News Ticker

Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, έχει ως στόχο την προώθηση της ενδυνάμωσης, ένταξη και την πρόσβαση στη μείωση των ανισοτήτων στην κοινωνία. Η ημέρα εορτάζεται διεθνώς για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, την αποδοχή και την κατανόηση των ατόμων με αναπηρία.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο – περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού – παρουσιάζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Παρόλα αυτά όμως, η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στον κόσμο, αντιμετωπίζει ακόμα πολλά εμπόδια στην ένταξη της σε βασικές πτυχές της κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας συνεχόμενες διακρίσεις και κοινωνικό στιγματισμό.

«Σημειώνουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες στον απόηχο της υιοθέτησης της φιλόδοξης ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Αυτό το παγκόσμιο σχέδιο δράσης μας καλεί να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», δηλώνει ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι -Μούν.

Τα ποσοστά αναπηρίας αυξάνονται παγκοσμίως, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι διακρίσεις και ο στιγματισμός εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία.

Ανάμεσα στα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ΑμεΑ, συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας, οι περιορισμένες υπηρεσίες υγείας, η σωματική αδυναμία πρόσβασης σε κτίρια και τις δημόσιες μεταφορές, αλλά και τα συχνά φαινόμενα κακομεταχείρισης από τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης.

Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή, είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία δημοκρατικών κοινωνιών, την ενεργό συμμετοχή και τη μείωση των ανισοτήτων στις κοινωνίες. Η Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στοχεύει στην προώθηση πραγματικών ευκαιριών για όλους.

Η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία,(International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της ημέρας ξεκίνησαν το 1976, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1981, ως Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – έτος κατά το οποίο, όλα τα κράτη-μέλη, κλήθηκαν να εστιάσουν στην ισότητα των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες. Το 2006, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μια διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Ιpop.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.