News Ticker

Η ανακύκλωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών

anakyklosi_kadoi

*Μήνυμα του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Αλέξη Μαυραγάνη σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης στα Βριλήσσια και την απαραίτητη συνδρομή των πολιτών.

Η διαδικασία ανακύκλωσης είναι απολύτως χρήσιμη και κρίσιμη λειτουργία κάθε σύγχρονης βιώσιμης κοινωνίας. Στον προγραμματισμό του Δήμου, σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής, είναι η περαιτέρω προώθηση της τόσο σε ό,τι αφορά στην κάλυψη όλης της έκτασής του όσο και προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του Δήμου Βριλησσίων, αλλά κι από τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής.

Στα πλαίσια αυτά, με ενέργειες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, τοποθετήθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα κάδοι ανακύκλωσης στο ανώτερο τμήμα των Άνω Βριλησσίων, ώστε να έχουν και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν. Επίσης, υλοποιώντας τη διακηρυγμένη νέα δημοτική πολιτική, προωθείται ο ειδικότερος διαχωρισμός των απορριπτόμενων υλικών και συγκεκριμένα των γυάλινων συσκευασιών και εν γένει αντικειμένων, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, των εγκαταλειμμένων οχημάτων και των κλαδιών-κλαδεμάτων (μάζας ξύλου), σύμφωνα με τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Για την αυξημένη αποδοτικότητα του προγράμματος ανακύκλωσης, όμως, χρειάζεται και η ενεργή συμμετοχή και συνδρομή του πολίτη. Πρωταρχικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η μη ανάμειξη των όλων των τύπων απορριμμάτων και, φυσικά, η μη απόρριψή τους στου μπλε κάδους ανακύκλωσης, εάν αυτά προηγουμένως δεν έχουν διαχωριστεί καταλλήλως, σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σχετική σήμανση στο μπροστινό μέρος των ειδικών (μπλε) κάδων.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βριλησσίων έχει εγκαταστήσει σε προκαθορισμένα σημεία κάδους μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (χρώματος πράσινου) και απορριμμάτων ανακύκλωσης (χρώματος μπλε). Η αποκομιδή των δύο αυτών τύπων απορριμμάτων γίνεται από ξεχωριστά προγράμματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε καθημερινή βάση και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας, ανάλογα με τις ανάγκες – και το Σαββατοκύριακο.

Παρότι υπάρχει σαφής σήμανση (διαφορετικό χρώμα κάδων, ενημερωτικό έντυπο πάνω στην μπροστινή όψη των κάδων ανακύκλωσης κλπ.) για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων, πολλές φορές έχει παρατηρηθεί η ρίψη οικιακών κι άλλων σύμμεικτων απορριμμάτων – ακόμα και οικοδομικών υλικών/μπάζων – και γενικότερα μη ανακυκλώσιμων υλικών στους κάδους ανακύκλωσης. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάληψη πολύτιμου χώρου στον κάδο ανακύκλωσης, η διαμόρφωση σύμμεικτου φορτίου το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, η καταστροφή των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών, η απειλή τραυματισμού των εργαζομένων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αποκομιδή των κάδων να γίνεται υποχρεωτικά από τα προγράμματα αποκομιδής των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση, του ήδη βεβαρημένου φορτίου τους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος δεν ευθύνεται για την περισυλλογή οικοδομικών αποβλήτων, καθώς η μεταφορά και απόρριψή τους αποτελεί υποχρέωση του πολίτη. Η υπηρεσία Καθαριότητας μπορεί απλώς να ενημερώνει για τον τρόπο αναζήτησης ενοικίασης ειδικών κάδων αποκομιδής απαξιωμένων οικοδομικών υλικών.

Είναι γνωστό ότι με την ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο και το βάρος των αστικών αποβλήτων που πρέπει να μεταφερθούν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), ελαχιστοποιούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και παράλληλα συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, καθώς και στη μείωση των δαπανών του Δήμου προς τον ΧΥΤΑ.

Θα σας παρακαλούσαμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την τοποθέτηση των απορριμμάτων στο σωστό κάδο, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο ποσοτικό και ποιοτικό αποτέλεσμα στην διαδικασία αποκομιδής και μετέπειτα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου μας.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων, για τη συνεργασίας σας.

Αλέξανδρος Μαυραγάνης

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βριλησσίων

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.