News Ticker

ΚΕΔΕ: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών!

Έως και τις 46.000 αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επικαλείται στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν λύση κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε σταθμούς έναντι αντιτίμου, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινείται σε υψηλά ή και απαγορευτικά επίπεδα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης, οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» υπέβαλαν 98.045 μητέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά, ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος φέτος είναι μειωμένη και το ποσό των 185 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει μέχρι 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στις δομές και τα προγράμματα.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στον χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη» και σχολιάζει ότι δεν εισακούστηκαν στο ελάχιστο οι προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον μιλά για οριζόντιο «κούρεμα» των πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων θέσεων των δημοτικών δομών κατά 30% και πρόβλεψη για την καταβολή του 30% του έργου τρεις με τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν απλήρωτοι επί μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι, να κινδυνεύουν οι φορείς με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν.

Παρά τα παραπάνω, εκτιμά ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια ανατροπής αυτής της πραγματικότητας και αύξησης του ύψους της χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία περνά η χρηματοδότηση για τη μερίδα των δικαιούχων του προγράμματος που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενέκρινε για το νέο σχολικό έτος 2015 – 2016 τη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ενίσχυση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, προκειμένου να μπορούν να δεχτούν βρέφη, νήπια και παιδιά οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο αριθμός των ωφελούμενων από τα δύο αυτά προγράμματα είναι 4.750 γονείς – κάτω του ορίου της φτώχειας – που έχουν την επιμέλεια τέκνων και η τοποθέτηση των παιδιών τους ορίζεται με «εντολή τοποθέτησης» που λαμβάνουν από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, εκτός εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από πόρους του υπουργείου Εργασίας.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.