News Ticker

Εξάρθρωση αγκώνα στα παιδιά – Τι να προσέξετε

Στην ιατρική ορολογία ονομάζεται επώδυνος πρηνισμός. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες κακώσεις του αγκώνα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών και ιδιαίτερα μεταξύ 6 μηνών έως 3 ετών.

Οφείλεται στο ότι τα δυο οστά του αντιβραχίου (κέρκιδα-ωλένη) συγκρατώνται με έναν συνδεσμο, τον δακτυλιοειδή, ο οποίος δεν ειναι αρκετα ανεπτυγμένος μεχρι την ηλικία των 6 ετών. Έτσι αυτή η χαλαρότητα του δακτυλιοειδούς συνδέσμου επιτρέπει στην κεφαλή της κερκίδας να γλυστρά και να υπερξαρθρώνεται.

Αίτια συνήθως είναι η έλξη του χεριού ενώ το παιδί είναι ανυποψίαστο και το χεράκι του χαλαρό (έλξη και πρηνισμός). Συνήθως ο γονέας προσπαθεί να σηκωσεί απότομα το παιδί από το έδαφος τραβώντας το από το ένα χέρι.

Η κλινική εικόνα του παιδιού δίνει και την διάγνωση του επώδυνου πρηνισμού.Το παιδί κλαίει, πονάει και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του.

Τι πρέπει να κάνετε: Το παιδί πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο και να του τοποθετηθεί μια ανάρτηση. Το παιδί προσέρχεται στον ιατρό με το χέρι του κολλημένο στον κορμό του και τον αγκώνα του σε μέτρια καμψη.Η ανάταξη πρέπει να γίνει αμέσως αφού πρώτα αποκλειστούν πιθανώς άλλες κακώσεις (π.χ. κάταγμα κλείδας ύστερα από πτώση). Αφού γίνει η ανάταξη το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα το χέρι του. Αν δεν διαγνωσθεί άμεσα, μπορεί να αναταχθεί αυτόματα σε 1-2 ημέρες.

Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον αγκώνα των παιδιών από τον επώδυνο πρηνισμό.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να σηκώνουμε τα παίδια απότομα από τα χερια,καθώς μπορεί να επαναληφθεί η ίδια κάκωση μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Μετά τα την ηλικία των 6 ετών είναι αρκετά απίθανο να συμβεί.

961644_10153249158184031_2085433451_n

Στελιος Περνιεντάκης – Ορθοπεδικός Τηλ.: 6974413320

 

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.