υαλοπινάκων. Επίσης, είναι δυνατή και η εγκατάσταση εξωτερικού ανελκυστήρα στην πίσω πλευρά, για ευκολότερη πρόσβαση. Επιπλέον, στον εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εγκατασταθεί ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων για την ενημέρωση των δημοτών. Μαζί με τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και τη φωταγώγηση, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς της πόλης μας!
Αυτός ο πολυχώρος πολιτισμού θα μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, Bazaar κ.ά. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που προτείνονται αυτά. Στην Πρέβεζα το 2017 ο Άρης Νικολόπουλος κατάθεσε μια παρόμοια πρόταση για την αξιοποίηση του υδατόπυργου της περιοχής και το παρουσίασε εξαιρετικά μέσω 3D βίντεο, το οποίο παραθέτω μαζί με φωτογραφίες.
Το σχετικό βίντεο απο την παρουσίαση του κ. Νικολόπουλου